Ancient Trader Recenze Ancient Trader

Ancient Trader

Lukáš Grygar

Lukáš Grygar

26. 10. 2010 22:37 6
Reklama

Vydat se na širé moře chce kuráž, snad i špetku nerozumu: kdo může vědět, co na něj čeká v neznámých vodách? Touha nejen po zisku, ale také třeba nalezení sebe sama nakonec udělá svoje. Trojstěžeň vyplouvá z přístavu, kde už kapitána svrbělo v zátylku a gin hořknul za hranici požitku. Ještě je čas se proslavit, ještě je čas na hrdinské činy! Co na tom, že plachetnice je oprýskaná, posádka negramotná a loď půjde ke dnu při prvním setkání s nepřítelem – odvážnému štěstí přeje, nebo snad ne?

Vzhůru na palubu

A princip hry Ancient Trader právě na takové odvaze stojí a padá. Kolo za kolem svým neohroženým trajdáním (i když, lze vlastně “trajdat” po vodě?) odhalujete rozkošnou mapu, která ukrývá jednak další ostrovy a přístavy, ale hlavně obludy z námořnických povídaček. Nechybí krakatice, ani bájný leviatan a tihle všichni se vás spolu s kapitány konkurenčních lodí budou snažit zpomalit na cestě za vítězstvím. To může mít hned několik podob: nejvíc nastřádaných zlaťáků, největší celkový zisk a konečně také pokoření obludy ze všech nejobludovatější, Dávného strážce. Souboje fungují zcela prozaicky: máte k dispozici tři karty (červenou, zelenou a modrou) a snažíte se s nimi přebít karty protivníka. Karty mají hodnoty, odvisející od síly vašich zbraní (šavlí, pušek a kanónů) a zároveň se jednotlivé barvy přebíjejí navzájem.

Ať už na nepřítele útočíte vy, nebo si vás potvora najde mimo vaše kolo, první vykládá hráč. To je sice krapet nefér, protože tak často dochází k situacím, kdy vás potopí i bestie se slabšími kartami, ale prohrát bitvu tu naštěstí znamená jen ztrátu něco zlaťáků, případně nákladu. Mapou se totiž nepohybujete s prázdným podpalubím, ale naopak se snažíte čile obchodovat a hledat mezi přístavy ty nejziskovější obchodní trasy. Komodity jsou také tři (koření, ovoce, čaj) a ceny v přístavech jsou pevně dané, tudíž je všechno krásně přehledné, jednoduché a okamžitě přístupné.

Dálky volají

Jenže z přehlednosti a jednoduchosti tu bohužel brzy vyplyne problém, který celou hru stahuje ke dnu. I v rámci hry se živými protivníky totiž postrádá skutečnou výzvu. V bojích často dochází k remízám, které jsou rozhodovány náhodně a tím pádem hráč přichází o možnost zvítězit svou chytrostí. Dvousečné jsou také mírné tresty za prohranou bitvu: brzo ztratíte jakýkoliv respekt vůči nepřátelům a odvahu, probíranou v úvodu, vystřídá prachobyčejná rutina a z ní vyplývající nuda.

Z té vás totiž nevyloví ani výjimečné zpracování, kterým se hra jinak chlubí především. Výtvarná stránka vychází z renesančních námořních map a krásně se doplňuje s hudbou, jenomže i tohle elegantní krásno se člověku rychle okouká a oposlouchá. Od nezávislého titulu jistě nelze automaticky čekat hluboce komplexní zázraky, ale konceptem (pobavit v rámci stručného zahrání) příbuzná Weird Worlds dokázala na podobné ploše mnohem, mnohem víc – přinést osobité podání i náplň, která nemusela omrzet ani po stovce odehraných výprav. Oproti ní je Ancient Trader rychle vyčerpatelným zdrojem zábavy, kterou lze sice nastavit hrou se živými protivníky (PC verze zvládá i starý dobrý “hot seat”), ale ani tam se nevyhnete fundamentálním problémům bojového systému. A to je v kontrastu se svěžím dojmem, kterým hra během úvodního vyplutí působí, převeliké zklamání.

Kapitán ale krčí rameny, odkládá sextant a dává pokyn kormidelníkovi, aby udržoval kurz. Třeba se ještě objeví pevnina, kde to půjde znovu a lépe. Moře je zatím klidné a obzor vábí. Tak příhodný vítr, všem.

Ancient Trader
Windows PC

Verdikt

Poetické zpracování a střídmé herní mechanismy posouvají obsahově chudou hříčku mezi tituly, které si zaslouží pozornost. Nečekejte ale nic většího, než jednoduché odpolední rozptýlení.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama