Výrobce hardwaru SteelSeries slaví 20. výročí
i Zdroj: Hrej.cz
Článek Výrobce hardwaru SteelSeries slaví 20. výročí

Výrobce hardwaru SteelSeries slaví 20. výročí

Radek Raudenský

Radek Raudenský

22. 3. 2021 10:15

Průlomový výrobce hardwaru slaví jubileum

Reklama

Píše se rok 2001. V našem obýváku či dětském pokoji dost možná leží PlayStation 2, v kinech běží premiéra prvního Shreka a ti větší mastí u počítače první Counter-Strike. Právě tato hra, společně s Quakem, postavila naprosté základy esportu a stojí i za rozmachem her jako takových. Dnes víme, že esport je jednou ze zásadních součástí herního průmyslu, která každým rokem láká miliony diváků. Jenže v roce 2001 se o profesionálním hraní počítačových her vědělo jen málo.

I přes to se v roce 2001 objevuje Dán Jacob Wolff-Petersen, který zakládá společnost SteelSeries. S jasnou vizí vkládá veškeré své úsilí do tvorby příslušenství mířené nikoliv na práci v kanceláři nebo domácnosti, jak tomu bylo v té době obvyklé - Wolff-Petersen šel naproti právě profesionálním hráčům, kteří od vybavení vyžadovali to nejlepší.

Petersen hned v rok založení vyslyší ty největší prosby a esportovým nadšencům přináší podložku Icemat, vůbec první podložku určenou čistě hráčům počítačových her. V té době se stále používaly myši se snímacím kolečkem, které trpěly na hromadění prachu, Icemat tak přinesl v zásadě revoluční design se skleněným povrchem. I když se podložka nedala skládat, na turnajích se sklo objevovalo na mnoha stolech.

Petersenovi ale nápady rozhodně nedocházely a o tři roky později vydává pod stejnou divizí vůbec první sluchátka pro hráče Icemat Audio. Ta přinesla uzavřený a hlavně pohodlný design, který si střelci nedokázali vynachválit. Díky němu o rok později startuje naprosto ikonická řada herních sluchátek Siberia, do které SteelSeries ještě donedávna přinášelo inovace se zachováním tradičních vlastností. Ve své době firma například mikrofon zabudovala přímo do sluchátek, což ocenili zejména ti, kteří si externí mikrofon lepili na tvář lepenkou. Vážně!

Od počátku tak firma spolupracovala s esportovými týmy, které nejen sponzorovala, ale taktéž od nich sbírala zpětnou vazbu.

Není náhodou, že se SteelSeries už od svého založení soustředilo právě na esportové hráče. Kdo jiný dokáže přesně popsat nedostatky dostupných zařízení a popsat, jak vytvořit ten nejlepší nástroj pro hraní.  Od počátku tak firma spolupracovala s esportovými týmy, které nejen sponzorovala, ale taktéž od nich sbírala zpětnou vazbu. V roce 2006 se právě skrze poznatky dostává na trh vůbec první herní mechanická klávesnice Steelseries 6G podporující PS2 a USB konektory. Kromě revolučních mechanických spínačů se dostalo i na N Key Rollover a speciální SteelSeries klávesu, dnes obecně známou jako Fn.

V těchto letech se také začínal rozmáhat fenomén World of Warcraft, zažívající zlatá léta mezi roky 2006 až 2011. Titul, který znali a hráli téměř všichni – i sem SteelSeries stočilo svůj výzkum a inovace. I když měli hráči k dispozici dedikované herní příslušenství, stále je co zlepšovat - v roce 2009 se milovníci raidů a arén mohli od castění na klávesnici přesunout i k rychlým přehmatům prstů – SteelSeries totiž vydává první myš určenou čistě pro MMORPG hry. Myš MMO Gaming Mouse, jindy také přezdívaná “WOW Mouse”, nabízela 15 programovatelných tlačítek společně s ergonomickým designem.

Postupem let bylo oněch slovíček „první“ nespočet. Spojenectví se SteelSeries uzavřelo mnoho významných týmů včetně SK Gaming, mousesports, NAVI či Team 3D. Logo sluchátka s mikrofonem se postupně stalo jedním z nejvýznamnějších v oblasti FPS a MMO. Ze statistik firmy také vyplývá, že SteelSeries vydělalo týmům nejvíce peněz ze všech hardwarových značek.

Za posledních 20 let bylo inovací opravdu mnoho a i přes globální rozšíření SteelSeries se ve výzkumu a zlepšování nepřestalo. V současné době válí řada Arctis, ze které se stala nejoceňovanější řada herních sluchátek vůbec. Rival a Sensei patří mezi nejpoužívanější esportové myši a klávesnice Apex přinesly vůbec první adaptivní spínače OmniPoint. V roce 2019 zaznamenalo na poli esportu SteelSeries rovnou dvě obrovské výhry, jejich tým OG přejel soupeře v Dota The International, FunPlus Phoenix zase válelo v League of Legends World Championship. 

Dnes má SteelSeries pod křídly více jak 15 sponzorovaných týmů a mezi zapojené influencery patří i herec Henry Cavill, představitel filmového Supermana a seriálového Zaklínače. Ti všichni razí jednotné heslo „Pro slávu“. Nabídku produktů naleznete na CZC.cz nebo na oficiálních stránkách.

Článek vznikl ve spolupráci se společností SteelSeries.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama