Armello Recenze Armello

Armello

Vojta Dřevíkovský

Vojta Dřevíkovský

3. 4. 2019 13:50 1
Reklama

Jako fanda deskových her se zájmem sleduji, jak se některé hry přesouvají ze stolů skutečných na stoly digitální. Takové Ticket to Ride, Carcassonne nebo i Scythe jsou původem deskovky, které si dnes můžete koupit nejen na Steamu. Nicméně ještě zajímavější mi přijdou ty hry, které přejímají principy deskových her, ale existují pouze v digitálním světě. Armello je jednou z nich - v podstatě by se dala hrát ve stolní verzi, ale to bychom přišli o AI protivníky, automatické vypočítávání úspěchů i krásné zpracování herního světa.

Armello se odehrává ve stejnojmenném království, kde žije pohromadě několik zvířecích ras pod vládou dobrého lvího krále. Alespoň tomu tak bylo doposud - nyní se v zemi objevuje magická Hniloba a královo podivné chování naznačuje, že už je pod jejím vlivem. Jak se vladař postupně propadá do stále většího šílenství a svými dekrety sužuje obyvatele Armella, klany lasic, medvědů, vlků a králíků povolávají své hrdiny na pomoc. Je jasné, že brzy nastane čas mít nového krále a tím může být jen jeden z nich. Zda to budete právě vy, nakonec záleží na tom, jestli své protivníky předeženete a přelstíte v závodu o královský trůn.

CHLUPATÍ HRDINOVÉ

Řečí hráčů počítačových her je Armello tahová RPG strategie, ve které se 1 až 4 hráči pohybují po vcelku malém šestiúhelníkovém plánu, na různých políčkách plní úkoly, plení kobky, obsazují města a nad to všechno se utkávají v soubojích s AI nepřáteli i ostatními hráči. Prostě klasika. Co si ale Armello bere od deskovek, je užívání karet a házecích kostek. Předměty, kouzla, dovednosti i pomocníky si hráči lízají z virtuálních balíčků; úspěch ve zkouškách a souboje pak rozhodují digitální kostky.

A jako ve skutečných deskovkách, i v Armellu je házení kostkou velká nejistota. 

Na začátku hry si zvolíte jednoho z osmi dostupných hrdinů, z nichž každý má nějaký bonus, který mu pomáhá v určitém herním stylu. Vlčice River před soubojem nepřítele zraní vystřeleným šípem o 1 HP, králík Barnaby zase může vyměnit své vybavení, aniž by přišel o to stávající. Každý hrdina má také trochu jiné hodnoty čtyř dovedností, které určují jejich pravděpodobnost úspěchu v bojích, při kouzlení nebo při plnění zkoušek a úkolů. Dovednosti pak lze vylepšovat plněním úkolů nebo navyšovat novým vybavením.

HOĎ SI KOSTKOU

Zajímavým konceptem je střídavé rozdělení kol na den a noc. Některá políčka na herní mapě, kouzla, dovednosti hrdinů i hody kostkou mají jiný efekt v závislosti na denní době. Také král každé ráno přijde o 1 HP, zatímco každou noc mu vzroste hodnota Hniloby a časem se tak stává zranitelnější a silnější zároveň. Na noc se tak třeba vyplatí schovat do lesů, kde nejste vidět a můžete tak překvapit nepřítele ze zálohy.

Souboje pak probíhají jako zcela ve stylu deskovek. Obě strany si nejprve započítají bonusy od vybavení a pomocníků, pak si mohou pomoci spálením karet s určitým znakem z ruky a nakonec vrhnou tolika kostkami, jak jim jejich statistika síly umožňuje. Na kostkách může padnout útok, obrana, slunce a měsíc, které se počítají jako útok podle denní doby, a strom či červ, které se počítají jako útok a extra hod kostkou podle toho, jestli jste sami nakažení Hnilobou.

HNILOBA

Tajemná nákaza se do království dostala pravděpodobně z několika kobek, odkud v noci vylézají magické příšery šířící nemoc dál. Na zdravého hrdinu nemá Hniloba velký vliv, ale stačí se nakazit a je o zábavu postaráno. Utkají-li se dvě nakažené postavy v boji, dostane postava s vyšší hodnotou Hniloby tolik bonusových kostek k hodu, kolik bodů Hniloby má protivník. Proto si dejte pozor na nepřátele prohnilejší, než jste vy.

Zároveň ale nakažené postavy každé ráno ztrácejí jeden bod zdraví a podle stupně nemoci také mohou zemřít při vstupu do magických kamenných kruhů, kde se jinak normální postavy léčí.

HRA O ZVÍŘECÍ TRŮN

A jako ve skutečných deskovkách, i v Armellu je házení kostkou velká nejistota. Mě bohužel prokletí špatných hodů zjevně pronásleduje i napříč médii a hra mě jakoby v kritických momentech sabotovala. Prohra či smrt v souboji ale není úplný konec hry. Hrdina se jen vrátí do svého panství v jednom z rohů mapy a přijde o jeden bod prestiže, který naopak získá jeho vrah. Prestiž představuje popularitu hrdiny v zemi a lze několika způsoby. Na začátku každého dne pak hrdina s nejvyšší prestiží poradí nemocnému králi, který ze dvou dekretů vyhlásit, čímž si většinou pomůže při sledování vlastního cíle či alespoň uškodí ostatním. Šílený král se přitom rozhoduje třeba mezi vypsáním odměny za hlavu nejchudšího hrdiny nebo nařízením terorizování všech osad, takže špatná volba může postihnout i vás, pokud si roli rádce nepromyslíte.

Pokud však při boji zemře král i útočník, novým králem se stane hrdina s nejvyšší prestiží.

Na Armellu je sympatické, že nabízí hned několik cest, jak hrát. Vítězství lze dosáhnout 4 různými způsoby a některé postavy mají své speciální bonusy nastaveny tak, že je pro ně snažší se věnovat jedné cestě. Nemocného krále je možné prostě zabít a trůně nahradit. To však není úplně snadné, neboť král je zpočátku velmi silný, a je dobré vyčkat, dokud mu Hniloba každý den neubere jeden bod zdraví a nestane se tak z něj snazší cíl. K vítězství také lze dojít za pomoci Hniloby, a to tak, když krále zabijete a ještě máte svoji hodnotu Hniloby vyšší než on. Pokud však při boji zemře král i útočník, novým králem se stane hrdina s nejvyšší prestiží. Nakonec existuje poslední možnost sesbírat 4 magické kameny a krále bez boje vyléčit dřív, než si ho podá protivník.

SÓLO TO NENÍ ONO

I díky tomu, že se Armello vlastně odehrává na malé ploše, která všechny 4 hrdiny neustále přivádí do konfliktu, trvá každá hra zhruba 30 až 60 minut. To je super čas na “deskovku” pro 4 lidi, ale bohužel Armello lze v multiplayeru hrát pouze online. Lokální multiplayer hře citelně schází, když se úplně nabízí možnost předat konzoli na kolo druhému hráči. Kromě onlinu tak zbývá singleplayer, a ten zase přichází se svými problémy. Když se vám relativně daří, je všechno v pořádku. Nicméně se stává, že všechny ty hody kostkou a další prvky náhody - lízání karet vybavení nebo questy, které se zrovna nehodí - mohou hru snadno obrátit ve váš neprospěch. Stačí trocha smůly a dostanete se do spirály zmaru, zatímco vaši protivníci jen posilují. Prostě bez lidské interakce a jen proti umělé inteligence není náhoda (a její mitigace) úplně nejspolehlivější pilíř hratelnosti... Obzvlášť pro hráče, kteří férovosti AI nedůvěřují.

Armello
i Zdroj: Hrej.cz

Zároveň má Armello na Switchi daleko k technologickému zázraku. Máznuté textury a časté propady v plynulosti jsou otravné, stejně jako pravidelná výzva k připojení se k Wi-Fi následovaná několikavteřinovým hledáním hotspotů při každém vstupu do hlavní nabídky nebo i započaté singleplayerové hře. To se samozřejmě děje jen, když nejste připojení (třeba při cestování), ale to obecně bývají hráči se Switchem poměrně často. Je to hloupý problém, který od vydání stále nebyl opraven, ale možná se dočkáme nápravy.

VYLEPŠENÍ NA OBZORU?

Armello dosud vyšlo na snad všechny relevantní platformy, z čehož Switch je zatím ta poslední. Na konci února se hráči na PC dočkali zásadní aktualizace 2.0, která tři roky starou hru obohatila o nové technické i herní prvky. Přinesla ovšem s sebou i spoustu bugů, které je třeba nejprve odstranit. Časem by se měla (doufejme odladěná) verze 2.0 objevit i na Switchi, ale na přesnější datum si budeme muset počkat.

Armello by si zkrátka na Switchi zasloužilo trochu více lásky, která by ho zbavila otravných neduhů. Nejlépe hra zazáří připojená k televizi a Wi-Fi při soubojích s jinými hráči, kteří zažívají stejnou šikanu kostek jako vy. V singleplayeru, ke kterému však budete na cestách odsouzeni, Armellu schází šťáva, a to i navzdory půvabnému a originálnímu zasazení.

Armello
Nintendo Switch Switch

Verdikt

Přenosný Switch nakonec není tím ideálním místem pro digitální deskovku Armello kvůli problémům s plynulostí a horší grafice. Absence lokálního multiplayeru na přenosné konzoli zamrzí nejvíce.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama