Cars 2: The Video Game Recenze Auta 2

Auta 2

Vojtěch Matěna

Vojtěch Matěna

18. 7. 2011 22:00 2
Reklama

Už jsme si tak nějak zvykli, že animované filmy cílí především na děti a zřídkakdy se u nich dočkáme dospělejších námětů. Čerstvé pokračování snímku Auta od studia Pixar není výjimkou. Příběh dvou automobilových kamarádů Bleska McQeena a odtahovky Buráka se ani o jiné obecenstvo nesnaží, ale co, dětem se to líbí, chtějí koupit nové plyšáky a usínat v posteli ve tvaru auta (pochopitelně všechno v souladu s filmem), a pak se může film označovat jakožto úspěšný a prosperující produkt. Není proto překvapením, že Disney připravil i herní podobu filmu, která, ať už je kvalitou jakákoli, přinese do banku díky pouhé značce další peníze. V tomto případě ale hra není odpadem, naopak překvapuje vcelku dobrou a vkusnou zábavu, byť musíme zopakovat, že jsou to opět děti, na něž autoři cílí. A i takovým způsobem proto musíme na hru jako takovou pohlížet.

Chci skákat, střílet, závodit. Můžete!

Zcela logicky se snaží hra na první pohled působit rozkošně a lákavě, zapomeňte tak na jiný než arkádový jízdní model, nechte si zdát o vypilované fyzice a brzdy, ty rovnou vyhoďte z okna. Tahle auta mají na předním skle dvě roztomilá kukadla, což asi nejvíce vypovídá o tom, jakým směrem se bude herní náplň ubírat. Na druhou stranu, najděte mi jiné závody, kde můžete jezdit bez problémů po dvou kolech nebo se otáčet ve vzduchu o 360 stupňů. Žádné návrhy? Tak popojedeme.

Titul si z filmu vypůjčuje všechny známé hrdiny, přičemž se zde nedělí na ty hodné a zlé, nejspíš proto, že nyní drží jazyk za zuby. Pálit pneumatiky můžete bez výjimky komukoli, kdo se nachází v nabídce (garáži). Listina vozů ale není od počátku kompletní, většinu postav si budete odemykat průběžně a až poté vám budou k dispozici na startovní čáře. Rozdíly v nich ale nejsou markantní, respektive každé auto má něco do sebe. Jedno je rychlejší, druhé zas odolnější vůči silovým útokům, a protože se na tratích dějí neustálé psí kusy, nelze rozumně rozhodnout o větší důležitosti té či oné vlastnosti. Autoři totiž závody okořenili o spoustu prvků, které vedou za cílem získání nitra či likvidace protivníka. Nebo lze praktikovat obě metody najednou, což se jeví jako nejefektivnější forma hraní.

Minimálně zlatou!

Dusík zde představuje velmi důležitou roli, neboť právě kvůli němu se na tratích vyvádí takové skopičiny, jakými je jízda pozpátku, po dvou kolech nebo driftování v zatáčkách. Stejně tak skoky doplňují hladinu dusíkové bomby k maximu, což poskytuje záruku bezpečného získání zlaté medaile. I bez hbitého turba byste se však bez znatelnějších problémů obešli, především z důvodu pomalých protivníků, kteří si od vás drží úctyhodný odstup a pakliže se nenacházíte na první pozici, až podezřele často přibržďují, abyste měli větší šance na předjetí. Hru celkově lze označit za velmi jednoduchou, ale to už jsme znovu u toho, že ji autoři šili na míru dětským ratolestem a jejich věku je obtížnost podřízena.

V průběhu hraní narazíte na několik módů, v nichž si hlavní slovo uzmou zbraně, které vám budou k dispozici téměř neustále. Někdy více, jindy méně. Od kulometů, přes naváděné bomby, až k raketám, a ve vzácných okamžicích okusíte i adrenalinem kypící situace, které až podezřele připomínají destrukce ve Split Second, kdy se například musíte vyhnout přistávajícímu letadlu na letecké dráze. Možná až lacině by mohla vypadat snaha autorů přinést do závodů zejména kvantitu, jenže ona ta bramboračka vůbec není špatná. Frenetické závody na ostří nože, to má zkrátka šťávu.

Roztomile, ale přitom výbušně

Designová výplň si velkou hlavu nedělá, jen tradičně připraví sloupec misí, přičemž s počtem získaných triumfů se posunuje vaše úroveň skillu, čímž si automaticky zpřístupňujete nové mapy, auta a módy. Chvíli proto trvá, než se hra dostane do správného tempa a začne působit rozmanitěji. Od té chvíle se už však ani na vteřinu nezastaví - chytne a nepustí. Co do grafického zpracování nemůžeme úplně skákat radostí, ale nemohli jsme přece čekat, že na nás vybafne excelentní, do detailu vymodelované prostředí. Možná že je to naopak správně, protože jednoduchost a pestré barvy hře zkrátka sluší, třebaže výbuchy a jiné efekty vypadají zastarale.

Auta 2 zcela určitě nezaujmou každého, ale pakliže se vám líbil film, jste na půli cesty k dobré zábavě. Konečně tak můžeme mluvit o kvalitním herním doprovodu, který plní, co se od něj očekává. I přesto ale patří do rukou především dětem, neboť jednoduchost a až přílišná infantilnost dospělé rychle omrzí. Musíme však přiznat jedno – jsou to závody, které de facto nemají v aktuální době přímou konkurenci, neboť nechaly strach stranou a popustily uzdu neskutečně bláznivému pojetí, které funguje.

Cars 2: The Video Game
Windows PC
PlayStation PlayStation 3
PlayStation PSP
Xbox Xbox 360
Nintendo DS
Wii Wii

Verdikt

Okem dítěte bláznivé závody s jejich oblíbenými hrdiny, které mají šťávu. Dospělí zkusí, slušně poděkují a koupí hru synovi.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama