Hardware Článek Steam Deck v redakci napevno - co na něj říká zarytý PCčkář?

Steam Deck v redakci napevno - co na něj říká zarytý PCčkář? | Kapitola 2

Radek Raudenský

Radek Raudenský

30. 6. 2022 18:40

Seznam kapitol

1. BALENÍ, VZHLED 2. POUŽÍVÁNÍ, ZÁVĚR

Doba očividně přeje handheldům. Možná je to spíše tím, že nových konzolí je stále nedostatek, grafické karty jsou stále předražené a hráči hledají další způsoby, jak se zabavit? Kdo ví. Faktem je, že Nintendo Switch zažívalo během pandemie zlaté časy a svůj poměrně překvapivý vstup do tohoto segmentu trhu oznámilo i Valve.

Reklama

POUŽÍVÁNÍ

I když se posouváme do další kapitoly, ještě chvíli zůstanu u hardwarového popisu, který už ale více souvisí s uživatelským požitkem. Ještě jsme si totiž nepředstavili displej, kterým je sedmipalcový IPS s rozlišením 720p, neboli 1280x720 s podporou 60 Hz. Naprosto upřímně, a dost možná je to zatím nedostatkem vyzkoušených her nebo relativně krátkým časem stráveným jak u Switche, tak u Decku, nevidím ve zvoleném rozlišení žádný problém. Předem prozradím, že jsem na konzoli zkoušel Battlefield 5 a vypadal opravdu skvostně. Žádné neostrosti nebo nedostatečnou kvalitu jsem určitě nevnímal. Úhlopříčka je pochopitelně větší než například u Switche, stále zde ale najdeme značný bezel.

Od displeje se můžeme tak nějak odpíchnout. Jak jsem s Deckem trávil víc a víc času, zjistil jsem, že skutečně jde především o počítač seskládaný do malého těla, a to se všemi svými výhodami a nevýhodami. Výhodou je rozhodně to, že lze nastavit spoustu funkcí a vlastností přímo v systému. Když jsme u displeje, v nastavení si velmi jednoduše můžete stanovit požadované snímky za sekundu, a to od 15 do 60 FPS. A pozor, nesouvisí to s obnovovací frekvencí displeje, tu nastavíte přesně na jednotky.

Steam Deck v redakci napevno - co na něj říká zarytý PCčkář?
i Zdroj: Radek Raudenský | Hrej.cz

Systému SteamOS se rozhodně budeme věnovat v samostatném článku – jde totiž o nadstavbu na vrstvě Proton, která zase využívá jádra Linuxu. I když by se mohlo zdát, že kvůli takové komplexnosti hry nebudou fungovat, opak je pravdou. Zatím jsem narazil jen na jednu hru, která se nespustila, a to obstaróžní Just Cause 2. Další hry jely bez problémů, až mě to překvapilo.

Ale je to úplně stejné jako za starých dob Androidu a Apple. Switch má svůj systém, kde s žádnou hrou nebo jejím ovládáním není prakticky žádný problém. Pokud si něco na konzoli koupíte, víte, že ovládání bude přizpůsobené přímo konzoli, hra jakž takž poběží a především ji jedním kliknutím spustíte. To u Steam Decku ve většině případů také platí, ale musíte mít trpělivost a jistou technickou empatii. Tak třeba Battlefield 5 - hra jako taková funguje skvěle, ale pro její spuštění je potřeba vlastní launcher Origin. Steam Deck si ho sám nainstaluje a spustí, musíte ale připravit trpělivost a zbytečně se nevztekat, když se vám na displeji chvíli převaluje Origin. Nebo třeba Ubisoft Connect u Steepu.

Launchery na Steam Decku Launchery na Steam Decku
i Zdroj: Radek Raudenský | Hrej.cz
i Zdroj: Radek Raudenský | Hrej.cz
Launchery na Steam Decku

U FIFA 22 je nutnost Originu pochopitelně stejná, ještě před tím se ale objeví samostatný launcher, který vám umožní upravit grafické nastavení. Když jej rozkliknete, vybafne na vás grafické rozhraní připomínající Windows XP a právě v takových momentech dobře poznáte, že než cokoliv jiného je Steam Deck skutečně počítač. Po samotném spuštění a pár vteřinách čekání se ale můžete pustit do hry běžící bez jediného problému.

FIFA 22 FIFA 22
i Zdroj: Radek Raudenský | Hrej.cz
i Zdroj: Radek Raudenský | Hrej.cz
FIFA 22

Občas také nechápu systém kontroly. Valve u mnoha her vadí naprosté malichernosti, velice často hry od zelené fajfky potvrzující plnou kompatibilitu dělí pouze hůře čitelný text, jinak je ale jejich fungování bezproblémové. Je pravdou, že u některých her je vyžadována klávesnice – i s tím Steam Deck počítá a přímo ve hře si klávesovou zkratkou můžete vyvolat on-screen klávesnici, která vám chybějící periferii supluje. Pro již zmíněný hůře čitelný text tu je připravená lupa, že bych jí ale někdy v praxi potřeboval se zatím říct nedá.

Abych se vrátil ke svému nepochopení – podívejme se na Gas Station Simulator. Hru, která je pro mě na podobné úrovni jako American Truck Simulator. Na počítači bych si jí asi nikdy nezapnul, avšak při představě toho, že budu obsluhovat čerpací stanici z pohodlí postele mě chytlo neskutečné zapálení. Hra navíc ukazovala zelenou fajfku, značící bezproblémový chod.

No, asi u žádné hry jsem nepotřeboval tak často vyvolávat klávesnici jako právě tady. Akce provádíte stisknutím tabulátoru, klávesy T, F, G a dalších, přičemž pro ovladač není vůbec přizpůsobena. Bohužel jsem tak Gas Station Simulator zklamaně vypnul a zelenému podškrtnutí se vysmál. Jasně, lidi dělají chyby a byla to zatím jediná z asi dvou desítek her, u které jsem na podobný problém narazil – předpokládám, že bude stačit konkrétní titul nahlásit ke kontrole a označení se brzy změní.

Steam Deck v redakci napevno - co na něj říká zarytý PCčkář?
i Zdroj: Radek Raudenský | Hrej.cz

To jsme ale trochu odbočili od toho, kam jsem tento text chtěl směřovat. Celkově musím říct, že jsem ze Steam Decku měl velice podobný pocit jako ze Switche – což vnímejte jako poměrně kladné hodnocení. I když jsem v hPodu tvrdil, že je Deck trochu těžší a asi bych si neuměl představit cestování, hodně jsem se mýlil. Díky pobytu na chatě a několika delším cestám do Prahy, kde mi Deck dělal společnost, můžu s klidem říct, že se konzole dá používat úplně stejně jako Switch. Je větší, pocitově trochu nemotornější, ale úplně bez problému jsem si na něm zahrál několik her. 

Steam Deck v redakci napevno - co na něj říká zarytý PCčkář?
i Zdroj: Radek Raudenský | Hrej.cz

Ve výsledku si myslím, že se Valve podařilo splnit to, co alespoň v mých očích zamýšlelo – přinést kompaktní konzoli/počítač, která sice láká na podporu knihovny Steamu a kompaktní provedení klasického počítače, ale spíše vás konzole donutí zahrát si i jiné hry, než které byste hráli na velké obrazovce. Alespoň pro mě to platí na 100 %.

Steam Deck v redakci napevno - co na něj říká zarytý PCčkář?
i Zdroj: Radek Raudenský | Hrej.cz

ZÁVĚR

Co dodat. Steam Deck je ve výsledku takový, jaký jsme si jej představovali. Přenosný počítač, výkonná handheldová konzole, pojmenujte ho jak chcete. Faktem je, že i když vás (i mě) může zprvu překvapit velikost a zdánlivá neohrabanost konzole, cestuje a pracuje se s ní přímo skvěle, hraje se na ní subjektivně lépe než na Switchi (díky egonomickým úchopům) a nabídka her je zkrátka nekompromisní. Chce to trochu vztahu k počítačům a trpělivosti, ale samotné hraní je pak prakticky bezproblémové. Já se hned pouštím do dalšího zkoumání a během prázdninového sucha se můžete těšit na další články!

První
Poslední
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama