World of Warcraft Článek World of Warcraft: The Boardgame

World of Warcraft: The Boardgame

Vladimír Novotný

Vladimír Novotný

12. 8. 2009 22:32 9
Reklama

Desková hra World of Warcraft: The Boardgame je hrou na hrdiny. Základní sada přináší výběr ze dvou frakcí. Aliance je tvořená lidmi, gnómy, nočními elfy a trpaslíky. Horda je zase zastoupená orky, trolly, taureny a nemrtvými. Přesně jako v případě online verze hry, která se stala inspirací pro tvůrce této gigantické deskovky. Povolání vybraného hrdiny nabízí alternativy jako je válečník, šaman, léčitel... s možnostmi dalšího rozvoje postavy pomocí jejích dovedností. Možností je přitom mnoho a hráč si tak musí velmi dobře promyslet, kam svou postavu směřovat v závislosti na způsobu hry spoluhráčů. Schopnosti postav jsou prezentovány kartičkami s přesným popisem, cenou a náročností pro použití (potřebný počet many).

Vstříc dobrodružství

World of Warcraft je právě a především o vývoji vašeho hrdiny prostřednictvím řešení jednotlivých úkolů, které vás čekají během putování po zdejším světě. Úkoly jsou vystavěny na popisu události, síle nestvůr a určení lokace spolu s odměnou za splnění. Jsou navíc rozděleny do skupin - podle dosažené úrovně hrdiny. Ač je herní mapa neuvěřitelně veliká, mnoho hráčů si stěžuje, že políčka jednotlivých lokací na mapě jsou příliš malá. Když na určité místo umístíte žeton s úkolem a následně i nestvůry, hrdinové se pak na dané políčko jen těžko vměstnají. Potvory v tomto kontextu osobně vnímám jako komponent poněkud zbytečný, na druhou stranu dotvářející celkovou atmosféru hry.

Stále nové možnosti

Co hra, to zcela nové možnosti i v rámci specializace jedné vybrané postavy. Jednou je to válečník zaměřený na destrukci, silný útok, podruhé se soustředí zase na obranu. Lovec se napoprvé věnuje maximálnímu využití střelných zbraní, příště ale upřednostní spíše své mazlíčky. Postavy jsou velmi vyvážené a není charakter, který by dominoval nad ostatními. Spolupráce ve hře je vítána a mnohdy jsou k ní hráči i přinuceni. Se vzrůstající obtížností hry se totiž objevují nové nepřátelské nestvůry, které jsou vybaveny vlastnostmi od omráčení přes otravu po mnohé další nepříjemnosti.

O čem to je?

Hra je rozvržena do třiceti kol. Patnáct kol je pro každou z frakcí. Během jednoho kola mohou postavy podniknout různé akce a jejich kombinace. Počínaje přesunem po mapě, odpočinkem pro obnovu životů a many, tréninkem či samotným bojem a konče navštívením města, např. kvůli nakupování. S tímhle souvisí skutečnost, že prostoje mezi vaším tahem a tahem soupeřů jsou mnohdy nekonečné. Takže se musíte obrnit velkou trpělivostí. Se spoluhráči tuto situaci řešíme hraním dvou kol zároveň – jak za hordu, tak alianci. Zbývá ještě připomenout, že vítězí ten, kdo do výše zmíněného třicátého kola zlikviduje vybraného "záporáka" pro danou partii. Pokud nenastane zmíněná varianta, pak se po posledním kole utkávají nejsilnější figury každé frakce s finálním bossem - v případě neúspěchu zástupce prvně útočící frakce bojuje ta druhá. Jestliže se však nepodaří bosse zlikvidovat, končí se střetem mezi oběma frakcemi.

Život (ve Warcraftu) je především boj

Souboje ve Warcraftu probíhají prostřednictvím hodu tří druhů kostek po sedmi kusech od každé barvy (s rozšířením se jejich počet zvyšuje na deset kusů na barvu:-). Zelená představuje obranu, červená útok na blízko a modrá na dálku. Boj samotný je pak poměrně zdlouhavý. Na druhou stranu zase velice propracovaný a ve výsledku férový. To vše navzdory velkému počtu kostek a z něho pramenící náhody. Mnohé vaše schopnosti totiž umožňují nový hod, změnu hozené hodnoty, navýšení obrany apod.

Na co si dát pozor

Dle mé osobní zkušenosti je třeba si investici do World of Warcraft:  The Boardgame pořádně rozmyslet. Člověk si musí v první řadě uvědomit, že jde o velice časově náročnou záležitost. Základní hra zabere něco kolem pěti hodin - spolu s vysvětlením pravidel, přípravou, hraním a nakonec samotným uklízením stolu, resp. sbalením hry. S čímž souvisí, že nelze opominout ani velkou prostorovou náročnost. Je dobré mít hlavní stůl o minimální délce dvou metrů a následně jeden příruční stolek, na který vyskládáte figurky nestvůr.

Také je třeba zmínit, že World of Warcraft je určený pro šestici hráčů. A ačkoliv je i ve čtyřech dobře hratelný, přeci jen se v tomhle počtu nejede na jeho plný výkon. Pravda, dle výrobce je dokonce možné hru sehrát ve dvou lidech, kdy jeden hráč kontroluje hned dvě postavy. Daní za tuto modifikaci může být ve finále skutečnost, že při takhle enormním zatížení prostě nezvládnete využít všechny nuance hry a možnosti vybraných postav.

Na závěr snad ještě noticku, že komponenty hry jsou velice kvalitně zpracované a je jich nebývalé množství. Přičemž počet figurek (přes sto kusů) udělá radost nejednomu modeláři, který může strávit řadu večerů jejich nabarvením. Figurky jsou standardně vyobrazené ve čtyřech barevných verzích, hrdinové v šedivé, nestvůry pak v zelené, červené a modré.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama