assemblee-competition
Článek Assemblee Competition

Assemblee Competition

Marek Švrkala

Marek Švrkala

13. 3. 2010 23:32
Reklama

Nezávislý herní blog TIGSource.com pravidelně pořádá zajímavé soutěže. V naší nezávislé sekci o nich rádi informuje, často totiž přinesou velmi povedené tituly, které stojí za pozornost. Z loňských klání vzpomeňme na Adult/Educational Competition nebo Cockpit Competition, z těch ještě starších například na Bootleg Demakes Competition nebo Commonplace Book Competition. Každá z těchto soutěží nabídla mnoho her, z nichž některé se nesmazatelně zapsaly do srdcí pařanů. Podobně si vedla i zatím poslední dvoukolová soutěž Assemblee Competition, která byla nedávno uzavřena vyhlášením těch nejlepších projektů.

Assemblee Competition Derek Yu ze stránek The Independent Gaming Source ohlásil už 25. listopadu loňského roku. Soutěž rozdělil na dvě části, v té první se měli ukázat zejména grafici a zvukaři. Cílem pro ně bylo vytvořit co nejlepší assety, artworky, sprity, hudební stopy nebo zvukové efekty pro druhou část soutěže, kde se předvedli programátoři, scenáristé a designéři a z dodaných materiálů stvořili hry. První fáze se nakonec zúčastnilo přes 170 šikulů. Vítězem hlasování o nejlepší podklady se stal uživatel vystupující pod přezdívkou Oryx. Připravil propracovaný set různých assetů pro fantasy hru, který potěší hlavně spoustou zajímavých postaviček využitých hned v několika úspěšných kouscích. Kompletní sbírku vzniklých assetů si můžete prohlédnout zde. Všechny jsou dostupné pod licencí Creative Commons k volnému použití pro nekomerční účely. Je tak dost možné, že pomocí nich vznikne ještě nějaký jiný projekt než ty, které připravili účastníci druhého kola Assemblee Competition.

To proběhlo mezi 5. prosincem a 10. lednem, ve finální listině se nakonec sešlo celkem 73 příspěvků různých žánrů a různé kvality. Celou soutěž uzavřelo veřejné hlasování s vyhlášením nejlepších her, na které se zaměříme ve zbytku článku. O přesném pořadí by se dalo polemizovat, hlasující ale mezi top tituly velmi objektivně vybrali to nejlepší, co se mezi soutěžními příspěvky objevilo. Blíže se podívejme na prvních šest kousků.

1. Bitworld - 72 hlasů (7.9%) – Ivan

Zaslouženým vítězem Assemblee Competition je roguelike Bitworld, který zaujme už na první pohled netradičním zpracováním. 2D postavy (autor využil postavičky od vítěze první části soutěže) se totiž pohybují v jednoduchém 3D prostředí, k tomu hraje chytlavá hudební složka. Pro procházení jednoduchých levelů plných nepřátel si můžete vybrat jednoho z trojice hrdinů – rytíře, kouzelníka a lučištníka. Každý má něco do sebe, hraní za mistra luku a šípů je jednoznačně nejobtížnější. Na rozdíl od jiných postav totiž musíte přesně určovat sílu, s jakou šíp vypustíte, aby dolétl na to správné místo a zasáhl tak nepřítele. A to v bojové vřavě není nejjednodušší. Navíc můžete útočit jen ve čtyřech směrech, které lze přepnout mezerníkem a otáčením šipkami. Škoda jen, že autor nevymyslel lepší příběh, přehlednější a odlišnější lokace a nepřipravil mapu. Je totiž hodně lehké se ztratit. Jinak ale Bitworld rozhodně stojí za zkoušku i těm hráčům, kteří se tohoto žánru obyčejně bojí. Vše je totiž pojato dost akčně a maximálně hratelně.

2. Dungeons of Fayte - 63 hlasů (6.9%) – pulsemeat

Na druhém místě se umístilo kooperativní akční RPG, kde mohou spolupracovat až čtyři hráči na jednom počítači. Vývojář své dílko popisuje jako nelineární mash up mezi Zelda: Four Swords a Princess Makerem. Svrchu viděné RPG hráče zavádí do mnoha zajímavých misí, které se hemží nepřáteli. Mezi nimi si bojovník může vylepšovat schopnosti v hospodě, kde se třeba týdenním hraním šipek zdokonalí v přesnosti útoků. Dále zaujme propracované ztvárnění městečka i jednotlivých dungeonů a nepřátel, stejně jako dobrá příběhová a textová složka. Bonbónkem na závěr je pak právě kooperace s kamarády, která ústí v mnoho zajímavých situací.

3. Realm of the Mad God – 57 hlasů (6.2%) – Wild Shadow

Bronz v hlasování získala online massively multiplayer fantasy akce, kterou je možno hrát pouze pomocí prohlížeče a flashového klienta. Čeká vás klasické akční svrchu viděné RPG, jež je momentálně plné hráčů rozdávajících si to s tisícovkami příšer v různých mapách. Můžete si vybrat z pěti různých hrdinů, bojování s nepřáteli se záhy promění v pořádný klikfest známý třeba z kultovního Diabla. Potěší spousta různých zbraní, brnění, prstýnků a dalších serepetiček, jaké mají hráči rádi. Všichni mohou společně chatovat, bojovat, sbírat předměty a vyměňovat si je. Realm of the Mad God je velmi propracovanou hrou, která vám může poskytnout klidně mnoho hodin herního času ve snaze stát se tím nejlepším hráčem na celičkém světě. Autoři své dítko navíc stále vylepšují, takže ještě nevyčerpalo všechen potenciál. Komunita je početná, klidně se k ní připojte a vydejte se na hon za cennými předměty s dalšími parťáky.

4. Mr. Kitty’s Quest – 51 hlasů (5.6%) – pgil

Těsně za nejprestižnějšími stupínky se umístilo sympatické akční dobrodružství s netradičním hrdinou – malým koťátkem. To dostane za úkol dojít do krámku pro mléko, neobejde se to ale bez komplikací a kupy nepřátel. Zprvu bezbranná micka se tak chopí pistole a rozhodne se s ní vyřádit. Hra opět boduje minimalistickým vizuálním zpracováním a solidní hratelností. Připravte se na vyšší obtížnost a na kratší herní dobu v řádu několika desítek minut. Jako výplň volné chvíle ale Mr. Kitty’s Quest poslouží dokonale. Ostatně, kdy jindy se stanete koťátkem s pistolí?

5. BirdyWorld – 38 hlasů (4.2%) – Fifth

Na pátém místě v hlasování skončila hra, která vzdává hold Zeldě, jedné z legend společnosti Nintendo. Jak už název napovídá, stáváte se ptáčkem, jenž ve 2D zobrazení musí kosit nepřátele a užívat si nástrahy terénu. Nejzajímavější na tomto akčním RPG je tvorba vlastních map. Pokaždé, když BirdyWorld spustíte, místo mapy spatříte pouze temno. Až s vaším postupem se mapa generuje a vy její tvorbu můžete ovlivňovat. Jinak vás čeká žánrová klasika - spousta penízků ke sbírání, různé zbraně a nepřátelé, kteří touží po vašem peří.

6.Backworld – 33 hlasů (3.6%) – Saint

Nejvýše umístěný zástupce plošinovek boduje vedle netradičního černobílého zpracování skvělým nápadem. Hráč totiž může myší do jednotlivých levelů plných klasických prvků z hopsaček kreslit – a to opět bílou nebo černou barvou. V závislosti na tom, jakou barvičku použijete, se herní svět a nástrahy v něm mění. Kupříkladu při malování černou barvou vás čeká bílá překážka, pokud ale zvolené místo naopak přemalujete na bílo, můžete přejít po černé plošince. Právě v malování a vytváření herního světa tkví kouzlo celé hry. Vedle klasického hopsání tak musíte vymýšlet, jakou barvu zvolíte pro další postup levelem. Občas je nutné něco bleskově přemalovat, a tak vznikají velmi zapeklité situace. Backworld určitě vyzkoušejte, přece nenecháte sympatického králíčka ve štychu?

Další tipy:

s h i n e – survival horor, kde se pohybujete ve tmě pouze za pomoci baterky Great Dungeon in the Sky – obyčejná skákačka ve flashi, která vyniká obrovským počtem odemknutelných hrdinů
Dog and Bone are friends – logická arkáda ve flashi, kde je nutno přepínat mezi psem a kostrou a dostat je k sobě
COIN
– nenáročná akční arkáda, sbírejte mince a střílejte nepřátele
ro9 – dungeon, ve kterém můžete najednou hrát za 9 hrdinů na 9 obrazovkách

Těšme se na další soutěžní klání
Assemblee Competition potvrdila, že ze soutěží nezávislého herního blogu TIGSource vždy vznikne mnoho kvalitních her. Rozdělení klání na dvě kola bylo velmi zajímavým nápadem. Pokud ho budeme považovat za menší experiment, vyplatil se. I pro laika je poutavé sledovat, jak programátoři využili jednotlivé podklady od grafiků a zvukařů. Velmi pak pobaví hrát za stejné postavy v několika různých titulech a hodnotit, jakým způsobem je autoři využili. Právě podklady z prvního kola asi vyústily v převahu různých dungeonů, RPGček a rogueliků mezí všemi příspěvky.

Díky soutěži bylo do světa vypuštěno celkem 73 titulů, minimálně třetina z nich určitě stojí za pozornost. Několik kousků nabídlo skvělé nápady, jiné vynikly hezkým zpracováním. U mnohých projektů je možné, že je autoři ještě budou dále rozvíjet a vylepšovat. Rozhodně by si to zasloužily. Nezbývá tak nic jiného než blogu TIGSource poděkovat za další zajímavou soutěž, která hráčům přinesla spoustu kvalitních her a dobrou zábavu na mnoho hodin. To vše navíc zadarmo.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama