Binary Domain Recenze Binary Domain

Binary Domain

Vilém Koubek

Vilém Koubek

8. 5. 2012 22:00 4
Reklama

Klonů Gears of War, nebo chcete-li týmových akčních her viděných z pohledu třetí osoby, je na trhu neuvěřitelné množství a Binary Domain je jedním z nich. Proč by ho tedy měl chtít kdokoliv hrát, když se od něj podle všeho dočká toho samého, jako již nesčetněkrát předtím od jiných? Věc se má tak – Binary Domain, ač možná na první pohled nevypadá, je japonská hra. Japonská hra, která se snaží vypadat jako hra západní, ale daří se jí to jen v určitých částech, což je ve skutečnosti zatraceně dobře. Výsledný mix totiž nejenže nepůsobí ukrutně tuctově, ale místy je dokonce i netradiční!

Hranice únosnosti

Zhostíte se v něm role seržanta Dana Marshalla, který je, coby člen speciálního komanda, vyslán v roce 2080 spolu se svým parťákem na průzkum tokijské korporace Amada, která podle všeho vyrábí roboty, jež nejsou rozeznatelní od lidí, což je v budoucnosti zakázáno. Ačkoliv během brífinku opakovaně padne slovo „infiltrace“, fakt, že oba dva hrdinové nesou zbraně, které nejsou z nejmenších, napovídá, že dojde na nějakou akci. Což se samozřejmě vzápětí potvrdí a tak se rozjede horská dráha frenetického střílení, nekonečných plků, stereotypů, tříštících se robotů a přehrávání, za jaké by se nestyděly ani kdejaké céčkové filmy.

Pravdou totiž je, že pokud něčím hra dokáže hráče vyfackovat už v intru, je to kýč a „herecké výkony“ všeho druhu. Jednoduše řečeno je po stránce příběhu a jeho vyprávění strašná, místy možná až příšerná, ale zároveň strašná až příšerná tím dobrým způsobem. Nesnaží se vypadat kdovíjak vážně – právě naopak. Dělá si srandu ze všeho a ze všech, což jí dává určitý komediální nádech a vám jako hráčům to dovoluje si ji po otrkání užívat. Pokud fandíte filmům jako je Alien Vs Ninja!, The Toxic Avenger, Tucker and Dale vs. Evil nebo třeba Postal (ano, ten, co ho natočil Uwe Boll), budete se v Binary Domain cítit jako doma. Dostatečně pak doceníte také hašteření jednotlivých členů vašeho komanda, které je mnohdy výživnější jak příběh sám.

„Ty se se mnou jako nebudeš bavit, jo?“

A když už jsme u hašteření, je potřeba podotknout, že Japonci se na svět dívají trochu jinak a tak i jejich macho-akční hra zkouší tlačit na pilu z jiné strany než ostatní. Důkazem toho je například fakt, že Binary Domain je hra, která si s vámi bude chtít povídat, a to tak, že místy možná až moc. Pocítíte to už na začátku, kdy jste pouze dva, ale řečí okolo střílení a dalších hloupostí vyplácáte nejmíň za pět. Jednotlivé vedlejší charaktery jsou totiž plné života a komunikativní energie, kterou se nebojí uvolňovat neustále a neuspořádaně i za cenu opakování hlášek.

Jednu chvíli vás budou chválit, jindy vám budou nadávat, čas od času se vás během akce zeptají na taktiku, nebo nějakou navrhnou. Někdy vás regulérně zastaví uprostřed ničeho a jako v každém správném anime si najdou chvíli na to, aby se vás zeptali, jak se cítíte, jestli vzpomínáte na nějakou hloupost z minulosti a tak podobně. Což, uznejte sami, dovede být v akční hře skutečně otravné.

Na druhé straně ona ukecanost hry jde ruku v ruce s jejím komunikačním systémem, který vám umožní se se spolubojovníky dorozumívat prostřednictvím mluvení do mikrofonu. Samozřejmě nemůžete čekat, že si na hře budete procvičovat svou shakespearovskou angličtinu a mučit spolubojovníky dlouhými souvětími. K dispozici dostanete celou řadu povelů, jako „go“, „cover“ a podobně, jimiž můžete své kumpány korigovat. Nenaplánujete tak kdovíjak komplikovanou akci, ale jako zpestření to funguje dobře. V nabídce použitelných výrazů jsou dokonce i sprostá slova, takže pokud z nějakého důvodu budete nadávat a ještě k tomu v angličtině, hra si toho všimne.

Shoot Many Robots!

Měli byste na to ale dávat pozor, protože vaše zdejší sociální interakce mají následky a ovlivňují, jak se vaši spolubojovníci budou chovat na bojišti a zda se rozhodnou poslouchat vaše rozkazy. A že se občas jejich pomocná ruka hodí, asi netřeba dodávat.

Futuristické Tokio, kde se celá hra odehrává, je totiž doslova napěchované nepřátelskými roboty, jejichž likvidace místy není zrovna z nejjednodušších – o to více je ale uspokojivá. Pokud jste například v Shoot Many Robots měli vyloženě radost z toho, jak se nepřátelé tříští na součástky, Binary Domain je v tomto ohledu ještě o krok dále.

Kulky z robotů doslova trhají kusy brnění, než je pošlou do křemíkového nebe, což je velmi uspokojivé. Vedle toho se jim dají ustřelovat také končetiny, a když někomu náhodou odstraníte hlavu, přeskočí mu a začne útočit na všechny okolo. Vedle likvidace hord je pak nutno zmínit také japonskou obsesi souboji s bossy, které jsou často dlouhé, bizarní a zábavné a hra jimi rozhodně nešetří.

Bez kooperace?

Možná ještě zábavnější by však byly, kdyby měla kooperativní příběhovou kampaň. Jak se může stát, že v roce 2012 někdo vydá hru, která celou dobu staví na týmu a nedovoluje vašim přátelům hrát s vámi? Nechápete? My taky ne. Přitom autoři vědí, že něco jako multiplayer existuje, protože ve hře je jeho standardní podoba s módy jako je deathmatch, capture the flag, či třeba obdobou Horde módu zvanou Invaze...

Po audiovizuální stránce v podstatě není moc co chválit, ale zároveň ani vyloženě kritizovat. Hra se celou dobu drží jistého nadprůměru, který na jedné straně nemůže konkurovat současným špičkám, na straně druhé ale občas nešetří zajímavými detaily a dovede zprostředkovat i pár krásných scenérií.

Dostříleno jest

A tím by se vlastně dala celá recenze shrnout. Binary Domain je „tuctová“ akční řežba, která vám sice nevyrazí dech, ale zase má pár zajímavých zpestření - která však nemusí všem sednout. Je to hra velmi specifická, takže se nezavděčí každému, ale nedá se o ní říct, že by byla špatná. Až její cena klesne na úroveň budgetu, rozhodně o ní zauvažujte.

Binary Domain
Windows PC
PlayStation PlayStation 3
Xbox Xbox 360

Verdikt

Další týmová akční hra, tentokrát však japanizovaná. Vedle výživného střílení nabízí celou řádku soubojů s obskurními bossy, možnost zvukově korigovat spolubojovníky a příběh, který je tak špatný, až je vlastně dobrý. Díru do světa nicméně neudělá a některé její prvky rozhodně nesednou každému.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama