Dojmy z používání Steam Decku, plnohodnotné nové konzole
i Zdroj: Valve / Steam Store
Preview Článek Dojmy z používání Steam Decku, plnohodnotné nové konzole

Dojmy z používání Steam Decku, plnohodnotné nové konzole

David Plecháček

David Plecháček

14. 3. 2022 15:30 5

Seznam kapitol

1. PŘÍVÍTEJTE STEAM DECK 2. PŘEKVAPIVÁ EGONOMIE 3. SOFTWAROVÝ KRÁL

Žijeme v době mobilních telefonů. Sice se na Hrej prakticky výhradně věnujeme v uvozovkách velkým platformám, trh mobilních her však neustále roste a mnoho lidí mu připisuje dlouhotrvající ústup kapesních, ryze herních platforem. V roce 2017 se ale na trhu objevilo něco nevídaného. Hybrid. Prakticky okamžitě po uvedení Nintenda Switch se v mých očích ukázalo, že je svět na kvalitní handheld připraven a že mu možná dokonce jenom jeden stačit nebude. Pokud je na přenosné konzoli dostatek obsahu, poptávka po ní je a bude. Switch se prodává možná až nad očekávání. Zatím. Na trh totiž přichází platforma, která má podobné ambice, ale tak stokrát víc her.

Reklama

PŘÍVÍTEJTE STEAM DECK

Steam Deck není prvním hardwarem od Valve, naopak. V poslední době severoamerická firma vytváří jednu zajímavější věc než druhou. Valve Index VR set byl i přes svou cenu – necelých 30 tisíc korun – dlouhodobě nedostatkovým zbožím, přičemž každý, kdo s ním přišel do styku, na něj pěl ódy. Steam ovladač zase přinesl unikátní možnost ovládání. Když se mi prvně Steam Deck dostal do rukou, byl jsem nadšený prakticky stejně. Z nějakého nespecifikovatelného důvodu jsem měl pocit, že nový ne-tak-úplně-kapesní hardware vlastně nebude moc dobrý. Valve stejně jako jiní ranaři slibovali výkon obdobný jako u desktopů, ale jejich největším tahákem měla být knihovna Steamu čítající desetitisíce her, což zní až moc dobře na to, aby to byla pravda. Ono se však ukazuje, že těch háčků moc není. 

Dojmy z používání Steam Decku, plnohodnotné nové konzole
i Zdroj: David Plecháček, Hrej.cz

Steam Deck, na to, co nabízí, nemá moc kompromisů. Překvapila mě i jeho ergonomie. Výkon je čistě hra čísel, vytvořit ergonomický ovladač s obrazovkou uprostřed je ale jiné umění, a už podle prvotních fotografií jsem měl obavy, jak bude výsledek fungovat. A on nejenže funguje, ale funguje na výbornou.


MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

  • Verze a ceny: Steam Deck nabízí celkem tři verze. Všechny jsou z pohledu výkonu stejné, rozlišuje je pouze velikost úložiště. Model s 64 GB místa stojí 419 euro (10 500 Kč), střední velikost 256 GB vás vyjde na 549 euro (13 700 Kč), pro nejlepší verzi si připravte 679 euro (17 000 Kč)
  • Software: Steam Deck přináší novou verzi SteamOS, postavenou na Linuxu a distribuci Proton
  • Váha: 670 gramů
  • Dostupnost: Pokud si Steam Deck nyní zarezervujete, můžete jej očekávat ke konci letošního roku
  • Výdrž: 2 až 8 hodin v závislosti na hrané hře

Handheld je na první pohled (i na první dotek) nebývale velký. Na šířku měří celých třicet centimetrů, což sice jako číslo nevypadá moc, ale uvažte, že když přidáte jen dva centimetry, drželi byste v ruce nějaký sedmnáctipalcový laptop. Z opačné strany: Drželi jste někdy v ruce Nintendo Switch? Jeho tělo má přibližně sedmnáct centimetrů, přičemž na každé straně je jeden Joy-con se šířkou tří centimetrů. V součtu je Switch o sedm (!) centimetrů užší. I výška konzole od Valve není zanedbatelná, necelých dvanáct centimetrů není zase o tolik víc vůči zmiňovanému Switchi, ale i ony dva centimetry dělají hodně. Tak či tak, Deck je pořádné pádlo. To bylo samozřejmě jasné dřív, než jej kdokoliv vzal do ruky, ale otázkou bylo, jak se takový hegemon vlastně bude držet. 

Dojmy z používání Steam Decku, plnohodnotné nové konzole
i Zdroj: David Plecháček, Hrej.cz

Už Switch mi občas přijde poměrně „vratký“, tenkost celého zařízení ve výsledku ubírala na bytelnosti. Steam Deck je výrazněji dimenzovaný, i přes větší tloušťku a neoddělitelné postranní ovladače jsem si ale nebyl jistý, jak bytelně bude celý hardware působit. Tuhý je dost, přitom na hloubce tolik nenabral, nebavíme se vlastně ani o centimetru. Jakmile nový handheld od Valve položíte na rovnou plochu, je výrazně vyšší. Důvodem jsou výrazně tvarované rukojeti, nikoliv to, že by byla konzole samotná nějak výrazně tlustá. 

Rozměry, včetně všech vnitřností konzole, se samozřejmě podepsaly i na samotné váze. Bez třiceti má Steam Deck 700 gramů. Opět, chceme-li srovnávat se Switchem, ten váží přibližně 400 gramů. Samozřejmě se nabízí, jestli není nová konzole až moc těžká na dlouhodobé držení v ruce, ale nemyslím si to. Ani Switch nedržím nějak dlouho ve vzduchu, naopak si člověk vždycky najde pohodlnou pozici, kde poskytne podporu svým rukám a zápěstí, třeba v sedě s konzolí na klíně. Jedinou limitací je hraní někde v posteli, kde by člověk mohl mít se Steam Deckem stejný problém jako třeba s těžší knihou. 

Dojmy z používání Steam Decku, plnohodnotné nové konzole
i Zdroj: David Plecháček, Hrej.cz
Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama