Stopařův průvodce vesmírem Halo
i Zdroj: Hrej.cz
Témata Článek Stopařův průvodce vesmírem Halo

Stopařův průvodce vesmírem Halo

Tadeáš Pepř

Tadeáš Pepř

6. 12. 2021 13:10 4

Seznam kapitol

1. UNSC KONTRA COVENANT 2. POZNÁMKY POD ČAROU

S Halo Infinite se do univerza Halo pravděpodobně vydá řada lidí, která s ním nikdy neměla to dočinění, případně se k němu vrátí hráči, kteří naposledy práskali kožichy jednotkám Covenant v původní trilogii. Pojďme si stručně připomenout, které bytosti se po světě Halo pohybují.

Reklama

Neznalý hráč by mohl nabýt dojmu, že je sci-fi série Halo jen řadou povrchních stříleček s generickými monstry. Opak je ale pravdou, příběhové pozadí a univerzum Halo si hloubkou a bohatostí v ničem nezadá se space operami jako je Mass Effect. Nejnovější titul série se s tím ale příliš nepáře a hráče vmete do právě probíhajícího příběhu, kde se musí i se samotným Master Chiefem patřičně zorientovat. Aby ta orientace byla přece jen jednodušší pro jedince, kteří k Halo přičichávají poprvé, případně pro ty, kteří už si z univerza moc nepamatují, připomeneme si na následujících řádcích, kdo svět Halo obývá, alespoň v kontextu Infinite


UNSC (LIDSTVO)

Stopařův průvodce vesmírem Halo
i Zdroj: Hrej.cz

Z našeho pohledu nejdůležitějším obyvatelem vesmíru Halo jsou pochopitelně lidé. Lidstvo je v roce 2558 samozřejmě podstatně technicky vyspělejší než v roce 2021, poslední léta ale rozhodně nebyla jednoduchá. Od roku 2525 aliance UNSC válčila s nepřátelskou sdružením Covenant v asi nejkrvavějším konfliktu historie. I díky rozporům v řadách Covenant a vypuknuvší občanské válce se nakonec původně technicky výrazně vyspělejší armáda rozpadla na menší frakce, které lidstvo zvládlo porazit a mohlo tak vstoupit do dalších let… s dalšími válkami.

Lidi asi není třeba blíže představovat, dvě nohy, dvě ruce, nedostatek síly vykompenzovaný inteligencí a civilizovaností. A taky jistý program Spartan, ze kterého vycházejí supervojáci, kteří mění směřování dějin.

Na začátku Halo Infinite se ale UNSC, alespoň na lokální úrovni, nenachází v příliš výhodné pozici. Z neznámých důvodů je armáda v okolí Zeta Halo rozmetána na kusy a po prstenci pobíhají jen zbytky velmi slabě ozbrojených sil. Naštěstí někde na orbitě plave legendární voják v brnění Mjolnir, který situaci brzy změní.

Ikonický hrdina: Master Chief


UNGGOY (BRUTE)

Stopařův průvodce vesmírem Halo
i Zdroj: Hrej.cz

Unggoyové jsou drobní dvounozí obyvatelé svého domovského světa Balaho, dobře si je pamatuje asi každý hráč Halo. Jedna z posledních ras násilně naverbovaná do řad Covenant se vyznačuje především rychlým množením a křehkou tělesnou schránkou. Ostatní je tedy dost brutálně šikanují a v rámci jednotlivých organizací (včetně Banished) fungují jako otroci nebo živé štíty. Na domovské planetě dýchají metan, Unggoyové tedy na ostatních planetách s klasickou atmosférou bohatou na kyslík musí nosit rozkošně vybuchující dýchací masky. 

Unggoyové se původně přijetí do intergalaktických válek bránili. V době kontaktu s tehdy vznikající armádou Covenant ale patřili až na úroveň 6 forerunnerského žebříčku technické vyspělosti, protože si v předchozích tisíciletích těžkým průmyslem zdevastovali ekosystém své domovské planety. Veškerý odpor tak rychle zastavilo zasklení planety. Později, během vzniku aliancí mezi lidmi a Sangheili, patřili submisivní Unggoyové k celkem bezproblémovým přijímačům nových pořádků.

I v Halo Infinite patří Unggoyové k nejpočetnějším skupinám nepřátel. Jako obvykle tvoří páteř většiny šiků jednotek a pod vedením větších ras se vrhají Master Chiefovi před hlaveň. I tentokrát nechybí jejich typický křik a zběsilý úprk z bojiště v momentech, kdy nejsou v masivní přesile, a i tentokrát se na vás vrhají sebevražední Grunti s odjištěnými plazmovými granáty. Oproti dřívějšku ale výrazně přibylo elitních Ultra Gruntů vyzbrojených štítem, kteří jsou přece jen o něco odolnější a bojeschopnější.

Ikonický hrdina: Dadab


KIG-YAR (JACKAL, SKIRMISHER)

Stopařův průvodce vesmírem Halo
i Zdroj: Hrej.cz

Někteří šakali zavile vyli, tito však rozhodně ne. Kig-yarové jsou šlachovitou dravou rasou, která původně obývala planetu Eayn. Do řad Covenant se taktéž přidali až následkem konfliktu, v zásadě se ale nikdy nestali věrnými. V krvi totiž stále mají životní styl žoldáctví a pirátství. Kig-yarům jde v podstatě vždy jen o to, aby z nastalé situace “něco káplo”. Zajímavostí je, že byli první nepřátelskou rasou, která zemřela rukou lidských vojáků. Stalo se tak během incidentu Contact Harvest.

I přes svůj divoký životní styl se uprchlické kolonie Kig-yarů velmi dobře adaptovaly na život na některých lidských planetách a žijí s lidstvem v míru. 

V Halo Infinite jako v předchozích dílech zastávají tři základní role, tedy klasických štítonošů s plazmovými pistolemi, nebezpečných odstřelovačů a rychlých a hbitých Skirmisherů. Představují jakousi prostřední úroveň v hierarchii druhů nepřátel. Už léta intenzivně šikanují Unggoye, vyšší rasy na ně ale shlížejí s velkým despektem.

Ikonický hrdina: Chur'R-Yar


SANGHEILI (ELITE)

Stopařův průvodce vesmírem Halo
i Zdroj: Hrej.cz

Asi nejnebezpečnější a nejdůležitější mimozemská rasa, která hýbe děním v univerzu Halo, jsou Sangheili, pojmenovaní podle své domovské planet Sanghelios. Mohutní humanodiní ještěři jsou velmi odolní, dokonalí a elegantní válečníci, kteří navíc disponují od prvních let válek vysokou technickou vyspělostí. Tvrdá hierarchie odměňující nejlepší válečníky a nejmodernější zbraně i maskovací vybavení z nich dělá velmi nebezpečné nepřátele a dříve i klíčové válečníky Covenant, které pomáhali zakládat. Charakteristická je ale jejich čistá nenávist k podobně mocným, ale méně inteligentním a barbarštějším Jiralhanae, která byla jednou z příčin občanské války a rozpadu Covenant. Dodnes stačí i ta nejmenší záminka k tomu, aby se obě hrdé rasy pustily do krvavých potyček.

Elites patřili k nejzajímavějším protivníkům v prvním Halo, ve dvojce už dokonce hráli druhou hlavní roli. Do příběhu totiž vstoupil jako hratelná postava Arbiter Thel ’Vadamee, který později uzavřel spojenectví s Master Chiefem a položil tak základy hrstky aliancí mezi Sangheili a lidstvem. V současnosti Thel vede fakci Swords of Sanghelios kontrolující většinu domovské planety a využívá aliance s armádami UNSC.

V Halo Infinite se ale žádného bratříčkování nedočkáte, na Zeta Halo totiž operují Sangheili věrní Banished, kteří Master Chiefa považují za parádní trofej. Základní jednotkou jsou klasičtí modří vojáci, nebezpeční jsou ale silnější rudí kapitáni a především elitní jednotky Zealots vyzbrojené energetickými meči a neviditelností. Ty poznáte podle zářivě zlatého brnění a rohaté helmy, boj s nimi patří k vrcholům hry.

Ikonický hrdina: Thel ‘Vadam (Arbiter)


MGALEKGOLO (HUNTER)

Stopařův průvodce vesmírem Halo
i Zdroj: Hrej.cz

Nejneobvyklejší rasou původně patřící ke Covenant jsou oranžoví červi Lekgolo, kteří společně tvoří inteligentní mobilní kolonie Mgalekgolo. Stvoření z domovské planety Te byla také do vesmírných válek zatažena násilím, svými bojovými schopnostmi ale jednotkám Covenant pořádně zatopila. Zásadně operují v párech, nazývaných “bratři”, používají obrovsky odolné brnění, těžké zbraně a klíčem pro jejich zdolání je střelba do zad, případně do dalších citlivých, odkrytých míst, jako jsou kolena nebo krk.

I Mgalekgolo se během občanské války rozštepili na nepřátelské frakce loajální různým stranám konfliktu. Zajímavostí je, že se ve hrách nikdy neobjevili po boku lidstva jako spojenci separatistů, údajně aby hráči nebyli příliš zmatení. Z hlediska příběhu se ale objevili i tací, kteří pomáhali Arbiterovi a Master Chiefovi. Mohutní Hunteři nicméně nechovají respekt k žádné z ostatních ras, kromě Sangheili, a obvykle se zdržují jakékoliv komunikace nebo interakcí. 

V Halo Infinite zastávají stejnou roli jako v předchozích hrách. Jde o vrcholné nepřátele, kteří vám obzvlášť v stísněných prostorech mocně zatopí. Jsou odolní a nebezpeční na dálku i na blízko. Navíc mi přijde, že oproti dřívějšku dostali do vínku více hbitosti a ostražitosti, je tedy o něco složitější se dostat za jejich záda a je nutné hbitě využívat přitahovací kotvičku. V otevřeném světě na ně platí hrubá síla v podobě tanku Scorpion.


JIRALHANAE (BRUTE)

Stopařův průvodce vesmírem Halo
i Zdroj: Hrej.cz

Rasa divokých a brutálních válečníku Jiralhanae je sice tou poslední, která se k Covenant přidala, zároveň ale vedle Sangheili patří k těm nejdůležitějším. V čele rasy stojí náčelník s ikonickým gravitačním kladivem, které je zároveň charakteristickou zbraní Brutů. Ti se mimochodem objevili až v druhém Halo a pařili k nejoblíbenějším nepřátelům. Později si ale dali delší pauzu a v Halo 4 a 5 jste se s nimi nesetkali.

Jiralhanae poměrně charakteristicky nikdy nevstoupili do žádných přátelství s lidmi a vždy potvrzovali svou divokou a nespoutanou povahu. Špatně ale vycházejí téměř s každou další rasou, především se Sangheili, což vedlo k občanské válce.

V Halo Infinite po delší absenci hrají klíčovou roli. S mohutnými a nebezpečnými válečníky se budete setkávat téměř stále, ať už v podobě berserkerů nabíhajících v boji na blízko, nebo těžce obrněných náčelníků s gravitačními kladivy či těžkými plazmovými kulomety. V boji s Brutes je nutné odstřílet jednotlivé vrstvy brnění a mířit na hlavu. K Jiralhanae pak samozřejmě patří i ústřední záporák Escharum a na jejich vedení v podstatě stojí celá frakce Banished.

Ikonický hrdina: Atriox


SENTINEL

Stopařův průvodce vesmírem Halo
i Zdroj: Hrej.cz

Trochu neobvyklou “rasou” světa Halo jsou Sentinelové, robotičtí vojáci vytvoření rasou Forerunnerů. Ti vznikají a operují na jednotlivých prstencích Halo, které mají spravovat, chránit a případně zároveň likvidovat potenciální hrozbu především v podobě parazitů Flood. 

V Halo Infinite se s nimi setkáte v klasické podobě létajících robotů s charakteristickým paprskometem Sentinel Beam.


MONITOR

Stopařův průvodce vesmírem Halo
i Zdroj: Hrej.cz

Zvláštním druhem nepřátel jsou Monitoři, umělé inteligence, které mají na starost jednotlivé forerunnerské konstrukce, včetně prstenců Halo. Asi nejznámějším monitorem je šílený 343 Guilty Spark, který hraje klíčovou roli v příběhu Combat Evolved, můžu ale prozradit, že se s umělými inteligencemi Forerunnerů setkáte i v Infinite.

První
Poslední
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama