Dojmy z hraní Arma Reforger, správného kroku vedle
i Zdroj: Steam
Preview Arma Reforger Článek Dojmy z hraní Arma Reforger, správného kroku vedle

Dojmy z hraní Arma Reforger, správného kroku vedle

Radek Raudenský

Radek Raudenský

29. 7. 2022 14:00 1

Seznam kapitol

1. PRÁZDNÁ NOSTALGIE 2. SPRÁVNÝ KROK… VEDLE? 3. KOMUNITA NEMÁ ZÁJEM

Mohlo by se zdát, že komunita okolo Army čeká na další díl jako na boží smilování. Vždyť Arma 3 vyšla už před devíti lety, a i když třeba GTA V, které vyšlo ve stejném roce, se daří držet neuvěřitelná čísla hráčů i po tolika letech, u Army zůstávají především skalní fanoušci s tisíci hodin a velkou láskou k taktizování. Bohemia Interactive za tu dobu vydala několik dodatků i nových her, přičemž celou dobu se chystá nová iterace Army.

Reklama

Ještě před ní ale české studio vydalo jakousi ochutnávku pod názvem Arma Reforger. Nejde o plnohodnotný díl, jako spíš o ukázku nového enginu Enfusion, který si dává za úkol vystavět vojenský simulátor na moderních mechanismech, a především zlepšit optimalizaci, která je u Army 3 jedním z největších úskalí. My se k Reforge dostáváme až s větším odstupem, a můžeme tak zhodnotit i to, jak k nové hře přistoupila komunita, jak se hra odlišuje vůči svému předchůdci a zdali se Bohemka vydala správnou cestou.

PRÁZDNÁ NOSTALGIE

Prostředí Reforge bude pro mnohé veterány tvorby studia důvěrně známé. Jde o upravený ostrov Everon z Operace Flashpoint, případně z Cold War Assault. Hra ale na nějaké náznaky nehraje, předpokládám tak, že vývojáři potřebovali přinést novou mapu, ale nechtěli vymýšlet něco od základů, když mohou designovou část přeskočit. Na tom není nic špatného, ve výsledku mají hráči hřiště, kde můžou vyzkoušet všechny tradiční zbraně i propriety, ale zatím nemusí nutně řešit použití letecké techniky. 

Dojmy z hraní Arma Reforger, správného kroku vedle
i Zdroj: Radek Raudenský | Hrej.cz

Hráče znalé naší historie či přírody samozřejmě potěší spousta hezkých míst, ať už jde o staré kasárny s kamny, vesnické domečky s dlážděnými kamny, nebo klasické zbraně jako M16 a AK-47. Vše si můžete projít především v naučném tutorialu, který vás provede nejen základy pohybu, ale především základními mechanismy jednotlivých režimů ve hře –hlavně Conflictu, kde musí týmy obsazovat území napříč celým ostrovem.

Arma byla prakticky odjakživa hlavně multiplayerovou záležitostí, a i tutorial vám naznačuje, že k dosažení cílů je vždy potřeba celý tým a vzájemná kooperace. Pokud jste nikdy Armu nehráli, je vlastně dost těžké celý zážitek pořádně popsat – stejně jako u leteckých simulátorů musíte mít pod kontrolou každou funkci letadla podobně jako v reálném životě, i v Armě se snažíte chovat jako skutečný voják, čemuž se hra přizpůsobuje.

Dojmy z hraní Arma Reforger, správného kroku vedle
i Zdroj: Radek Raudenský | Hrej.cz

Pokud tak chcete obsadit další oblast, musíte k ní přistupovat takticky. Komunikovat s ostatními hráči přes vysílačky, poslouchat svého velitele, plazit se a především využívat krycí palbu. Stačí jen pár zásahů a  už můžete na mapě čekat na respawn. S tím se pojí i nutné zásobování jednotlivých předsunutých základen nebo transport hráčů k předním liniím.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama