Air Conflicts: Secret Wars Recenze Air Conflicts: Secret Wars

Air Conflicts: Secret Wars

Vladislav Burian

Vladislav Burian

4. 7. 2011 22:00 9
Reklama

Letecké simulátory jsou v posledních letech čím dál tím vzácnějším materiálem. A když už se na světlo světa konečně něco vyškrábe, tak po dlouhé odmlce více kusů najednou. Hráčská základna tohoto žánru je zkrátka specifická a v porovnání s celým trhem nepříliš veliká. Když se proto vývojáři z týmu Games Farm pustili do pokračování Air Conflicts, navázali na arkádové pojetí, což k titulu přivádí nové hráče, kteří by si jinak hru se složitým nastavováním, nekompromisní fyzikou a vzletem teprve po několika minutách hašteření pravděpodobně ani nezkusili. Minule však tohle provedení schytalo kritiku nejen z řad herních novinářů, a tak jsme byli napnutí jak kšandy, zda si autoři vzali výtky k srdci.

Žádáme o povolení ke startu

Autoři se realičnosti vědomě nezřekli a hráčům naservírovali pro všechna ovládací zařízení (myš, klávesnice nebo gamepad) jak arkádové, tak simulátorové řízení. Ve finále jsou si ale oba typy nesmírně podobné, přičemž jasně převládají prvky prvně zmíněného modelu. Rozdíl tkví v (ne)možnosti šikovnějšího manévrování, ačkoliv hledat samotné odlišnosti se častokrát rovná setsakramentsky těžké práci. Nejdůležitější však je, že ani v jednom případě není nezkušený hráč ponechán ve štychu. Systém ovládání je intuitivní a každému padne do ruky během pár minut. Možnosti řízení jsou navíc notně osekané, na ledajaké fičury tudíž rovnou zapomeňte. Přibližně šest nejdůležitějších kláves vlastně můžeme rozřadit do pouhých tří kategorií – na ovládání kamery, zbraní a síly motoru. Nejdůležitějším aspektem jsou samozřejmě zbraně, přičemž nemůže chybět pořádný kulomet a v útrobách letadla svůj čas vyhlížející bomby a rakety. Dále se může regulovat výkon motoru, což oceníte při bombardování a tajných přeletech skrz nepřátelské území, měnění polohy kamery (pohled třetí osoby v několika úhlech, z kokpitu nebo jen s muškou na obrazovce) a menší bonus v podobě adrenalinu, což funguje podobně jako Bullet-time. Víc než tři čtyři prsty najednou prostě nezaměstnáte. Zvlášť když se nemusíte starat o doplňování munice a paliva, jejichž zásoby jsou bezedné, což je výrazný šrám na tváři. Vlastně na laku.

Co se však tvůrcům opravdu povedlo, je zasazení hry do zajímavě pojatého příběhu s nádechem reálných historických událostí s postavou leteckého esa jménem DeeDee (netradičně ženského pohlaví!) v čele. Děj se odehrává ve dvou liniích – hlavní, která sleduje druhou světovou válku od počátku roku 1940; a druhou, nepatrně upozaděnou, zaměřující se na první globální konflikt. Počáteční kroky však vedou za starým přítelem otce titulní postavy, jehož život uhasl během I. SV, s nímž si vyměníte pár vět. Nedlouho poté jste zasvěceni do tajů výnosného pašeráckého byznysu, k němuž postupnými krůčky načichnete, přičemž okolo probíhající vřava je vám celkem buřt. S ubíhajícím časem je ale čím dál tím víc jasné, že se šikovný pilot bude hodit i do skutečné války, zvlášť když vám do práce začnou fušovat k Severní Africe mířící nacisté. A dál se vše ubírá tímto směrem v sedmi kampaních s necelou padesátkou úkolů ve všech možných koutech Evropy a severu černého kontinentu. Putování vede do známých míst (třeba Tobruku nebo Banské Bystrice) či do oblastí partyzánských bojů (například tehdejší Jugoslávie). Občas pak dojde na předělové, čistokrevně válečné prostřihy z první světové války. Pochopitelně, že v herním pojetí. To vše se snadnou obtížností na počátku, ale s rychle vzrůstající křivkou.

Budou potřeba tuny munice

S fantazií se pak autoři rozšoupli při přípravě jednotlivých úkolů. Ze sedadla jednoho z šestnáctky letadel, mezi nimiž nechybí ty největší skvosty z obou konfliktů, jako Messersmith, B-25, Spitfire, Iljušin a další dobře známé kusy všeho druhu, provádíte snad opravdu vše, nač si jen vzpomenete. Nálet na konvoj lodí, bombardování řad nepřátel a nebo eliminace důležitého soka je tím nejobyčenějším. Často se však dostanete také na pomyslnou druhou stranu, kdy musíte na frotně chránit spojenecké jednotky, odrážet nálety na důležité opěrné body či přežít bez větší úhony střet s celou formací stíhaček. Korunku pak nasazují nekonvenční mise, během nichž je potřeba nikým nezpozorován proniknout cizáckou oblohou, vyzvednout na lokálních letištích důležité komponenty, vystopovat maskované tanky, v rozlehlých pláních najít to či onoho a tak dále.

A pokud vám nebude stačit ani toto, pak by vás měla potěšit hra pro více hráčů. Budete-li mít spoluhráče ve svém okolí, můžete rozpoutat bitvu se svými kamarády skrze LAN. A pakliže nikoho takového nenajdete, nezoufejte. Po internetu se totiž nabízí hra s piloty z celého světa, kteří se shlukují na několika serverech (v době přípravy recenze jich bylo aktivních zhruba pět). A na co se těšit? Prim v multiplayeru drží hra o co největší počet skalpů nepřátelských strojů, přičemž součet lidí v daném souboji nepřesáhne číslovku osm. A to nejlepší na konec – z hangáru si zde můžete letadla vybírat libovolně. A to i ta neodemčená!

Klady převládají

Ve finále neurazí ani malé perličky, jež nejsou průlomové, ale potěší. Jdou vám zadané úkoly od ruky? Pak se těšte na bonusové body do jednoduchého RPG systému, v němž vylepšujete své schopnosti. Máte chuť vytáhnout proti moderním stíhačkám stařičkou herku? Budete to mít sakra těžké, ale je to váš boj. Výběr z odemčených letadel je totiž až na výjimky liberální. Nebo zakysnete-li u některého úkolu, s trochou studu je možné přeskočit až dvě mise z daného bloku.

Fajnšmekři nejnovějších technických výdobytků trošku zaskuhrají nad zpracováním. Ne snad, že by se nám grafický kabátek ani hudební doprovod nelíbily. To ani náhodou. Ale občas se objevující rozpixelované hrany a diskutabilní kvalita části efektů a pár modelů zamrzí. Jste-li však fanda letectví, historie, ale také majitel PlayStation 3, Xbox 360 nebo PC, nebojte se Air Conflicts: Secret Wars vyzkoušet. Titul sice neuhrane, ale dokáže příjemně potěšit. A to i přes těch pár kiksů. V porovnání s minulým dílem zkrátka udělalo Air Conflicts krok správným směrem, byť se většině ortodoxních pilotů stále nezavděčí.

Air Conflicts: Secret Wars
Windows PC

Verdikt

Air Conflicts: Secret Wars je zajímavou možností, jak se zapojit do válečné vřavy z ptačí perspektivy. Za hlavu však hoďte chutě na realistickou simulaci a užijte si slušný arkádový model.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama