Článek České Budějovice chtějí ovládnout svět

České Budějovice chtějí ovládnout svět

pavel.dobrovsky

pavel.dobrovsky

10. 9. 2011 22:00 6
Reklama

Z popela fénixe povstane nový pták. Těžko říci, jestli se dá nový koncept MMORPG týmu z Českých Budějovic zabalit do takové metafory, když jejich předchozí hra Immortal World ještě stále žije. Podle vývojáře Daniela Habrdy ale už spíše skomírá, a tak přišel čas rozjet výrobu nové, která bude lepší, hezčí, zajímavější a hlavně jiná - bude tím novým fénixem, až přijde ten správný čas.

„Šest let starý engine Immortal potřeboval inovovat a obsah hry vyžadoval změny,“ říká Habrda. Pěkně se to řekne, ale špatně realizuje. Pro tým mladých vývojářů je štěstím, že se dnes dá poměrně jednoduše sehnat vývojové prostředí, protože jinak by museli stavět hru od první řádky kódu až po poslední. Řešení přišlo v podobě enginu HeroEngine (Star Wars: The Old Republic), jehož producenti podporují nezávislý vývoj online her, zajišťují jim kapacitu serverů a ekonomické řešení zdarma. Z případného výdělku požadují pouhých třicet procent. „Momentálně jsme ve fázi, kdy se učíme, jak do enginu zasadit pravidla naší hry, a jak ho důkladně naskriptovat. Předpokládám, že za půl roku už budeme mít interní verzi, na které budeme testovat, jestli jsme vše dobře vymysleli,“ tvrdí Habrda.

Asterion Online? Už ne...

Když procházíme několika stránkový koncept pravidel, nelze přehlédnout nápis Asterion online. Původně měla hra vycházet z české hry na hrdiny Asterion nakladatelství Altar. „Získat licenci je komplikované, protože ji drží občanské sdružení, a i když se všichni snažili, práva se nám nepodařilo získat. Museli jsme nakonec s těžkým srdcem Asterion opustit a budeme připravovat vlastní herní obsah.“ Habrda by přitom rád navázal na práci některého českého autora fantasy knih a pošilhává i po neobvyklých tématech, jako je steampunk.

Už v tuto chvíli je jasné, že se nová hra bude snažit odlišit od zahraniční konkurence několika odvážnými – ne nutně úspěšnými – způsoby. V první řadě půjde o rozvoj postavy. Namísto výběru povolání plánuje Habrda úvodní pasáž, ve které by si hráči oťukali jak boj, tak magii a léčení podle archetypů válečníka, mága a druida. Skrz specializované cechy by se dostali k sérii misí pro konkrétní povolání, které by jim ukázaly, zda v tomto směru skutečně chtějí pokračovat. „Kdykoliv bude možné povolání změnit, nechceme hráče svazovat od začátku hry tím, že si jednou vyberou a nebudou mít šanci volbu změnit.“ Jen učení novým schopnostem a vlastnostem nebude tak jednoduché, jako jinde: pro každou novou zbraň nebo kouzlo bude muset hráč podstoupit náročné úkoly, aby si je zasloužil.

Žádné grindování

Jak se vyhnout prokletí MMORPG – grindování zkušeností? Právě přes komplikovanější úkoly, než na jaké jsme zvyklí. Každý úkol bude složený z několika částí, jejichž splnění bude trvat pěkně dlouho – klidně i několik hodin. Důraz přitom bude kladen na řešení hádanek anebo přímo na detektivní pátrání po stopách, které hráče povedou od jednoho příběhového bodu k dalšímu. „Chceme hráčům nabídnout alternativu k ostatním online hrám. Naše hra bude víc hardcore, ale zároveň nad ní budou muset přemýšlet, a to řada z nich ocení,“ doufá Habrda. Souboje mají být řešeny takticky s tím, že každé povolání vstoupí v souboji do vlastního bojového módu ušitém přímo pro něj.

V současné chvíli ale není k dispozici víc, než napsaný koncept a několik ilustrací. Nápadů je oproti tomu hodně. „Klidně uděláme povolání, kdy budou lidi jen sázet kytky a dostávat za to zkušenosti,“ směje se Habrda. Jeho malý tým čítá zatím jen několik lidí a sympatizantů, ale s rostoucími zkušenostmi v enginu Hero Habrda věří, že se přidají noví lidé. A samozřejmě musí sehnat obsahovou základnu. Protože jsme kluci správní, tak mu vlastně tímto článkem i pomáháme a kdybyste někdo měl zájem o spolupráci, ozvěte se Danovi na mail daniel.habrda@gmail.com. Třeba to budete právě vy, kdo bude uvedeni v titulcích!

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama