ces-2006-hity-veletrhu-spotrebni-elektroniky
Článek CES 2006 – hity veletrhu spotřební elektroniky

CES 2006 – hity veletrhu spotřební elektroniky

Lubor Jarkovský

Lubor Jarkovský

11. 1. 2006 23:50
Reklama

Je již jasné, že během několikadenní show v Las Vegas představí řada větších i menších společností řadu novinek pro daný rok a kromě toho i řadu invencí, kterých se v domácnostech můžeme dočkat za dva, tři, ale klidně i deset let. V tomto článku vám přinášíme výběr několika zajímavých novinek z různých oblastí.

Válečný konflikt již na spadnutí

Nemá cenu si brát nějaké servítky a začneme pěkně zostra již dlouho očekávaným a neustále odkládaným soubojem HD-DVD a Blu-ray disků, záznamových optických médií umožňujících pojmout něco kolem 25 GB (50 GB u vícevrstvého disku) dat a současně otevírajících trh High Definition videu. S tím je spojena samozřejmě i problematika HDTV, ale to už bychom trochu odbíhali. O HD-DVD, Blu-ray discích a jejich chystané holografické konkurenci s kapacitou pohybující se ve stovkách GB si můžete přečíst zde.

Současná situace po CESu je taková, že HD-DVD se dostane se zpožděním na trh někdy na jaře. Uvedeny budou první stolní přehrávače za rozumných 500 respektive 800 dolarů a první filmy (například Harry Potter 4, Poslední samuraj či Matrix). Blu-ray přijde na trh o něco později, nejspíš až někdy v létě a nabídne přehrávače dražší, například Pionner představil v Las Vegas přístroj za 1800 dolarů a Samsung za 1000. Cena prázdných disků se bude pohybovat na americkém trhu kolem 25 až 50 dolarů. Spotřebitel bude v tomto případě nejspíš konkurenčním bojem trpět a proto se dočkáme již tento rok přehrávačů podporujících oba formátu. Samsung na CESu oznámil, že na mechanice pro Blu-ray i HD-DVD pilně pracuje.

Užitečný methanol

O rozdílech mezi methanolem a ethanolem (alkohol) by určitě mohlo pár lidí vyprávět, i když…no možná kdyby nás pustil sv. Petr na chvíli za nebeskou bránu. Smrtící methanol je ovšem hodně užitečná látka a nyní možná ještě užitečnější než si myslíte, protože Matsushita na veletrhu představila baterii pro notebooky, jejíž technologie právě na methanolu stojí.Vynález, na kterém pracovali odborníci zhruba pět let, vytváří elektřinu reakcí mezi methanolem, vodou a vzduchem. Ve spojení s klasickou notebookovou baterií dokáže napájet zařízení neuvěřitelných 20 hodin! Pokud se ale těšíte, že si ji již letos pořídíte, musíme vás bohužel zklamat. DMFC (Direct Methanol Fuel Cell), jak zní název baterie, je zatím nemožné vypustit do prodeje, protože by se její cena pohybovala v řádu desítek tisíc korun (obsahuje drahé součástky vyrobené například z platiny). Navíc je prozatím zakázáno mít na palubě letadla methanol, což by její použití také omezovalo a tak si na tento zázrak ještě nějaký ten rok počkáme.

Game Boy se čtyřmi koly

Nintendo se rozhodlo posunout svého miláčka Game Boye zase o kousek dále a prodalo společnosti Visteon licenci, která jí umožňuje vyrábět speciální konzoli do aut využívající cartridge od Game Boy Advanced. Tím ale Visteon zdaleka nekončí Systém vybavený 10,2“ velkou LCD obrazovkou bude fungovat i jako počítač a DVD přehrávač. Celý produkt bude možné připevnit například na vnitřní stranu střechy a ve standardní výbavě nabídne bezdrátová sluchátka i ovladač. Připojit k němu bude možné i běžný Game Boy Advanced a zahrát si multiplayer. Cena zatím není známa, ale výrobek se objeví na americkém trhu na jaře.

Multimediální ďábel

Přehrávače iPod vládnou světu, přestože ani jeden z nich se nedá rozhodně označit za dokonalý. Vyhypovaná značka však dělá svoje a tak především Američané kupují iPody pomalu ve stejném množství jako Japonci Sony PSP a Češi rohlíky. Creative Zen Vision:M má ale šanci iPodu alespoň trochu zavařit, protože má perfektní design, úžasný 2,5“ displej zobrazující 262.000 barev a mraky funkcí. Vybaven je 30GB diskem, který pojme ve formátu MP3 kolem 7000 písniček, obligátním FM tunerem, rekordérem (hlas i rádio) či prohlížečem obrázků. Přehrávat na něm půjde i video. Podporované formáty jsou následující:

• Audio: MP3, WMA

• Video: DivX 4 & 5, XviD5, MPEG-1, MPEG-2, MPEG4-SP, WMV9, Motion-JPEG

• Obrázky: JPEG, po transkódování i BMP, GIF, TIFF

Nový Zen umožňuje samozřejmě i synchronizaci s kontakty v Outlooku, kalendářem a úkoly, jak už je u těchto přehrávačů Creativu obvyklé.

Intel a jeho dvě jádra

O nových Core Duo dvoujádrových procesor Intelu už se hovořilo dříve, ale až na CESu byly konečně k vidění první notebooky, který je měly ve svém nitru a mohly se pochlubit novou technologií Centrino Duo. Centrino Duo nabízí vyšší frekvenci systémové sběrnice (667 MHz oproti 533 u původního Centrina), s tím spojenou rychlejší paměť, dále nový čipset 945GM/PM a novou rychlou bezdrátovou technologii 802.11 a/b/g. Srdcem počítače je potom již zmiňovaný dvoujádrový procesor Core Duo. Tyto procesory budou dodávány na trh ve dvou řadách, první označená jako T je určená pro běžné notebooky, druhá označená jako L pro miniaturní laptopy.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama