BattleForge Recenze BattleForge

BattleForge

taltos

taltos

24. 3. 2009 23:00 9
Reklama

Velmi nadějná hra Battle Forge je ve vývoji již poměrně dlouhou dobu. Před několika měsíci se z čistě teoretické roviny přešlo také do hutného beta testování všech důležitých prvků ve hře, u čehož jsme samozřejmě také nechyběli a přinesli jsme vám první dojmy. I přes některé pochybnosti a velkou nestabilitu a bugovost hry šlo o velmi zábavný zážitek, na který jsme se těšili ve finální verzi. Ta přichází nyní a už je jasné, že toto velkolepé MMORTS neupadne jen tak v zapomnění.

Unikátní karetní systém

Po vytvoření účtu a spuštění hry se dostáváte na základní obrazovku, tzv. „zkušební bojiště“. Máte před sebou jednoduchou arénu, kde můžete na zkoušku posílat různé jednotky proti sobě a vybrat tak ideální kombinaci své armády. Ale nepředbíhejme.

Základem Battle Forge je karetní systém, který se velmi podobá tomu z Magic: The Gathering. K vyvolávání jednotek během hry tak nebudou sloužit žádné vojenské budovy ani kouzla, ale vaši armádu budete tvořit právě z těchto vyvolávacích karet. A právě jejich namíchání záleží zcela na vás. Těchto karet je ve hře obrovské množství a na začátku rozhodně nebudete mít ani dobrou půlku z nich. Až postupem času budete jako odměny získávat nové kousky do vašeho balíčku, přičemž některé se vám hodit mohou, jiné zase ne. Všechny karty se dělí do čtyř skupin dle typu magie. Červená pro oheň, modrá pro led, zelená značí přírodu a fialová je zase určena nemrtvým. Karty získáváte od všech skupin náhodně a je na vás, který styl vám bude více sedět. Rozhodně se však během regulérní hry nedá využít kombinace více než dvou těchto magií. Řekněme tedy, že balíček máte připravený a jednotlivé karty odzkoušené. Co teď? Pustíte se do boje.

Herní systém

V misích nebudete stavět žádné budovy, v kterých byste mohli jednotky rekrutovat. Také samozřejmě zapomeňte na nějaké hospodářství či těžení produktů, které by sloužily ke zpřístupnění karet. K tomu slouží  studny energie, které obsadíte blízkou jednotkou a zaplacením jistého poplatku. Poté již ze studny čerpáte potřebnou energii, dokud ji nevysajete zcela do dna, což však zabere poměrně dlouhou dobu.

Jaký by to však mělo smysl, kdybyste hned od začátku mohli postavit ty nejsilnější jednotky. K tomuto omezení slouží druhá „budova“, a to monument. Ten se staví opět stejně jako v případě studny, ale je třeba vybrat, ke které magii ho chcete přiřadit. A právě zde padají rozhodnutí o tom, jaký balíček karet zrovna máte a kolik monumentů (a jaké barvy) jednotky vyžadují. Z toho důvodu (monumenty budete mít často jen dva nebo tři) není možné používat v jedné misi například všechny druhy jednotek napříč magickým spektrem. Na základě první karty v balíčku pak máte na začátku mise postavený první monument automaticky, abyste mohli vyvolat alespoň základní jednotky.

PvP vs. PvE

Kromě dalších informací a ikonek máte na hlavní obrazovce přístupnou přehlednou mapu fantasy světa. Ta sice není nikterak bohatá a rozsáhlá, ale obsahuje to nejdůležitější, bojiště. Po zobrazení tak vidíte jednotlivá kolečka, značení, pro kolik hráčů tato PvE mise je, a číslo uvnitř vám také hned sdělí, jestli je vytvořená a přístupná nějaká hra. Samozřejmě, že pokud momentálně žádná taková není, můžete si během chvilky hru vytvořit a čekat, až se naplní do potřebného počtu spřátelených hráčů.

V začátcích hraní se rozhodně bude hodit jednoduchý tutorial a následné projití několika misí pro jednoho hráče. Tedy takový singleplayer. Těchto úkolů není příliš, ale dobře se v nich naučíte ovládat hru a hlavně poznáte svůj balíček a jednotlivé karty. To vám pak pomůže v tom, abyste neoslabovali váš tým v misích pro více hráčů. Každou mapu můžete opakovat na tři různé obtížnosti, které se vám postupně zpřístupňují. Dokud však jednu mapu neuděláte na standardní obtížnost, nemůžete ji hrát na pokročilou, i když tuto hru vytvoří jiný hráč.

Player vs. player souboje se pak neodehrávají různě po mapě, ale pouze na dvou místech. V arénách určeným právě k PvP. Jedna z nich slouží k řekněme neoficiálním soubojům, kde máte možnost vyzkoušet si na lidském soupeři různé taktiky, a opravdu do tuhého jde až v „ranked“ duelech, tedy hodnocených. Ty se v zásadě nijak neliší od prvních jmenovaných, ale citelnou změnu zjistíte po boji, kdy vám narozdíl od neoficiálního souboje naskáčí zkušenosti, bojové body a další ocenění do PvP. A to i v případě, že prohrajete (ale alespoň s nějakými výsledky). Kromě duelů jeden proti jednomu samozřejmě nechybí možná ještě oblíbenější varianta 2 vs 2 hráči.

Sbírání zkušeností a další detaily

Za PvP sbíráte zkušenosti, bojové body a zlato. Sféry PvE a PvP jsou poměrně oddělenými liniemi, a tak proti počítači budete získávat trošku odlišné odměny, nové karty nebo vylepšení a opět zlato. To ve hře slouží k upgradování vašich karet (nejdříve musíte upgrade získat nebo koupit), tzv. „BF body“ pak zase k získávání nových karet v aukcích přímo od hráčů nebo v náhodném nákupu balíčku karet. To však riskujete, že ztratíte dost BF bodů a v balíčku budete mít stejné karty, jaké už máte, nebo s jejichž barvou nehrajete.

Interface hry je velmi přívětivý, ovládání intuitivní, nechybí otevřený chat, soukromé psaní, různé statistiky i omáčka v podobě textů o pozadí hry a příběhu celého světa. Misím PvE nechybí jistý náboj a myšlenka, takže jednou se budete bránit, jindy zase půjdete hromadně (až ve dvanácti lidech zároveň) do boje. Na druhou stranu je těchto misí velmi poskrovnu. Doufejme, že je postupně autoři do hry budou přidávat.

Battle Forge je takové MMORTS nové generace. Svižný boj bez zbytečných průtahů nemusí vyhovovat každému, ale úchvatná obrovitá monstra, velmi různorodé, ale přitom vyrovnané jednotky a zajímavý fantasy svět si jasně říkají o nadprůměrné hodnocení. Hra obsahuje vše, co by měla taková onlinovka mít, a navíc ji po zaplacení máte zdarma bez poplatků. Co více si už hráčské srdce otevřené RTS může přát?

BattleForge
Windows PC

Verdikt

Velmi originální MMO strategie postavená na tvoření balíčků vyvolatelných karet. Díky tomu nabízí desítky hodin skvělé zábavy, která vás v různých variacích jen tak neomrzí.

Co se nám líbí a nelíbí?

Jednotky v kartách, styl budování studen a monumentů, různorodé a vyrovnané jednotky všech čtyř magií, zajímavé úkoly, hodně hráčů na serveru, zábavné PvP, sbírání zkušeností a dlouhá zábava
Plnění stejných PvE misí kvůli jejich malému počtu, občas velmi podivné (nebo žádné) odměňování po misi, často stejný scénář PvP soubojů a menší počet opravdu dobrých map
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama