Call of Duty 2 Článek Vylodění v Normandii - výročí nejdelšího dne

Vylodění v Normandii - výročí nejdelšího dne

taltos

taltos

5. 6. 2007 22:57 4
Reklama

Druhá světová válka je jedním z nejvíce profláknutých témat na poli válečných FPS a historických strategiích. Hráči se stále dokola chtějí vracet do krvavých a velmi často i beznadějných operací právě z tohoto konfliktu. Některé akce se však staly takovými legendami, že je najdete téměř v každé pořádné hře. Jednou z takových operací je i vylodění v Normandii 6.června roku 1944, podle kterého tvůrci her vytvořili již nespočet válečných titulů. Pojďme si proto něco povědět o historických faktech, konkrétních titulech, ve kterých se zpracování této operace objevilo, a jak obstály ve zpracování Dne D oproti skutečnosti.

Trocha historie

Operace Overlord založená na vylodění v Normandii a následném dobytí Francie se plánovala již dlouhá léta před jejím skutečným uskutečněním. Jasným gestem, proč se do takto rozsáhlé akce vložit, byl pro Američany útok na Pearl Harbor. Poté již nic nebránilo finálnímu rozhodnutí. Původně se mělo vylodění uskutečnit již na konci května roku 1944, avšak kvůli špatnému počasí byla operace přesunuta až na 5.června. Předpověď počasí ale byla natolik špatná, že se ještě v noci plánovaného vylodění akce přesunula o dalších 24 hodin. Celé operaci tak hrozilo nebezpečí prozrazení plánu, ale tento risk se nakonec Spojencům vyplatil. 6.června bylo o něco lepší počasí, a tak nic nebránilo tomu, aby se brzy ráno začaly vyloďovat jednotlivé části obrovské armády. Celá oblast pláží, kde mělo dojít k vylodění, byla označena krycími jmény Omaha, Utah, Juno, Sword a Gold.

Z pěti jmenovaných úseků přímořské oblasti došlo k největším ztrátám právě na pláži Omaha, kde americké jednotky přišly o 3000 mužů, což je součet padlých spojenců ze všech ostatních pláží. O tom, že právě Omaha se stala smrtícím úsekem pro tolik vojáků, ví většina veřejnosti. Málokdo však ví, proč tomu tak bylo. Opevnění totiž bylo poměrně chabé na všech plážích, kde vylodění proběhlo. Důvodem velkých ztrát byla především velká smůla. Zrovna v den útoku totiž na tomto úseku nacvičovala veškerá posádka obranu pláže. Všechny jednotky tedy byly i v ranních hodinách bdělé a připravené k tuhé obraně. Díky tomu a velkým vlnám se podařilo na tomto úseku vylodit pouze dvě obrněná vozidla z celkového počtu 29. Vojáci tedy byli odkázáni sami na sebe a pevnou obranu dokázali prolomit až po téměř celodenní bitvě o každý metr pláže. Celkem se v Den D v Normandii vylodilo 176 000 mužů z celkm 4000 lodí, které byly navíc podporovány více jak 13 000 letadly.

Medal of Honor: Allied Assault

Jakou jinou hrou začít, než právě jednou z legend v žánru FPS a jedním z prvních titulů, kde se slavné vylodění v Normandii objevilo. Medal of Honor: Allied Assault již na začátku roku 2002 dokázal, že se dá vytvořit zábavná hra s historickými událostmi v pozadí a navíc s vyšperkovanou grafikou a efekty. To vše přispělo k tomu, že právě v této hře můžete začít jeden z nejintenzivnějších zážitků v herní historii vůbec. Již od okamžiku, kdy se vedle svých spolubojovníků ocitáte v těsném transportu a blížíte se k pláži, kamarádi okolo vás umírají, okolní lodě létají do vzduchu, cítíte srdce až v krku. Loď se otevírá, parťáci z první řady okamžitě padají k zemi a pro vás začíná ten pravý den D. Díky perfektnímu ozvučení celé hry prožíváte každý metr nekonečné pláže naplno, slyšíte křik vašich spojenců a ohlušující střelbu z německých kulometů. Prostě zpracování války, jak se patří. Po překonání nejtužší části vás ještě čeká odstřelování bunkrů, přebíhání přes velké prostranství pod krycí palbou spolubojovníků a celou misi zakončíte čistkou bunkrů. To celé se rovná zážitku, o který by neměl přijít žádný akčně laděný hráč.

D – Day

D – Day je strategií od studia Digital Reality, které má na svědomí například Desert Rats vs. Afrika Korps. Jedná se o vcelku klasické RTS, ve kterém stavíte, vyvíjíte, sbíráte suroviny a v neposlední řadě i pořádně válčíte. Celá hra, odehrávající se v úseku několika dnů okolo soudného Dne D, má celkem dvanáct misí, rozdělených do tří větších úseků. První tři mise se odehrávají za nepřátelskými liniemi, kde budete operovat především s výsadkáři. Další část se zabývá právě samotným vyloděním na pláži Omaha. Poslední část nabízí jako jedna z mála her i následné dobývání strategických míst, jako most přes řeku Orne, obsazení města St. Mere Eglise nebo zajištění děl v Mereville. Vše vrcholí velkým finálem ve Falaiské kapse, kde jsou tisíce Němců zabity a zajaty.

Ve hře je přítomna kampaň pouze za Spojence a je velká škoda, že ani v tomto případě nám nikdo nenabídl druhou stranu mince. Zkusit si, jaké bylo pro Němce bez jakékoliv podpory bránit tak důležitou část země, by bylo možná trošku neetické, ale o to zajímavější. Kde naopak D-Day velmi vyniká, je historická přesnost misí, spousta faktů před úkolem a nespočet bonusových videí i fotek v hlavním menu. Pokud si chcete koupit interaktivní zábavnou učebnici o vylodění v Normandii, hra Den D je tou pravou volbou.

Call of Duty 2

Vývojáři z Infinity Ward (téměř totožní lidé, jací pracovali na Medal of Honor), se roku 2005 rozhodli pro další zlom v žánru FPS. Velkým průlomem bylo již vydání prvního dílu Call of Duty a jeho pokračování neztratilo ani špetku na kvalitě. Navíc jsme se v druhém díle dočkali i vylodění a následného dobývání v Normandii, které bylo v prvním díle tak trošku nahrazeno neméně kvalitním dobýváním Stalingradu.

S hlavním hrdinou americké kampaně Davisem se tentokrát nevylodíte na pláži Omaha, nýbrž o pár set metrů dál, kde si však prožijete také dost slušné peklo. Zajímavě řešené šplhání na vysoký útes a křičící velitel, dodávající vám odvahu jen potrhává skvělou atmosféru, kterou Call of Duty 2 dosahuje především množstvím dobře navržených skriptů a střídmou linearitou. Pokud může vůbec někdo zauvažovat nad převzetím pomyslného trůnu této epické scény od Medal of Honor, je tím právě Call of Duty 2.

Company of Heroes

Company of Heroes slavila poměrně před nedávnou dobou veliký hráčský úspěch, a to především díky skvěle navrženým misím, zajímavému pozměněnému konceptu boje a v neposlední řadě i dobrému příběhu, odehrávajícím se právě v Normandii. Hned v první misi dostanete nelehký úkol – probít se skrz nepřátelskou linii po celé pláži a zabezpečit území pro další příjezd jednotek. Tento na první pohled obtížný úkol ale není zase tak velikým problémem a jednotky můžete bez okolků posílat na smrt, protože přísun posil je neomezený. Tím rozhodně nechceme srážet dobrou atmosféru celé mise, která se sice nevyrovná bezprostřednímu zážitku pohledu z vlastních očí, ale díky dobrému audiovizuálnímu zpracování a dynamickým in-game filmečkům se rozhodně nudit nebudete. Po obsazení přímořské oblasti se dále přesouváte k městu Carentan, cherbourgskému přístavu a vše opět skončí v již zmiňované Falaiské kapse.

Vylodění na pláži Omaha si samozřejmě vyzkoušíte i v mnoha dalších titulech, jako Brothers in Arms: Road to Hill 30, Medal of Honor: Frontline, Call of Duty: Big Red One nebo v budoucnu i Medal of Honor: Airborne, kde celý příběh prožijete z pohledu výsadkáře. Vylodění v Normandii je prostě událostí, která nám pravděpodobně ještě dlouho zůstane v paměti, a to díky neustálému přísunu nových nápadů od tvůrců her a filmů, kteří pořád pátrají po tom, jak by mohli originálně tuto profláknutou operaci zpracovat. Přejme jim hodně zdaru.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama