Halo 3 Článek Halo 3 - multiplayer

Halo 3 - multiplayer

Dalibor Franta

Dalibor Franta

6. 10. 2007 22:00 2
Reklama

Že k sobě Halo a multiplayer patří, že si rozumí a že jim to jde, to dokázal suverénně už druhý díl série. Ve své době Halo 2 doslova postavilo na nohy dnes již zaběhnutou službu Xbox Live a dodnes drží nespočet rekordů v počtu odehraných hodin a aktivně hrajících hráčů. Od druhého pokračování se tedy nečekalo nic menšího, než že na úspěchy svého předchůdce naváže a dobře fungující systém nevtíravým způsobem inovuje. Po mnoha vyčerpávajících hodinách strávených v chodbách Epitaphu, na zelených pláních Valhally a vlhkých plošinách Guardiinu nemůžeme než konstatovat, že se povedlo. Víc než to. Král je mrtev, ať žije král.

Tři tváře něhy

Ponecháme-li chvíli stranou samotnou hratelnost a výkony hry na bojišti, musíme zmínit zejména tři prvky, které nás uchvátily a které v mnohém stanovují standard, jenž by se mohl a měl stát do budoucna základem každé seriózní onlinovky. Tím prvním je tzv. Matchmaking a s ním spojený vývoj vašeho herního avatara, druhým neuvěřitelně rozsáhlý a rozmanitý výběr herních modů, třetím pak lahůdka na konec – ohromná zpětná vazba ze strany vývojářů z Bungie.

Matchmaking

Halo 3 - multiplayer
i Zdroj: Hrej.cz
Vytvářet vyrovnaná utkání z hráčů na přibližně stejné úrovni dovednosti dokázalo prostřednictvím služby Matchmaking už Halo 2, byl to však systém relativně nedokonalý a paradoxně zvýhodňoval cheatery a jiné drobné podvodníčky. Halo 3 používá pro hledání vhodných soupeřů hned dvojí parametry – zkušenost (EXP) a skill level. EXP body se hráči přičítají za čas a počet zápasů v Matchmaking režimu, přičemž s jejich růstem zároveň stoupá ve vojenské hierarchii, odemyká prestižní odznaky a armádní zařazení. Matchmaking zahrnuje všehovšudy tři komplexní herní playlisty. Jako vojín musí každý hráč projít nejdříve výcvikovým playlistem, který se omezuje pouze na deatmatche a několik málo jednoduchých a rozlohou malých map. Jakmile si zde vybojuje svůj výcvikový odznak, vpustí ho hra do tzv. „Social playlistu“, kde se poprvé otevře brána k prvním opravdovým střetnutím.

Social playlist zahrnuje šest základních herních režimů, které se liší co do nabídky herních modů a způsobu kooperace. Zatímco například Rumble Pit je oblíbenou zastávkou samotářů a akčně laděných hráčů (tento list zahrnuje ty nejkontaktnější herní mody jako je Rumble – obdoba deatmatche, King of the hill nebo Juggernaut), Social Skirmish uspokojí všechny přemýšlivější hráče, kteří preferují hru v týmu a taktičtější přístup (Capture the flag, Territories). Social playlist vybírá hry automaticky a náhodně, vždy tak, aby odpovídaly preferovanému režimu. Hráči mohou vygenerovanou mapu a herní mod vetovat nadpoloviční většinou hlasů, vždy však pouze jednou za kolo. Pokud se účastníci nerozhodnou jinak, s každým dohraným zápasem se skupina hráčů rozpustí a obmění. Za večer tak můžete změřit síly až se stovkou různých protivníků.

Třetím a posledním stupínkem Matchmakingu je tzv. „Ranked playlist“. Jak už název napoví, hra je zde monitorována pro potřeby žebříčku, je také odměňována ziskem druhé složky herního avatara vedle EXP bodů – skillem. Také Ranked playlist zahrnuje vícero herních režimů, opět podle toho, jestli se cítíte na akční hru sami za sebe, nebo spíše na taktičtější dávku týmového boje.

Herní m/hody

Halo 3 - multiplayer
i Zdroj: Hrej.cz
Komu by víceméně nahodilý systém výběru map a modů v Matchmakingu nevyhovoval, může se kdykoliv uchýlit k uživatelským bitvám – tedy zápasům podle předem nastavených parametrů, na předem nastavených mapách. Vedle služby Xbox Live je tento režim k dispozici pro domácí síť, stejně jako pro splitscreen až ve čtyřech lidech. Právě zde vyniká druhá z nejsilnějších zbraní Halo 3: neuvěřitelně rozmanitý výběr herních modů. Základní nabídka jich čítá devět, od těch klasických, až k nezvyklým jako je Odoball (hráči zápasí o držení míče ve tvaru lebky) nebo VIP (týmy chrání VIP hráče ve svém středu a zároveň se pokoušejí zlikvidovat VIP protivníka). Každý z devíti základních modů však nabízí často až pět různých variant pravidel, takže do krajnosti vzato, čeká tak na hráče až 35 herních modů. Spolu s jedenácti mapami a editorem (!!) je to obsah, který sám o sobě vystačí na měsíce a roky hraní.

Zpětná vazba

Třešničkou na dortu onlinového maniaka je míra pozornosti, jaké se hráči dostává od vývojářů z Bungie. Je zde interaktivní kinosál, který automaticky zaznamenává detailní filmové záznamy z 26 posledních odehraných zápasů. Můžete si zpětně prohlédnout každý svůj krok, sledovat cesty svých protivníků, studovat jejich taktiku a nacházet chyby ve vlastním postupu. Kterékoliv video (zpravidla na větší než pár mega) lze uložit natrvalo a dokonce uploadovat do svého profilu nebo přímo na stránky Bungie. Tady se také uchovávají až maniakálně podrobné statistiky toho, kdo vás kdy a kde čím zabil, jak šel čas s vašimi vojenskými hodnostmi nebo jak dobře si vedete v bodovaných zápasech. Kdykoliv budete hledat chvíli spočinutí od zběsilé akce, statistiky vás pohladí po duši se zručností vojenské sestry.

Halo 3 - multiplayer
i Zdroj: Hrej.cz
Po všem co bylo řečeno snad ani není třeba dodávat, že akce samotná všechno úsilí vývojářů z Bungie pouze a jenom korunuje. Skvělý design úrovní, vyvážené zbraně (ačkoli nějaká ta tutovka se najde vždy, to se nedá nic dělat), množství takticky důležitých power upů, neutuchající tempo a přiměřeně dávkovaná náročnost, to vše vás k obrazovkám doslova přiková. Získat jakýs takýs přehled o tom, co se kolem vlastně děje, je otázka několika málo minut, ale získat mistrovský skill, odhalit tajemství ohromného počtu zbraní, naučit se správě načasovat údery pažbou a používat power upy na vhodných místech ve vhodný okamžik, to je otázka dlouhých hodin a dnů. Díky spravedlivému výběru soupeřů v matchmakingu se navíc málokdy přihodí, aby se dostavila v multiplayeru tak častá frustrace a znechucení. Nelze to říci u mnoha jiných titulů, existují-li vůbec takové… ale ano, multiplayer v Halo 3 je sám o sobě dost pádný důvod k tomu, abyste o koupi hry vážně přemýšleli, třebaže vám jinak příběh Master Chiefa a jeho boje za záchranu lidstva nic neříká. Halo 3 zvítězilo nad sebou, i nad námi.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama