Cities XXL Recenze Cities XXL

Cities XXL

Vojta Dřevíkovský

Vojta Dřevíkovský

27. 2. 2015 15:15 14
Reklama

Nemám ve zvyku psát krátké recenze. Kromě občasného utweetnutí se dokážu rozepsat o 2D plošinovce i pitomém rozšíření, ale do recenze Cities XXL se budu muset nutit. Proč? Protože až na drobnosti vyšla recenze na Cities XXL vlastně už před lety pod názvem Cities XL 2012 a už tehdy náš recenzent zmiňoval, že se hra až příliš nápadně podobá předchozí verzi. Nejnovější díl s podtitulem XXL je v podstatě pořád ta samá hra s pořád těmi samými chybami (a těmi samými přednostmi) a pořád se nám jí snaží někdo vnutit za plnou cenu.

DLC ZA CENU PLNÉ HRY

Nového obsahu Cities XXL přináší poskrovnu. Máme tu pár ekologických budov a upgradů do továren, které snižují znečištění, rozšířily se možnosti exportu a importu zboží z jiných měst, UI vypadá trochu jinak (a opravdu ošklivě), vylepšený engine na pohled nepoznáte, ale oceníte jej, když vám po hodinách hraní aplikace nespadne a asi nejlépe z toho všeho vychází podpora Steam Workshop. Ta ale tentokrát působí, jako by se vývojáři vzdali obsahové stránky hry. Výčet novinek spíš připomíná patch log nebo nějaké levnější DLC, ale rozhodně ne hru za 40 eur (ani za 20 eur v akci pro hráče, kteří vlastní jakoukoliv dřívější verzi Cities XL). Hráči, kteří sérii znají, tak v podstatě nemají důvod proč pořizovat hru za plnou cenu.

Cities XXL
i Zdroj: Hrej.cz

Co když ale Cities XXL zmerčí někdo, kdo si k sérii ještě nenašel cestu? Řekněme, že někdo hrál poslední SimCity a rád by si zahrál stavitelskou městskou simulaci. Cities XXL mu nabízí možnost poměrně snadného plánování a výstavby opravdu rozlehlých, realistických měst. Tedy spíše realisticky vypadajících. Ačkoliv si můžete zvolit vzhled silnic (na výběr jsou americké, německé, francouzské a anglické), budovy, které kolem nich vyrůstají, jsou vždy stejné a všechna města tak mají tendenci vypadat velice podobně.

VĚTŠÍ ZÁBAVA JE PLÁNOVAT NEŽ SPRAVOVAT

Postavit si rozlehlé město není vlastně příliš složité, ani časově náročné. Hra nabízí několik hned způsobů jak postavit síť silnic a ulic, a bez větších problémů lze navrhnout klasicky ortogonální nebo více organicky vypadající mnohoúhelnou čtvrť plnou obytných, průmyslových nebo komerčních budov. Velké mapy pak dovolí uskutečnit plány všech virtuálních starostů, kteří se chtějí kochat pohledy na vlastní megalopoli.

Spíše nástroj než hra. Spíše práce než zábava.

Stejně jako jeho předchůdci, i Cities XXL je v otázce samotné hratelnosti takové... mdlé. Alespoň pro mě. Spíše než ze správy města vychází zábava v Cities z jeho plánování a budování. Postup ve hře, tedy odemykání dalších budov, závisí na počtu obyvatel, jenž se tak stává tou nejdůležitější hodnotou. Jak vaše město roste, tak se vaši občané začínají zajímat o vzdělání, zdravotní péči, bezpečnost nebo znečištění. Postupně se tedy dostáváte ke školám, klinikám, policejním stanicích, hasičům, hromadné dopravě, turistickým hotelům, zábavním centrům a dalším, které je třeba do města umístit a následně při expanzi s nimi a sférami jejich vlivů nadále počítat. Peníze nebývají problém a jediným omezením je tedy to, kolik u vás bydlí lidiček. Navíc, protože si vždy u každého města musíte nové budovy nejprve zpřístupnit, hra během prvních hodin nové hry vždy sleduje to stejné schéma.

O SNOBA MUSÍTE PEČOVAT

A není to nijak zábavné schéma. Nastolit rovnováhu mezi potřebami vašich obyvatel není příliš složité a většinou stačí postavit na strategická místa potřebnou budovu, na kterou stejně máte peníze. Budovy mají určitý dosah účinnosti podle komplikovanosti silniční sítě, takže se je vyplatí stavět na hlavní silnice. Pak když je celé vaše město spokojené, jediným krokem vpřed je postavit další obytnou čtvrť a začít další kolo balancování.

Takhle si postupně do města nastěhujete čtyři třídy obyvatel - nezkušené dělníky, vzdělané, manažery a elitu. Všichni mají prakticky stejné potřeby, jen postupně více a více intenzivní, takže zatímco dělníkům tolik nevadí bydlet v králíkárnách a dojíždět do práce přes půlku města, manažeři potřebují školy a nemocnice nejlépe přímo za rohem jejich luxusní vily a pracovat v zakouřené fabrice je rozhodně nenajdete.

DRUŽBA NEJEN PRO SOCIALISTY

Všechny základní principy slušně vysvětlí poměrně rozsáhlý tutorial skládající se z několika misí, takže nováčci se ve hře určitě neztratí. Není pak problém si vybrat nějakou z lehčích map a vrhnout se do stavby města. Rozhodně je dobrý nápad si rozehrát několik her najednou, vyzkoušet si nějakou “specializaci” měst a pak si navzájem vypomáhat exportováním a importováním přebývajících či chybějících zdrojů. Některé mapy obsahují ropu, jiné podzemní vodu, jiné zase úrodné oblasti pro zemědělství, takže meziměstská družba přijde brzy vhod, když někde jinde něco schází.

Hasiči pouze uspokojují potřebu, ale k požárům bez nich nikdy nedojde.

Hra obsahuje několik druhů počasí a nastavení světla či denní doby, které ze hry i na slabších počítačích dělají skvělý nástroj na postavení si městečka a focení kýčovitých obrázků. Což je opět docela vhodné pojmenování mého problému s titulem. Spíše nástroj než hra. Spíše práce než zábava. Tempo hry nikdy nic nenaruší a Cities XXL před vás nestaví žádnou výzvu. Katastrofy neexistují, hasiči pouze uspokojují potřebu, ale k požárům bez nich nikdy nedojde a i když vašim obyvatelům něco schází, zmůžou se leda na nespokojené hudrování, ale k nějaké akci, protestu nebo třeba vzpouře nedojde.

XXL JE VLASTNĚ JEN XL+

Jistě, v porovnání se SimCity, které nabízí volbu jasných a dosažitelných cílů v zaměření města a jeho růstu je sandboxové Cities XXL pěkná alternativa pro virtuální stavitele, kteří si chtějí v klidu navrhnout realisticky rozsáhlé velkoměsto. Vlastně to není úplně špatná hra - nepadá, vypadá pořád pěkně (kromě toho odporného UI), běží i na starších počítačích... Ale pořád se jedná o odfláknutou fušku, která působí jako výsměch fanouškům a pro nováčky je to zase příliš draze prodávaná, čtyři roky stará hra maskující se za novinku na trhu. Ostatně toho byl důkazem spouštěcí soubor hry, jenž se jmenoval CitiesXL.exe. První update hry ho přejmenoval, ale podívejte se třeba na naše pirátské vysílání, kde to ukazuju.

Cities XXL
i Zdroj: Hrej.cz

Nabízí se otázka, proč vývojáři opět vydali tu samou hru? Je to rychle splácnutá dojička peněz? Opravdu si mysleli, že deset ekologických budov, stabilnější provoz a integrace komunitního obsahu stojí za napálení plné ceny? Zas tolik mě Cities XXL nebavilo, abych se hlouběji pídil po odpovědi. Radím vám, už z principu dejte od téhle hry ruce pryč.

Cities XXL
Windows PC

Verdikt

Vývojáři se snaží hráčům prodat to, co by slušelo updatu nebo levnému DLC. Hra samotná není úplně špatná, ale přístup jejích tvůrců vylučuje jakoukoliv dobrou známku.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama