Hardware Článek Steam Deck v redakci napevno - co na něj říká zarytý PCčkář?

Steam Deck v redakci napevno - co na něj říká zarytý PCčkář?

Radek Raudenský

Radek Raudenský

30. 6. 2022 18:40

Seznam kapitol

1. BALENÍ, VZHLED 2. POUŽÍVÁNÍ, ZÁVĚR

Doba očividně přeje handheldům. Možná je to spíše tím, že nových konzolí je stále nedostatek, grafické karty jsou stále předražené a hráči hledají další způsoby, jak se zabavit? Kdo ví. Faktem je, že Nintendo Switch zažívalo během pandemie zlaté časy a svůj poměrně překvapivý vstup do tohoto segmentu trhu oznámilo i Valve.

Reklama

Svérázná firma si už vybudovala image výrobce, který se se svými prostředky rozhodně nebojí experimentovat. Vzpomeňme na velice zajímavý ovladač s dotykovými ploškami, prodej prémiového VR headsetu Valve Index a nyní i novinky s názvem Steam Deck. Jakkoliv oceňuji oba předchozí produkty a s virtuální realitou museli mít designeři spoustu práce, ve výsledku mi právě Steam Deck přijde jako nejrizikovější produkt, který musí perfektně fungovat v rámci hned několika hledisek. Vzhledem k jeho omezené dostupnosti se ale na spoustu zájemců stále nedostalo a tak mnoho z nich stále lační po dojmech, které se vám právě v tomto článku pokusím předat.

Steam Deck v redakci napevno - co na něj říká zarytý PCčkář?
i Zdroj: Radek Raudenský | Hrej.cz

Některé z věrných čtenářů zcela jistě překvapí, proč přinášíme už druhé takové dojmy. Před několika měsíci, kdy jsme přinesli první takový článek, jsme jsme na osahání konzole měli jen omezený čas. Teď už nám přístroj leží na stole definitivně, můžeme se tedy na dojmy z použití pořádně soustředit a hned vás můžu nalákat na to, že chystáme delší sérii, kde se Decku budeme věnovat z různých úhlů pohledu – připravujeme se tak na srovnání Switche a Decku, ukázku několika vybraných her a nebude chybět ani podrobnější pohled na software a jeho kompatibilitu.

BALENÍ, VZHLED

Steam Deck dorazí ve vlastní brandované krabici, z níž na vás vykoukne tvrdý cestovní obal společně s USB-C nabíječkou. Jakmile obal otevřete, nestačíte se divit. Sám jsem si několik dojmů z používání četl a asi vás nepřekvapí, že to uslyšíte i zde – Steam Deck je zkrátka fakt velký. Toto prvotní překvapení se asi nedá nijak popsat, zprvu působí Steam Deck až giganticky a oproti Switchi je větší přibližně o třetinu. O to větší překvapení je následné první omakání v rukou.

Steam Deck v redakci napevno - co na něj říká zarytý PCčkář?
i Zdroj: Radek Raudenský | Hrej.cz

Steam Deck je sice o něco těžší než Switch, ale do ruky sedí perfektně. Každý, komu jsem Steam Deck půjčil, si hned našel svůj úchop a zatím jsem nenašel nikoho, kdo by si na ergonomii nebo velikost nutně stěžoval. Jeho úchop je totiž opravdu přirozený, boky jsou stejně jako u herních ovladačů zaoblené a vystupují, což vám dodává značnou jistotu v držení.

Ve srovnání s klasickými ovladači můžeme ještě chvíli setrvat, i u mě panovaly obavy toho, zda bude rozvržení všech ovládacích prvků nejen dostatečně ergonomické, ale především příjemné. A je. Mám poměrně malé ruce, i přesto jsem ale neměl problém s používáním ani jednoho z přítomných prvků.  Tlačítka jsou poměrně obyčejná a nepřekvapí ani neurazí. Jejich odezva je ale velmi známá a pokud si teď vezmete jakýkoliv lepší herní ovladač a stisknete jedno z hlavních ovládacích tlačítek, na Steam Decku je pocit obdobný.

Steam Deck v redakci napevno - co na něj říká zarytý PCčkář?
i Zdroj: Radek Raudenský | Hrej.cz

Ani analogy vás zvlášť nepřekvapí, jejich prohloubení je příjemné a používají se dobře a plynule. Co naopak překvapit umí je dotykový touchpad, který v mnoha případech nahrazuje myš. Opět se nachází na obou stranách, jeho používání je ale dost nezvyklé. Steam Deck vám totiž dává vibrační odezvu při dotyku, uměle vyvolanou samotným touchpadem. Zároveň má touchpad určitou ovládací setrvačnost – když rychle potáhnete prstem, kurzor se ještě chvíli posouvá zvoleným směrem a touchpad vibruje. Je to zajímavá vlastnost, kterou ale bohužel nelze vypnout.

Horní nárazníky a spouště jsou taktéž klasické ovladačové, respektive spouště (triggery) jsou kapacitní a nabízí různé úrovně intenzivity stisku. Jejich tvarování je ale kvůli celkové ergonomii trochu šikmé, na což navazuje zvláštní tvar L/R bumperů – jedna fotografie hovoří za tisíc slov. Musím říct, že triggery mají dost mělký odpor, celkově je ale jejich používání příjemné a bezproblémové.

Steam Deck v redakci napevno - co na něj říká zarytý PCčkář?
i Zdroj: Radek Raudenský | Hrej.cz

No a pak tu máme poslední specialitu Steam Decku, tedy minimálně v rámci ovládání. Oblíbená funkce pokročilých konzolových i počítačových hráčů je bindování dodatečných tlačítek pro speciální funkce. Naproti jim vyšel Xbox skrze Elite ovladač či další výrobci herního příslušenství, Valve na to ale myslelo už v základu. Zadní strana Steam Decku tak skrývá další čtveřici dodatečných tlačítek. S těmi už měly moje ruce menší problém, respektive – jejich tvar do el chytře umožňuje, aby je bylo možné zmáčknout jak z boku, tak přímým stiskem. Je ale poznat, že „senzor“ je umístěn na spodu tlačítka, jejich zmáčknutí přes bok je tak mnohem náročnější. Ve výsledku jde ale o milimetrový posun pro to, abych je zmáčknul „normálně“ a vzhledem k spíše podpůrné speciální funkci je nepoužívám až tak často. Rozhodně jde o skvělý dodatek rozšiřující možnosti ovládání.

Steam Deck v redakci napevno - co na něj říká zarytý PCčkář?
i Zdroj: Radek Raudenský | Hrej.cz

Popis zevnějšku ještě můžeme zakončit konektivitou, která v zásadě klasická – USB-C, Bluetooth a další samozřejmosti společně s hezkým dodatkem ve formě 3,5mm jacku. Ale vzhledem k tomu, že jde spíš o počítač než o konzoli, bych klidně ocenil více konektorů USB-C. 

Steam Deck v redakci napevno - co na něj říká zarytý PCčkář?
i Zdroj: Radek Raudenský | Hrej.cz
První
Poslední
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama