windows-vista-hw-naroky-jako-pokrocila-pocitacova-hra
Článek Windows Vista: HW nároky jako pokročilá počítačová hra

Windows Vista: HW nároky jako pokročilá počítačová hra

Ondřej Grym

Ondřej Grym

24. 5. 2006 22:21 8
Reklama

Windows Vista nabídne zcela nové grafické rozhraní – Aero. Právě jím se bude na první pohled zásadně odlišovat od dnešních Windows XP. Díky Aeru tak budou systémovou plochou plavat průhledná okýnka s vystínovanými rohy, ikonky se budou vesele pitvořit a plácat s sebou do rytmu vašeho klikání.

Pochopitelně takovéto parádičky něco stojí a budou potřebovat pořádný hardware, aby běžely pokud možno plynule. Zde však Microsoft poněkud narazil. Ne, že by nebyli lidé ochotni kupovat nové železo, ale spíše nevědí co a proč kupovat. Výrobce Windows navíc celý problém okolo Visty a hyper-nádherného Aera rozmlžil jak se dalo, takže obyčejný smrtelník jednoduše neví, která bije. A kdo není zběhlý v pojmech typu paměťová propustnost, množství paměti na grafické kartě, DirectX 9 či dual-channel, bude při sestavování Aero ready mašiny odkázán na milost výrobce konkrétní PC sestavy.

Rozhodování, jaký počítač pro Windows Vista koupit, naštěstí ulehčí názorná loga, s nimiž se Microsoft pochlubil koncem týdne. Firma tak zahájila masivní reklamní kampaň, v níž bude propagovat „výhody“ přestupu na novou generaci Windows. Avšak vraťme se k již zmíněným logům, které by měly fungovat podobně jako klasické samolepky.

Více Windows, více chuti

Počítače, na nichž poběží Vista, mohou být dvojího druhu: a) Windows-capable, b) Premium Ready. Windows-capable mašinky budou nejlevnější možné stroje, na kterých poběží základní varianta Visty. Nečekejme zde přílišné grafické vychytávky, na nadstavbu Windows Aero rovnou zapomeňme. Tato PC, jejichž součástí bude minimálně 800MHz procesor (Microsoft jej opatřil podivným přídomkem „moderní“), 512MB operační paměti a grafická karta s podporou rozhraní DirectX 9, budou totiž taktak rády, že pod nároky Visty nekleknou.

Druhá kategorie počítačů s logem „Premium Ready“ bude konečně to pravé ořechové, na čem se Vista představí v plné kráse. Minimální hardwarové požadavky pro Aero splňuje 1GHz procesor, 1024MB operační paměti, grafická karta s plnou podporou rozhraní DirectX 9 a prostředí Windows Aero. V případě počítačů Windows-capable Microsoft velikost a nutné volné místo na pevném disku nespecifikuje, u řady Premium Ready však ano. Vista požaduje minimálně 40GB HDD s 15GB volného místa. Kdo nemá mechaniku, která si poradí s DVD, ať na Vistu také zapomene, říká Microsoft, který jednotku DVD-ROM považuje za nezbytnou součást Premium Ready počítače.

Patálie s letadlem

Aero a jeho hardwarové požadavky jsou nicméně i přes poměrně přehledná data, která laskavě uvolnil Microsoft, stále pro mnoho lidí nepochopitelná. Technomaniaci si teď nepochybně zamnou ruce, protože budou v následujících termínech jako doma, normálnější část populace si však zaklepe na čelo a nechá si mašinu postavit u „odborníka“.

Předpokládejme, že máme počítač z hoummejd kategorie a zjišťujeme, zda si poradí s grafickou nadstavbou Visty. Předně musí mašina disponovat paměťovou propustností 1800MB/s. Další kulišárna spočívá v odlišném množství onboard paměti na grafické kartě, která je nutná pro spuštění Aera v různých rozlišeních obrazu. Například pro 1280 x 1024 bodů údajně postačí 64 MB. Pro vyšší rozlišení 256 MB+. Určitý zádrhel může také nastat, pokud přinutíme k renderování plochy Windows stroj s integrovanou grafickou kartou – typicky notebook. K tomu, aby se zde Aero jakžtakž zmátořilo, pak musíme vlastnit laptop s minimálními 1024MB RAM, které však musí být zapojeny v dual-channel režimu. A takovýchto lapálií čeká na cestě ke krásnějším a línějším Windows celá řada…

Upgrade Advisor: tajuplná záležitost

Další z možných variant, kterak zjistit, že je stroj naprosto nepřipraven pro Vistu, je stáhnout si z webu Microsoftu utilitu Windows Vista Upgrade Advisor. Prográmek to je sice hezký, avšak na pár mašinách, kde se měl předvést v plné parádě, se ukázal v podivném světle. Celá jeho snaha (snad proto, že je to stále betaverze?) skončila anglickou hláškou „nelze ověřit kompatibilitu systému“, načež software vyplivl soubor integrovaných zařízení, která si, co se ovladačů týče, nebudou rozumět s Vistou (no, tohle jsem opravdu nečekal, překvapení dne). „Jediné, které pojedou ve Vistě bez problémů budou monitor, gigabitová síťovka a pevný disk,“ vypsal softwarový šikula. Nakonec sdělil, že pro můj počítač bude nejvhodnější „Windows Vista Home Basic“. Načež jsem mu poděkoval a s přáním příjemného dne Advisora smazal.

Malá připomínka na závěr: ani supervýkonná mašina nemusí rozběhnout nový Windows v plné parádě. Zádrhelem může být legálnost či spíše nelegálnost Visty. „Majitelé“ pirátských kopií Visty si tak Aera neužijí, doufá Microsoft.

"Každý, kdo má naistalovánu nelegální verzi systému Windows, nepozná výhod rozhraní Windows Aero," uvedla firma. Windows Vista tak v boji s piráty opět přitvrdil. Už Windows XP verze v rámci jedné aktualizace varuje při spuštění systému, že používáte jeho nelegální kopii. Tak daleko jako Vista zatím nejde.

Pokud jste se čirou náhodou dostali do této nezáviděníhodné situace, tedy že vám start systému spamuje hláška o nelegálnosti Windows, nevěšte hlavu a kupte si legální software nebo nepříjemný doplněk smažte. Napovíme: "Start -> Ovládací panely -> Přidat nebo odebrat programy", zde zaškrtnout políčko "Zobrazit aktualizace" a nakonec "Windows Genuine Advantage Validation Tool" odebrat.

Autor je redaktorem Novinky.cz, on-line magazinu deníku PRÁVO a portálu Seznam.cz
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama