uvod-do-xboxu-360-dil-druhy-prehled-her
Kameo: Elements of Power Článek Úvod do Xboxu 360 (Díl druhý: přehled her)

Úvod do Xboxu 360 (Díl druhý: přehled her)

Farid

Farid

4. 4. 2006 22:38
Reklama

Při výběru her pro tento přehled jsme se řídili několika faktory. Tím nejdůležitějším při tom byla otázka platformové exkluzivity. Fakt, že daná hra nevyšla na žádné jiné platformě sice nebyla absolutní podmínkou, ale rozhodně jí mohl významně pomoci k zařazení. Z principu tak především sledujeme first party tituly vyvinuté přímo pro Xbox 360, případně jiné exkluzivní hry od třetích stran. Naopak zcela vynecháváme jakékoli stadardní porty typu King Kong nebo Gun. V podstatě jde o to vytvořit alespoň stručný přehled her, které jsou nyní k dispozici. Budoucím novinkám se pak budeme věnovat formou regulérních recenzí.

Kameo: Elements Of Power

Akční adventura z produkce slavných Rare je a) výkladní skříní grafických možností Xboxu 360 a b) slušnou a nápaditou videohrou, při jejimž hraní máte skutečně pocit závanu osvěžujícího next-genu. Pohádková stylizace i příběh rozhodně nejsou na škodu, ale nejatraktivnější vlastností hry je možnost transformovat ústřední postavičku víly do celé řady stvůr s různými vlastnostmi. Postupně tak získáte podobu hroudy vystřelující kamení, jakési agresivní květiny, obtloustlého rosolu schopného bojovat i pod vodou či parádního draka se skvělými plamennými efekty. Přeměny slouží k řešení puzzlů, průzkumu prostředí i boji. Jediným nedostatkem je místy příliš komplikované ovládání a přílišná doslovnost nápověd.

Project Gotham Racing 3

Série studia Bizzare Creations patří mezi nejpopulárnější xboxové značky, přičemž PGR 3 je nyní jednoznačně nejatraktivnější závodní hrou pro Xbox 360. Závody na ulicích světových velkoměst (Londýn, New York, Vegas...) probíhají ve známém stylu předchozích dílů (představte si prezentaci ve stylu Gran Tursima ale hratelnost spíše arkádovou). PGR 3 ovšem vypadá pochopitelně mnohem lépe, lokace mají překrásné detaily a realistické stínování a vozový park, jehož jádro se opírá o nejluxusnější modely na trhu, je vyveden s příkladnou pečlivostí. Nic se nevyrovná procházce po 3D garáži napěchované plechovými miláčky. Spolehlivě zábavné!

Perfect Dark Zero

Druhá věc od Rare navazuje na slavnou FPS z Nintenda 64. PDZ představoval jeden z klíčových launchových titulů pro Xbox 360 a bohužel své ambice nedokázal naplnit na sto procent. Je to samozřejmě velice slušná a dobře vyvážená střílečka, která však nenabízí nic převratného a dokonce ani nedokáže naplno využít hardwarové přednosti next-gen konzole. Graficke úrovní schází jiskra, zatímco hratelnost postrádá originální nápady. Navíc, když nebereme v potaz multiplayer, nevykazuje ani nijak velkou trvanlivost. Solidní řemeslo, rozhodně zábavná FPS, ale čekali jsme mnohem víc.

Amped 3

Další z xboxových pilířů bychom doporučili spíše jako ukázku grafických kouzel konzole než pro jeho hratelnost. Pokud znáte dřívější díly na Xboxu, dá se s malou nadsázkou říci, že vidíte tomuto pokračování až do žaludku. Autoři se prostě jen soustředili na atraktivní prezentaci. Jistě, extrémní snowboarďácká akce v next-gen grafice dokáže být místy řádně intenzivní, ale jinak Amped 3 jakoby postrádal soustředění a dostatečně zajímavou strukturu. Říkáme to neradi, ale jakýkoli díl konkurenční SSX na starých konzolích kdykoli předčí Amped na celé čáře.

Ridge Racer 6

Příznivci stáje PlayStation to museli ucítit jako zrádné bodnutí do zad. Ridge Racer, jakkoli jistě nepatří mezi ty úplně nejlepší závody současnosti, byl vždycky věrný konzolím Sony (hra se účastnila launche PSone, PS2 i PSP). Kalich hořskoti pak přetekl, když se ukázalo, že Ridge Racer je dokonce výborný. Jeho struktura i hratelnost se v zásadě velmi podobají Ridge Raceru pro PSP. Jízda je okořeněna o nitro boosty a vykazuje stejně šílenou leč zábavnou nereálnou fyziku. Nicméně, pokud chcete jen jednu závodní hru, jděte do Gothamu.

Dead Or Alive 4

Dead Or Alive 3 byla prominentní bojovkou pro Xbox, ale majitelé PS2 se tomu vždycky jenom smáli, protože s půvaby Tekkenu, Virtua Fighteru a SoulCaliburu prostě nesnese srovnání (teď není samozřejmě řeč o fyzice houpání dámského poprsí). DOA 4 měla těžký úkol uhájit čestnou pozici a podařilo se jí to jen částečně. Když si odmyslíte parádně detailní grafiku multiúrovňových arén, zbyde vám to samé v bledě modrém. A tradiční bojovky tak nějak celkově začínají ztrácet dech, nezdá se vám?

Ghost Recon: Advanced Warfighter

Vedle Oblivionu v současnosti největší třistašedesátkový hit. Advanced Warfighter navazuje na klasický model clancyovských týmových taktik. Tenhle žánr nemá mezi konzolisty normálně tolik přiznivců jako čistokrevné FPS, ale díky překrásně realistické grafice je Advanced Warfighter najednou jakoby přitažlivý pro každého. Klidně podstoupíte útrapy složitější distribuce příkazů v rámci týmu, jen abyste se mohli pokochat pohledem na prosluněné náměstí ve válečné zóně. Opravdu zdařilý kousek!

The Outfit

Kombinace válečné hry a humoru vypadala na první pohled dobře, bohužel se však v praxi ukázala jako poněkud bezobsažná. Pěkná grafika a odlehčená prezentace vás zpočátku přitáhnou a pobaví, nebude však trvat dlouho a zjistíte, že máte co do činění s tou nejobyčejnější akcí – technologicky možná next-gen ale hratelnostně dávno překonané. Stereotypní boje a naprosto nedostatečná pestrost misí sraží zážitek do kategorie jednoho z největších zklamání na Xboxu 360.

The Elder Scrolls IV: Oblivion

Recenzi jste již jistě četli a dobře víte, o čem toto mohutné a fantasticky hratelné DVD je. Dodejme jen, že si jej můžete vychutnat na plné detaily i bez písíčka z říše snů, stačí obyčejná konzole za cenu nové grafické karty. Xbox 360 verze Oblivionu má také výhodu v ovládání a interfacu (je spíše konzolové než myšodiní). Pokud se pro něj rozhodnete, budete muset však (prozatím) oželet fanovské modifikace. I tak je ale na většině světových webech hodnoceno malinko lépe než verze pro PC.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama