viry-dorazily-do-wow-ageia-physx-dostupna
Článek Viry dorazily do WoW, Ageia PhysX dostupná

Viry dorazily do WoW, Ageia PhysX dostupná

Ondřej Grym

Ondřej Grym

23. 5. 2006 22:52
Reklama

Není to poprvé, kdy se hráči gamesky World of Warcraft stali rukojmími a) děravých prohlížečů nebo b) pochybných addonů, které spolu s rozšířením nainstalovali do světa WoW také sadu nástrojů ke zjišťování přístupových kódů a hesel k jednotlivým účtům. Dnešní případ, o kterém mimo jiné informuje Blizzard na domovské stránce světa WoW, se řadí spíše do kategorie "a".

O trojském koni, který napadá počítače nebohých hráčů a krade výbavu ve formě zlata a předmětů z jejich postav, informovala poměrně neznámá indická antivirová firma MicroWorld. Podle ní se trojský kůň "PWS.Win32.WOW" šíří "velice rychle" a vyvolává pozdvižení mezi návštěvníky světa WoW.

A co se tedy děje? PWS.Win32.WOW je typem malwaru - (MALicious softWARE - zhoubný program), který dokáže zjistit login k WoW. Software pak dokáže z herního účtu - tedy z virtuální postavičky - avatara, vysávat peníze nebo zboží, které následně nabízí na černém trhu za skutečné peníze.

Pro peníze cokoli, kdykoli

"PWS.Win32.WOW je jasným příkladem toho, že tvůrci malwaru dokáží napadnout cokoliv, co generuje peníze," uvedl šéf MicroWorldu Govind Rammurthy v prohlášení pro tisk.

Trojský koník se šíří klasickými cestami - e-mailem, ale také výměnnými sítěmi (pozor na to, co stahujete), MicroWorld však také důrazně varuje před děravými internetovými prohlížeči. Win32.Wow se totiž může také nahrát do počítače přes vyskakující pop-up okna. Antivirová firma tímto vyzvala k opatrnosti při vstupu na některé herní servery, které mohou ona zavirovaná pop-up okna obsahovat.

World of Warcraft a jeho uživatelé nejsou terčem útoku internetových kriminálníků poprvé. V paměti mnohých hráčů určitě zůstala vzpomínka na podvodníky, kteří prostřednictvím podvržených stránek sbírali hesla a přístupová jména k účtům do WoW. Proto dávejte na "svá" vypiplaná virtuální dítka pozor a dobře si zabezpečte počítač. Přijít jednoho dne k mašině, nalogovat se do hry a zjistit, že vaši T2 výbavičku kdosi za vaší nepřítomnosti rozložil do fialových nexusů, které vzápětí spolu s horko-těžko vyfarmenou hotovostí nabídl kdesi na burze, položí i Goliáše natož prostého a neduživého hráče WoW.

Ageia PhysX akcelerátory na útoku

Zapátrejme malinko v minulosti, přesněji v 6. srpna 1996, kdy mezi hráče a jejich peněženky vlítla s razancí kulometu první karta Voodoo od 3dfx Interactive. Kdeže však ty jarní sněhy jsou! Po 3dfx se již dávno slehla zem, ostatky tvůrců prvního Voodoo dávno odpočívají pod grafickým molochem Nvidia a jádra Voodoo nalezneme leda tak v prehistorických PC. Současnost však má být opět přelomová. Tak jako jsme před téměř deseti lety netušili, v co se nakonec první Voodoo vyvine, nevíme ani dnes, jak skončí evoluce karty s jádrem Ageia PhysX, tj. prvního akcelerátoru fyzikálního herního prostředí. Právě dnes - 9. května, začaly společnosti Asustek a BFG dodávat na trh první kusy PhysX mikroprocesorů. Do pacek hráčů se tyto unikátní kousky hardwaru dostanou co nevidět, tvrdí unisono zástupci obou firem.

Prkenice gamerů však nemale zaskučí. Ageia PhysX se totiž podvolí pouze tomu, kdo za ni dá 299 dolarů (hrubým odhadem 7200+ korun). A jak už to bývá - pro ranný hardware často neexituje ani příliš mnoho pro něj upravených programů. Od počátku května si tak s možnostmi PhysX jádra poradí pouze hra Ubisoftu Ghost Recon Advanced Warfighter. Avšak ve vzduchu je cítit cosi velice shnilého. Jak totiž správně připomíná deník XbitLabs, bylo několik měsíců před datem uvedení první karty Voodoo na trh známo na 14 her, které dokázaly využít jejich schopností. Pro srovnání: dnes se ví pouze o osmi gameskách, které využijí výhod Ageia PhysX čipu.

Budoucnost Ageia PhysX nejistá

Karty s jádry Ageia PhysX začínají vyrábět Asustek a BFG, jak jsme již zmínili. Jejich produkty, které zapadnou do klasické PCI sběrnice, kromě samotného PhysX jádra obsahují také 128MB operační paměti standardu GDDR3 s kmitočtem 733MHz.

Procesory PhysX by mělo co nevidět podporovat široké spektrum herních vývojářů, tvrdí Ageia. Tvůrci zábavních programů totiž dostali již dříve do rukou softwarový kit Novodex SDK. S jeho pomocí lze do kódu zakomponovat patřičnou podporu pro PhysX čipy.

Boj firmy Ageia, která se snaží prosadit svůj výrobek na trhu stůj co stůj, však teprve začal. Již teď se ale ukazuje, že je možná předem prohraný. Akcelerace fyzikálního prostředí se totiž chytla také Nvidia, stranou nejspíše nezůstane ani ATI. Výrobci grafických čipů k ní použijí části výpočetní síly svých GPU zapojených v SLI režimu. Ovladače, které toto umožní, jsou již prý na cestě. A kdo si pak v nadšení z SLI, které zvládne akcelerovat jak grafiku, tak fyziku, vzpomene na Ageia PhysX?

Autor je redaktorem Novinky.cz, on-line magazinu deníku PRÁVO a portálu Seznam.cz
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama