Článek Z celuloidu do bináru a zdarma

Z celuloidu do bináru a zdarma

Jan Vitík

Jan Vitík

19. 8. 2007 22:01
Reklama

„Fanoušci fanoušků“, tak nějak lze charakterizovat nezávislou tvorbu na poli předělávek filmových (komiksových) námětů, kde vznikají produkty různorodé kvality, jejichž atraktivita je pro jedince nepostižené předlohou mizivá. K lítosti fanoušků však tento segment tvorby zůstává jaksi mimo zájem tvůrců, zřejmě právě kvůli jisté svázanosti daným tématem.

Ve znamení blockbusterů

Nekonečný svět hvězdných válek samozřejmě nemůže v této kategorii chybět a lze ho označit za nejvyužívanější filmovou licenci, z čehož zároveň plyne i vyšší kvalita zpracování titulů. Přesně k takovým se řadí dvojice vesmírných stříleček z dílničky Bruna R. Marcose SW: The Battle of Yavin a SW: The Battle of Endor. Yavin pojednává o bitvě z Epizody 4, kde v roli Luka Skywalkera s hrstkou povstalců útočíte na Hvězdu smrti. Možnost vychutnat si známé pasáže z filmu je naservírována na stylovém podnose audiovizuálního kabátu přivádějící fanoušky k extázi. V Endoru již nejde přímo o Hvězdu Smrti, ale o eliminaci hord jednotek roztroušených po vesmíru a ve finále „potopit“ se svým X-Wingem mateřskou loď. Zpracování je totožné s předchozí bitvou, jen nepřátel přibylo. Doufejme že konečně vyjde ohlášené pokračování.
Podobného ražení je i SigEp Wars, ovšem kvalitativně zdaleka nedosahuje předchozích.
Za pozornost stojí Star Wars Fleet Commander: Clone Wars, shoot'em up s pohodlným ovládáním z planety Geonosis, kde musíte odrazit útoky droidů pomocí obraných věží s přispěním výsadků jediů a leteckých náletů.
Sluší se zmínit i zástupce domácí scény, titul Star Wars: Proti Císaři je tahovou strategií zpracovávající většinu důležitých bitev 4-6 Epizody na bitevním poli rozděleném čtverečky. Ovšem pro svoji nepříliš pohodlnou hratelnost ho ocení jen zarytí tahovkáři.

Déšť zelených znaků plnících obrazovku dal také vzniknout pár zajímavým hříčkám. Mezi povedené patří dvojce námětově podobných her Matrix Dude a V2 Neo: Swarm Of Smiths. V každé se převtělíte do role Nea v boji proti jinému nepříteli. V prve jmenovaném titulu jde o hordy strojů na něž využijete vysoké skoky a střelbu, oproti tomu ve Swarm Of Smiths dáte na kokos partičce Smithů, jejichž počet neutěšeně roste do obrovských rozměrů, jako ve známé scéně z filmu. Matrix Dude se vyznačuje delší životností a větším akčním nábojem.
Podstatně hůře dopadlo počin skrývající se pod jednoduchým a zároveň nic neříkajícím názvem Matrix. Klon Moorhuhnu, kde místo slepic střílíte po trošku podivně vypadajících agentech (lehce mi připomínají hip-hopery), leč zabaví jen na krátkou dobu.. Za doporučení stojí hříčka Matrix Arcade. Ta převádí klasicky z osmibitové éry Pong, Asteroids, Snake a Command do klasického zelenočerného matrixovského looku. Nic víc, nic míň.

Film nebo kniha?

Následující hry se mohli inspirovat jak filmovým zpracováním tak knižní předlohou, piplat se s tím však nebudeme. Otec (matka) všeho fantasy, Pán Prstenů, zde má dva zástupce. Lord of the Rings: The Duel, roztomile vypadající plošinovka pro dva hráče bojující o holý život například v roli Gandalfa, Sama nebo Prstenového přízraku za přispění moci Prstenu. Česká textovka Belegost (autorem hudby je František Fuka) s poněkud starším datem výroby nesmí chybět.

Obrýlený čaroděj teenager se překvapivě i přes svoji nespornou popularitu stal objektem zájmu herních vývojářů opravdu minimálně. Za zmínku stojí pouze Quidditch Training,spočívající v prohazování červeného míče skrz kruh a uhýbání černým míčům v časovém limitu dvou minut. Věc atraktivní pouze pro věrné fans, stejně jako QuizTime- Harry Potter. Tento znalostní kvíz ze světa Bradavic s širokou škálou otázek je vyveden v anglickém jazyce, který starší zvládnou a mladší se alespoň něco přiučí.

Mimo řadu

„Tak lidi, morfujeme!“. Kdo by neznal zlidovělou hlášku ze seriálu Strážci vesmíru, který byl přinejmenším zvláštní. O to zajímavěji působí povedené Power Rangers Dino Thunder a PR:Dino Thunder 2. Zábavy si při ničení nepřátel za pomoci mačkání kláves, které se u nich objevují užijete celkem dost a rozhodně jde o nejzajímavější koncept z výše uvedených her, jen škoda přílišné krátkosti obou dílů.

Šmoulinka vs Spiderman

Rozdílné charaktery představují neméně rozdílné hry inspirované komiksovými rámečky. Modrá kráska prezentuje, primárně pro děti určený, avšak povedený The Smurfs: Greedy's Bakeries. Agilní číšník se snaží pochytat vše zajímavé, co vyhazuje neuvědomělý kuchař z vyššího patra, za což získává body. Jednoduchý a hezky vypadající počin, na hony vzdálený mlátičce Marvel Super Heroes. Ta obsahuje spoustu známých jmen ze stáje Marvelu, jako právě Spiderman, Hulk či Wolverin. Pro ukrácení dlouhé chvíle si mezi sebou pořádají menší bitky a je jen na vás, kterého favorita si zvolíte a dopomůžete mu k vítězství. Není nad to, když Kapitán Amerika dostane na budku od Spídi.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama