Preview Článek Dojmy z hraní Session - skateboarding už je zase v kurzu

Dojmy z hraní Session - skateboarding už je zase v kurzu | Kapitola 2

Tadeáš Pepř

Tadeáš Pepř

29. 4. 2022 20:17

Seznam kapitol

1. NOVÁ ÉRA 2. ZAPNĚTE HEMISFÉRY 3. JEŠTĚ PÁR KRŮČKŮ

Posledních pár let si fanoušci skateboardových her nemají na co stěžovat. Vedle remaků Tony Hawk's Pro Skater, OlliOlli nebo Skater XL je tu i ta asi nejobtížnější a nejautentičtější varianta skejtování na obrazovkách. Jak se v early accessu hraje Session?

Poslechni si audioverzi
00:00:00
00:00:00
Reklama

LEVÁ PRAVÁ

Ovládací schéma Session je postaveno na tom, že každá analogová páčka ovládá jednu nohu. Klávesnici nechte doma, i u PC verze je vám totiž k ničemu. Tady je zapotřebí konzolové vybavení.

Autoři se sami honosí tím, že hraní Session v mnoha ohledech připomíná skutečnou jízdu na prkně. V prvních minutách nebo hodinách budete tápat. Pokud máte v hlavě hluboko zakořeněné ovládání Skate, musíte se donutit doslova přeprogramovat. V prvních chvílích je problém i obyčejná jízda a zatáčení. I zde se sice odrážíte jedním z funkčních tlačítek ovladače, na truckách ale přenášíte váhu zadními triggery. V momentě, kdy vám tento princip přejde do krve, uznáte jeho krásu, při snaze zatáčet analogovou páčkou jsem ale autory tiše proklínal.

Další úrovní je samotné provedení triků. Na první pohled jsou kombinace analogových páček dost matoucí, v praxi je to ale vlastně geniální koncept. Manévrování s prknem i ve skutečnosti ve své podstatě spočívá ve správném přenášení váhy a kopání správnou částí nohou. To je schéma Session schopné do určité míry simulovat. Nejjednodušeji to lze ilustrovat na klasickém ollie. Pro to je nutné páčkou ovládající zadní nohu přenést váhu dozadu a švihnutím páčky pro přední nohu prkno vykopnout a srovnat. 

Na tento základ se pak staví další pohyby a kroucení analogy. Jejich vykonávání má ale striktně fungující vnitřní logiku. Potřebujete prkno v rámci jednoho pohybu roztočit ještě po jeho delší ose? Logicky pro to upravíte pohyb zodpovědnou nohou. Máte ambici na větším gapu protočit 720 pop shuvit? Pak musíte ovládací vstup držet o něco déle. Ale zase ne moc, abyste taky stačili na prkno správně dopadnout!

Dojmy z hraní Session - skateboarding už je zase v kurzu
i Zdroj: Hrej.cz / Tadeáš Pepř

K tomu je nutné přičíst to, že v závislosti na vybraném postoji vždy ovládáte pravou nohu jedním a levou nohu druhým analogem. To sice zní logicky, ale při otočkách nebo dopadech se občas změní pozice jezdce. Pravá noha tak najednou může být vzadu a levá vpředu, nebo naopak. Triky pak najednou musíte provádět zrcadlově, a to už umí být slušný záhul pro mozek.

To pravé ořechové ale přichází s uvědoměním, že musíte triky předvádět v pohybu, řetězit je a, což pro mě osobně představovalo největší výzvu, kombinovat s grindy a slidy. Skrze nastavení obtížností si můžete nechat s leckterou činností pomoct a hra vás k zábradlím a lavičkám umí i tak trochu “přichytit”, v doporučeném formátu se ale musíte trefit a pomocí páček prkno správně nasměrovat a nastavit na hranu. 

DARK SOULS MEZI SKATERY

Z toho vychází základní rozdíl mezi Session a staršími skejtovými hrami. V Tony Hawk’s jste měli radost z triků popírajících jakékoliv fyzikální i fyzické zákony. Ve Skate jste měli radost z efektních kombinací a využití prostoru. V Session máte radost z… každého povedeného manualu nebo grindu, při kterém si nerozbijete čumák. Často používanému přirovnání k Dark Souls se raději vyhnu, je ale fakt, že je úspěšné provedení prakticky jakéhokoliv komplikovanějšího triku nebo sekvence v Session mimořádně uspokojivé. Ještě více než kde jinde platí, že cesta je cíl. Než prkno dostanete dokonale pod kontrolu, uplyne hodně vody.

Autoři šli až tak daleko, že si vybíráte průměr koleček, jejich orientaci u každé montáže zvlášť, nebo třeba výšku a rozměr trucků

Nad rámec toho zatím Session moc náplně nenabízí. V rámci předběžného přístupu můžete testovat některé připravované novinky (mj. kolemjdoucí nebo využití rukou). Až pedantský přístup k simulaci se projevuje i u možností kosmetických úprav. Kromě celkem početné nabídky oblečení totiž můžete samozřejmě sestavit i vlastní skateboard, a autoři šli až tak daleko, že si vybíráte průměr koleček, jejich orientaci u každé montáže zvlášť, nebo třeba výšku a rozměr trucků. To vše má pak vliv na chování prkna při jízdě. 

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama