Airplane Mode Recenze Airplane Mode

Airplane Mode

Tadeáš Pepř

Tadeáš Pepř

3. 12. 2020 17:30 3

.

Reklama

O trendu podivných simulátorů se bavíme velmi často. Obvykle vždy v momentě, kdy světlo světa spatří další, více či méně obskurní hra zaměřená na činnost, kterou obvykle lidé nechtějí nebo nemůžou dělat ve skutečném životě. Naposledy jsme tu měli levitující hadry, v případě Airplane Mode ale přecházíme ke kategorii simulátorů, které vlastně plní onu definici “simulátoru”. Virtuálně zpracovávají nějakou činnost se vším všudy.

Ale zatímco jinde můžete řídit kamion, vysokozdvižný vozík, renovovat domy, uklízet záchody, koukat na cihlu nebo povlávat stébly trávy, v tomto případě se autoři rozhodli zpracovat jednu z nejnudnějších činností které existují. Cestování letadlem. A jakkoliv jsem tak trochu šílenec, zbožňuju letiště, cestování a i momenty v letadle mají pro mě jisté kouzlo (ano, pokud mi neuletí, ha ha), zaoceánské lety, respektive ty cesty, které netrvají pár desítek minut jsou utrpením. Stejně jako hraní Airplane Mode.

HODINY NIČEHO

Výtvor zcela neznámého studia Bacronym nabízí celkem dva fiktivní lety. Jeden dvouhodinový (z New Yorku do Halifaxu) a jeden pětihodinový (z NY do islandského Keflavíku). Liší se ale v podstatě jen délkou a tím, co se zobrazuje v letovém itineráři. Jinak sedíte v identickém (fiktivním) letadle s identickou výbavou a možností kratochvíle. 

Stereotyp jen čas od času naruší řvoucí dítě, turbulence nebo další podobná malichernost.

Ano, sezení v letadle nepatří k těm nejzajímavějším činnostem, které můžete v životě dělat. Okořenit si jej můžete alespoň standardními možnostmi. Nechybí zábavní centrum s podivnými vintage filmy, možnost sledovat trasu letu a aktuální rychlost nebo letovou hladinu, z kabely můžete vytáhnout zápisník a čmárat si, číst jakousi poetickou francouzskou beletrii, fotit spolucestující, hrát si s telefonem nebo poslouchat hudbu/podcasty. Vlastně si nejsem jistý jestli to zní dobře na papíře, v praxi je to ale nebetyčná nuda.

Chvíli je sice zábava simulovat počínání cestujícího. Ať už se jedná o listování časopisem (na všech letech stejným) nebo objednávání jídla. Rychle ale zjistíte, že můžete nekonečněkrát zvracet do pytlíku, vyházet celý zásobník utěrek do toalety nebo se třeba pokusit předávkovat prášky, a nemá to na hru žádný valný vliv. 

CO TEĎ

Po vyzkoušení všech dostupných prvků (a některých celkem příjemných detailů, jako je nabíjení telefonu) tak jen sedíte, civíte z okna nebo na apatickou sousedku, která sedí ve stejné řadě. Nic víc, nic méně. Stereotyp jen čas od času naruší řvoucí dítě, turbulence nebo další podobná malichernost. A… ano, takové prostě dlouhé lety bývají, ale vlastně nechápu, proč by je někdo chtěl podstupovat ve virtuální podobě.

Kdyby byla alespoň hezká. Ale není. Jde o navýsost šerednou hru. Interiér letadla ještě ujde a většina vybavení, které máte k dispozici, je celkem detailně zpracovaná. Ostatní postavy sem ale propadly z počátku minulé dekády, což by ještě šlo jakž takž obhájit nezávislou povahou hry. Exteriéry, respektive všechny tři letiště a jejich okolí, jsou ale nepochopitelně naprosto odporné. Airplane Mode navíc trpí naprosto extrémními hardwarovými nároky a podivnými omezeními, na výběr jsou totiž jen dvě rozlišení (720p a FullHD). A to nezmiňuji celkem odbytý sound design, který využívá smyček ambientních zvuků letadel. Nebo obecně tristní technický stav, hra se totiž co chvíli zasekne nebo spadne.

UŽ TAM BUDEM?

Možná si teď říkáte „No jo, ten Tadeáš je vůl, prostě nepochopil že je to nadsázka“. Inu, pochopil. Chápu že jde, stejně jako v případě dalších podobných her, o nadsázku a jistou snahu o humor. Nadsázka ale z blbé hry automaticky nedělá dobrou hru. Goat Simulator nedělala celkem solidní zábavou nadsázka, ale ujetá a rozmanitá herní náplň, i když to byla blbost na ntou. V Airplane Mode moc hratelnosti nenajdete. Vlastně skoro žádnou.

I tak by se ale určitě daly najít daleko kreativnější a zábavnější způsoby, jak těch pár hodin strávit.

Jedinou trochu úchylnou možnost zábavy spatřuji v meta vtipnosti situace, kdy by hráč zapnul Airplane Mode během skutečného letu. I tak by se ale určitě daly najít daleko kreativnější a zábavnější způsoby, jak těch pár hodin strávit. Tenhle vás vyjde na 10 eur, v přepočtu zhruba 260 korun. A za ty bych si raději koupil prášky na spaní a strávil šest hodin bohulibě. Do Airplane Mode bych vám nedoporučoval investovat peníze, a už vůbec ne čas. 

Vlastně jeho existenci nechápu. Nebýt jistého virálního poprasku, asi bychom jeho existenci ani nezaregistrovali. Poprávu. 

Airplane Mode
Windows PC

Verdikt

Pokus o recesi, který se moc nevyvedl. Nechápu, proč by někdo měl chtít Airplane Mode hrát. Leda někdo, kdo trpí masochistickými choutkami.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama