apple-cipy-od-intelu-jsou-perfektni
Článek Apple: čipy od Intelu jsou perfektní

Apple: čipy od Intelu jsou perfektní

Ondřej Grym

Ondřej Grym

12. 1. 2006 23:55 1
Reklama

O tom, že Apple použije procesory Intel, se vědělo už loni v květnu. Přesto však bylo mnoho skalních příznivců iMaců přesvědčeno, že se jedná o jakýsi nejapný žertík. Steve Jobs, šéf Applu, je však vyvedl tento týden z omylu: díky Intelu budeme 4x rychlejší než dříve, zahřímal do ztichlého sálu. „Mohou oznámit nové psí žrádlo a jejich akcie vylétnou o pět procent nahoru,“ komentoval finanční analytik Charlie Wolf z firmy Needham nadšení, které v současnosti panuje kolem Apple.

Jedním z hlavních důvodů, proč se Steve Jobs rozhodl ukončit partnerství s IBM, byly podle všeho problémy s dodávkami dostatečného množství čipů PowerPC. Apple je v současnosti na koni a její prodeje stoupají nebývalou měrou. Firma se veze hlavně na zájmu o multimediální přehrávače rodiny iPod, které jsou dokonce tak populární, že pro ně již šije speciální rifle i americký Levi Strauss.

IBM se tak Applu začala jevit jako určitá brzda, která brání většímu rozletu celé společnosti. V úvahu proto připadala jednání s Intelem či Advanced Micro Devices, jakožto dodavateli nových silných procesorů. AMD však svou velikostí nesahá procesorové jedničce ani po kolena, navíc si nemůže dovolit poskytnout Applu tolik "marketingových dotací" jako právě Intel. Kdo by však čekal, že se v Macintoshi objeví něco na způsob až příliš hřejivého jádra Prescott, bude zklamán či naopak potěšen. Nové Macy jsou totiž osazeny dvoujádrovými procesory s kódovým názvem „Yonah“, které by měly být podle prvních indicií až ledově chladné.

Yonah se vůbec zdá být pěkně výkonná bestie, která si bere to nejlepší z Pentia M (jádro Dothan) a Pentia 4 (například SSE3 instrukce). Procesory s jádry Yonah, jejichž cenu oznámil Intel až v lednu v Las Vegas, obsahují 2MB vyrovnávací paměť druhé úrovně, přičemž s operační pamětí komunikují rychlostí 667MHz. Firma je navíc vyrábí špičkovým 65nm procesem. Díky této pokročilé technologii, která výrazně šetří množství spotřebovaného křemíku připadající na jeden procesor, se Intelu daří držet cenu jader Yonah na solidní úrovni. A to dokonce na tak skvělé hladině, že si společnost dovolila tuto novinku nabídnout za zhola stejnou cenu jako starší Pentium M, o čemž se můžete sami přesvědčit nahlédnutím do posledního ceníku Intelu.

Zde je krásně vidět, že například nejrychlejší dnes prodávané Intel Pentium M 780 (jednojádrový čip, 90nm výroba, 533MHz FSB) s taktem 2,26GHz a 2MB L2 cache Chipzilla nabízí za 637 dolarů (asi 16 000 Kč), tedy za naprosto totožnou cenu, jakou vyžaduje za dvoujádrový 2,16GHz Yonah (připomeňme: dualcore, 65nm výrobní technologie, 667MHz FSB) s prodejním názvem T2600.

Dvoujádrových mobilních 65nm novinek má Intel v nabídce hned několik: jejich kmitočet se pohybuje od 1,66Ghz (nejlevnější T2300 s cenou 241 dolarů), po již dříve jmenovaný procesor s frekvencí 2,16GHz. Kromě nich však firma uvedla i jeden „solo“ čip na bázi Yonahu - je jím „T1300“ s taktem 1,66GHz (2MB L2 cache, 667MHz FSB). Jeho cena se ale příliš od nejpomalejšího dvoujádra neliší, činí 209 dolarů. Nabízí se tedy otázka, zda se v případě T1300 nejedná pouze o jakýsi nepodarek, který měl být původně nefalšovaným dvoujádrem... Tito křemíkoví brouci jako do peřinky zapadnou do již připravené platformy Intel Centrino Duo, která byla oznámena na veletrhu spotřební elektroniky v Las Vegas (CES). Ta se skládá z desek s čipsetem i945 Express s nainstalovanou bezdrátovou síťovou kartou Intel PRO/Wireless 3945ABG.

Apple s jádry Yonah už v únoru

Steva Jobse ani nenapadlo chodit na CES, svoji prezentaci si udělal před pár dny stranou v San Francisku. O to větší zájem však jeho firma vzbudila. Jako vítr z čistého nebe totiž v přednáškovém sále Jobs oznámil, že Apple své první mašiny s Intelem dodá ne v létě tohoto roku, jak se původně předpokládalo, ale už příští měsíc, tedy v únoru!

Nový iMac (stolní počítač) se tedy objeví i na českém trhu již za několik týdnů. Jeho cena začíná na 48,750 Kč vč. DPH. V jeho výbavě je dálkový ovladač Apple Remote, se kterým lze jednoduše přehrát obsah uložený v počítači – tedy skladby v knihovně iTunes, prezentace fotografií z aplikace iPhoto, videa, televizní pořady, podcasty, filmy ve formátech iMovie a DVD. V iMacu našla místo také vestavěná videokamerka iSight určená pro pořádání videokonferencí. Celý iMac pak stojí a padá s platformou Intel Core Duo, na které běží systém Mac OS X. Podle Jobse je novinka s osazeným 65nm dvoujádrem přibližně dvakrát rychlejší než její předchůdce. Nu, uvidíme...

Apple však neživí jen stolní počítače, nelze si tedy nevšimnout inovovaného laptopu MacBook Pro, jehož obrázky dekorují tento článek. Ani ten se nevyhnul nasazení platformy Intel Core Duo a podle firmy je jeho výkon naprosto famózní – v porovnání se starším PowerBookem G4 je totiž „až čtyřikrát výkonnější“. Notebook s tloušťkou 2,5 cm kryje elegantní hliníkové šasi. Přístroj váží 2,5 kg. Do jeho víka se vešla i kamerka iSight, takže si stejně jako v případě iMacu užijete i s MacBookem Pro videokonferencí dosytosti. V příslušenství nechybí ani ovladač Apple Remote. MacBook dostal do vínku i poměrně žhavouz novinku - takzvaný magnetický konektor MagSafe, který slouží k napájení přístroje. Jeho účelem je co nejvíce usnadňovat dobíjení systému, rovněž chrání přístroj před pádem za předpokladu, že se prudce otočíte a strhnete s sebou spolu se šňůrou i laptop na zem. MagSafe totiž spojuje počítač s napájecí šňůrou magneticky (kupodivu:) ) a pokud se kabel více napne, MagSafe jej okamžitě odpojí. MacBook Pro ve slabší verzi obsahuje 1,67GHz procesor a 80GB pevný disk, silnější varianta pak 1,83GHz čip a 100GB pevným disk. Oba výrobky používají 15" plochou obrazovku.

Na MacBook Pro, který se v únoru objeví v ČR, si přichystejte minimálně od 74.800 Kč vč. DPH, levněji jej u nás totiž oficiálně neseženete.

Autor je redaktorem Novinky.cz, on-line magazinu deníku PRÁVO a portálu Seznam.cz

 

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama