Conan Exiles Článek Conan Exiles

Conan Exiles

Zdeněk Princ

Zdeněk Princ

31. 3. 2017 11:46 1
Reklama

Nechci znít jako škarohlíd hned na úvod, ale zařekl jsem se, že už přestanu věnovat pozornost hrám s předběžným přístupem. Vývojáři by se měli umět rozhodnout, jestli hru vydat, či nevydat, a pokud se rozhodnou pro to první, mělo by to být ve finální podobě. Skrytá genialita obávaného early access je v tom, že vývojáři nepřímo přinutí zákazníky, aby jim v předstihu dali peníze za nehotový produkt, jde však pouze o genialitu obchodní. Z herního hlediska panují mezi hráči po zahrání alfaverze či betaverze zmatky a vývojáři až do vydání hry jen vyvrací jeden chybný závěr za druhým. A stejně tak tomu bude i v případě Conan Exiles – survival hry od Funcomu, která chce šlápnout na kuří oko všem Rustům a Arkům. Už dnes, za 30 eur.

CONAN NENÍ

Jedním z největších lákadel na novém survivalu je logicky spojení se známým univerzem bojovníka Conana. V tomhle ohledu lze v rychlosti shrnout, že se nejedná o žádný pohádkový fantasy svět, kde po rosou smáčených květech přeskakují víly a mluvící křečci vypráví, kolik už stihli na zimu sesbírat lískáčů. Jestli se tady něco s hlasitým křupnutím rozlouskává, nejsou to ořechy, ale lebky nepřátel (v tom lepším případě) a místo víl si představte třeba krokodýly, kterak vám rvou končetiny z kloubů. Jinými slovy, světa pana Conana je drsný, občas nestydatě odhalený a nedá vám nic zadarmo.

Připravte se na to, že ve hře budete hodně umírat.

Přežít v něm není úplná legrace, protože pro účely předběžného přístupu existuje jen jediný seed daného světa, ve kterém vždy začnete na poušti a pro mnoho slabších a nezkušených bude už úvodní lokace osudnou. Sžírá vás hlad, trpíte obrovskou žízní a k vytoužené oáze kdesi před vámi zbývá spoustu kroků. Ačkoliv se zde nepohybují žádní nepřátelé, stačí, abyste se trochu pozapomněli u sběru základních surovin pro výrobu dalších věcí a ejhle, srdéčko vám začne zuřivě bušit v momentě, když už k smrti vyprahlí teprve zjišťujete, kudy se dostat ke všespásné vodě v údolí pod vámi. Připravte se tedy na to, že ve hře budete umírat – ať už vinou špatného úsudku, anebo špatným odhadem na nepřátele, kterých se to ve hře jenom hemží.

VÍC LIDÍ = VÍC ZÁBAVY

Conan Exiles lze hrát sólo, ale mnohem lepší – přibližně tak osm tisíckrát – je pustit se do hraní s přáteli. Nejsnazší variantou je spustit lokální server, který vám je kdykoliv k dispozici, takže je možné se k němu vracet a snažit se zdolat všechna úskalí ve více hráčích. Hru si navíc můžete už v early accessu uzpůsobit k obrazu svému díky širokým možnostem nastavení, která zahrnují jak rozlišení povahy bojů – PvP či PvE – tak další řádku možností jako je nastavování denního a nočního cyklu, rychlost sbírání zkušeností a spoustu dalších. V případě online serverů vás pak bude zajímat především základní set nastavení, ukotvený do několika standardů, čítajících servery pro hardcore hráče, role-playery, puristy, ale také casual publikum, kterému nejde o přesné kopírování původního díla a chtějí si zkrátka jen zkusit přežít.

Ani mezi casual hráči to ale nebude lehké, protože od začátku se skutečně nemáte čím bránit a střet s jakýmkoliv nepřítelem může mít nepěkné následky. V tomto ohledu musím Conan Exiles pochválit, protože dokáže i v pozdějších fázích navodit onen svazující pocit, že je neradno kdykoliv šlápnout vedle. Není proto žádným velkým překvapením, že zprvu se budete živit pouze červíky, které najdete ve vysoké trávě, a až později si troufnete skolit nějaké to zvíře. Ani to vám pak ale nezaručuje spásný přísun potravy, protože tu je nutné ještě upéct a sníst do té doby, než se vám v zaprášeném vaku zkazí. Pro survival hry nic neobvyklého, ale rychlost, se kterou se všechno děje, je pro Conan Exiles tím správným hnacím motorem, který vás bude stále udržovat ve střehu.

Umělá inteligence je velmi zjednodušená a soubojový systém jakbysmet.

Další záležitostí je samotná stavba budov a základen obecně. Vhodným kombinováním dostupných segmentů budov můžete stavět celé hrady a skutečně platí, že jediným nepřítelem je čas. Podobně jako třeba v Minecraftu se s dostatkem surovin můžete krásně vyblbnout a už teď se dají na YouTube najít videa s neskutečnými stavbami, které rozhodně podtrhují to, co vývojáři slíbili. A sice - že si budete moci vybudovat klidně celá města. Platí to v zásadě už pro early access a vlastně bych se vůbec nedivili, kdyby to pro spoustu hráčů bylo jediným dostačujícím argumentem, proč věnovat pozornost právě Conan Exiles.

BUĎ DOBRÝ!

Věc, se kterou jsem se už ale tak dobře sžít nedokázal, je způsob vylepšování schopností a hlavně možností vámi vytvořeného hrdiny či hrdinky. Namísto progresu, který známe ze survival her – tedy rychlý přísun zkušeností a otevřený craftovací systém, který nachází omezení pouze v tom, že v danou chvíli nemáte potřebné suroviny nebo je nejste schopní získat, působí Conan Exiles jako klasické RPG. Poté, co sesbíráte dostatek zkušeností, abyste postoupili na další úroveň, rozdělíte mezi základní sadu schopností skill pointy a posléze utratíte craft bodíky v seznamu receptů, pro odemčení konkrétní větve. Od začátku tedy nemáte například možnost vyrobit si alespoň kamenný meč, nemůžete hned začít stavět přístřešek a spoustu dalších věcí, ke kterým se musíte poměrně dlouho propracovávat. Systém je v přímém kontrastu s tím, jak rychle můžete přijít o život a jak rychle musíte jednat, aby se tak nestalo. Jde možná o skryté zlato celé hry, které bude s dalšími updaty zářit stále jasněji a skutečně odliší Conan Exiles od ostatních survival her, ale mně ve hře této povahy tolik nesedí.

Conan Exiles
i Zdroj: Hrej.cz

Ne zcela uspokojivě je zpracován i souboj, na který sice hra hodně sází, ale výsledky se zatím nedostavují. Umělá inteligence je velmi zjednodušená, systém jakbysmet, a i když počítá s použitím celé plejády zbraní (i luků) a zbrojí, dovolí vám jeden výpad a jeden způsob krytí. Pak už záleží jen na tom, jestli jste schopní přežít útoky nepřítele a včas mu snížit zdraví na nulu. Abych ale hře úplně nekřivdil, tak je nutné připomínat, že se stále jedná o early access a že s trochou cviku bude snad i možné efektivně uskakovat a lépe se krýt. Vývojáři si jsou navíc těchto nedostatků vědomi, otevřeně o nich hovoří a slibují na tomto poli dramatické změny. Měly by přijít v následujících updatech, spolu s optimalizací a novým obsahem.

KOUPIT, NEBO ČEKAT?

A tím se samozřejmě dostáváme k té nejdůležitější otázce, která se pojí s jakýmkoliv titulem s předběžným přístupem. Vyplatí se utratit bezmála 30 eur za další nehotovou hru, kterou budete čas od času hrát, abyste zjistili, jestli se už podařilo vylepšit dostatek chyb, anebo radši utratíte peníze za hotový produkt? I přesto, že dokončená hra nikdy není synonymem pro hru plně funkční, doporučoval bych právě tento postup. Conan Exiles se dá jakž takž hrát, pokud máte partu kamarádu s výkonnými počítači, kteří nebudou mít problém hrát plynule. Pak vás čekají klidně i desítky hodin zábavy, všechno je ale jeden velký kompromis. V porovnání s několikrát zmiňovanými tituly jako je Ark, Rust, ale vzhledem k bojové povaze třeba i H1Z1, je zatím Conan na začátku a rozhodně vám nic neuteče. Vývojáři však férově na přibližně desetidenní bázi vydávají updaty, takže je možné, že už za několik týdnů nebude předchozí tvrzení platit. Do té doby však můžete zůstat v klidu.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama