Článek Bootleg Demakes Competition

Bootleg Demakes Competition

Ondřej Novotný

Ondřej Novotný

27. 9. 2008 22:00 1
Reklama

Čím je nezávislá scéna zajímavá i pro hráče komerčních her? Třeba tím, že má nápady. Originální myšlenky leckdy pocházejí od samotných tvůrců, ale když se k tomu nemají, jsou tu další lidé, kteří je dokáží správně popostrčit. Jako třeba Derek Yu a jeho parta kolem blogu TIGSource, jež má za sebou už čtvrtou vývojářskou soutěž. A ani jednou zatím nepřišla s fádním zadáním, však posuďte sami: nejprve se měli vytvářet béčkové tituly, poté přišla řada na hry podle generátoru názvů a naposledy jsme se těšili z počinů s procedurálně generovaným obsahem. Soutěže TIGSource se zatím setkávaly s vřelým ohlasem jak u tvůrců, které baví vytvářet tituly podle podobných zadání, tak u hráčů, jež tyto – často originální – kousky rádi zkouší.

V polovině letošních prázdnin se na blogu TIGSource objevilo oznámení další netradiční soutěže. Bootleg Demakes Competition probíhala celý srpen a proti původnímu plánu nakonec i jeden týden v září, který vývojáři s vděkem uvítali. Odměnou pak byla pořadatelům rekordní účast – do soutěže se totiž přihlásilo 69 příspěvků, čímž BLC překonala všechny předchozí klání. A co bylo úkolem? Vytvořit demake některé ze starších her, čili předělávku, která bude vypadat, jako by byla vytvořena na horším hardwaru než originál. Což je poměrně nápadité zadání, ovšem tvůrci ho často naplnili „pouze“ předělávkou některého z trojrozměrných titulů do 2D. Naštěstí se ale objevilo i několik zajímavějších nápadů.

Top 5 podle Hrej

Oficiální hlasování skončí až v pátek 3. října, ale jako obvykle jsme si dovolili vybrat několik nejzajímavějších titulů a tipnout si, jak by zhruba mohlo vypadat celkové pořadí. Tak tedy:

1. Squish (distractionware | originál: Crush) – pěkně zpracovaná, jednoduchá na pochopení a především velice zábavná, to je plošinovka s logickými prvky Squish. Hráč v ní musí v každém levelu vysbírat malá kolečka, která jsou rozmístěna všude možně po úrovni. I tam, kam se zdánlivě nelze pomocí skoků dostat. Stiskem jednoho tlačítka však lze celou úroveň „převrátit“, což poskytuje mnoho možností pro zábavné logické hádanky. Terry a jeho tým si s demakem plošinovky z PSP poradili výborně – oproti originálu sice zmizel třetí rozměr, zato ale tvůrci přidali několik zajímavých nápadů, díky nimž se hádanky ani v pozdějších fázích příliš neopakují. Vítězství Squishe sice nebylo nijak suverénní, ale ze všech 69 titulů nás pobavil nejvíce.

2. Smaze (Ludoko Studios | Haze) – demake, od kterého nikdo příliš nečekal, se dočkal nakonec lepšího přijetí, než hypovaný, ale nepříliš zábavný originál. Smaze je poctivá top-down akční střílečka, která krom svižné hratelnosti zaujme třeba přítomností drog, jež mají pozitivní i negativní účinky na vašeho hrdinu, či levely, v nichž se usadíte za volant vozidla. Pochvalu si tvůrci zaslouží rovněž za pěkné vizuální zpracování.

3. VipeÜt Vectrex (François Gutherz | Wipeout) – v době, kdy se na trhu objevuje moderní Wipeout HD, nabízí nezávislá scéna zajímavou alternativu v podobě VipeÜt Vectrex. Tento demake je samozřejmě mnohem jednodušší, nabízí méně bonusů a jednu jedinou trať, zato však disponuje mimořádně stylovým vizuálním zpracováním. Pozorovat svoje vektorové vozidlo, jak se obrovskou rychlostí prohání po oranžově svítící trati a jen zázrakem se stíhá vyhýbat ostatním závodníkům, je výjimečný zážitek.

4. Heroes in Guitarland (gum | Guitar Hero) – nebýt tento demake tak krátký, obsadil by okamžitě první místo. Předělávka populární hudební hry dopadla na jedničku, nabízí však pouze jednu jedinou píseň. Ta je sice zvolená velmi dobře, jelikož se dobře poslouchá a zároveň její solidní zahrání představuje slušnou výzvu, ale co naplat, když zůstala v playlistu zcela osamocena? Velká škoda, už kvůli krásné grafice by si tento titul zasloužil rozšíření.

5. Little Girl in Underland (Erik Robinson | American McGee’s Alice) – říše divů z románu Lewise Carolla střižená Sovětským svazem, to už je hodně divoká kombinace. Ale zároveň prostor pro mnoho vtipných hlášek, originálních postav a netradičních lokací, čehož tato adventura využívá. A funguje to dobře, jenže opět se jedná o tak krátký počin, že na něj navzdory jeho kvalitám rychle zapomenete.

Další tipy

Jen těsně uniklo umístění v nejlepší pětici logickému počinu Protobytes, demaku konzolového titulu Elebits. Oddychová záležitost založená na hrátkách s gravitací patří rovněž k nejzábavnějším titulům z celé soutěže. Znalce originálů potěší demaky Fillauth (Fallout) a Aquarium (Aquaria), předkrmem před blížícím se Mirror’s Edge může být pokus o jeho převedení do dvou rozměrů s názvem Corner’s Shiny. Kombinaci několika zábavných miniher nabízí Sexy Seaside Beachball. Originálním zpracováním Tetrisu zaujal S.T.A.C.K.E.R.. Výtečný demake Team Fortress II nazvaný Gang Garrison II je nejlepším multiplayerovým titulem. Atmosférické RPG Soundless Mountain II by také náleželo do Top 5, nebýt zdlouhavých přesunů mezi jednotlivými lokacemi. Artifact’s House Globe je pro změnu kvalitním zástupcem strategického žánru.

Nejtěžší, nejvtipnější, nejbizarnější…

Bootleg Demakes Competition přinesla mnoho zajímavých titulů, ale málo vyložených hitů. Proto jsme udělali ještě seznam všech možných kuriozit, které nás při procházení soutěžních her zaujaly.

Oblíbené originály: Silent Hill (Soundless Mountain II, Noiseless Mound), Shadow of the Colossus (Shadow of the Bossus, Hold me closer, Giant Dancer), Katamari Damacy (Katamaran Vs Dalmatian Giraffe, Let's Roll Up), Super Mario Galaxy (Super Maria Cosmos, Hyper Solar-System Plumber), Virtua Cop (Deadly Cops, Fake Pigs II)
Nejujetější demake: RedMan
Nejvtipnější název: Soundless Mountain II
Nejbizarnější demake: Macarena of the Missing
Nejtěžší hra: Ball Explosion Awesome
Nejlepší textovka: Freefall Brass
Odpad: General Shermans Redemption

Čtvrtá velká soutěž TIGSource skončila opět úspěchem. Dokazuje to jak počet zúčastněných titulů, tak množství těch, které se dají označit za nadprůměrné. Jenom nás mrzí, že se ani tentokrát neobjevil titul, který by dosahoval kvalit Cottage of Doom nebo ROM CHECK FAIL z předchozích vývojářských klání. Tak snad příště? Doufejme, že pořadatelé nebudou s ohlášením další soutěže dlouho otálet. A do té doby? Inu, můžete začít procházet náš seznam. Tak tedy, Squish…

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama