Spider-Man 3 Článek Spider-Man 3

Spider-Man 3

Jan Horčík

Jan Horčík

31. 3. 2007 22:54 2
Reklama

Co si budeme povídat, v zemích českých komiksu pšenka příliš nekvetla. Ne že by ji teď poprášili nějakým zázračným pesticidem, ale alespoň už se komiks začíná dostávat do povědomí širšího okruhu čtenářů a přestává být, podobně jako dříve počítačové hry, zábavou pro podivíny. Snad můžeme za jedny z pomocníků tohoto trendu označit i filmové přepisy slavných komiksů, z nichž asi nejvíce vyčnivá právě Spider-man od Sama Raimiho. Už v květnu se převtělený Peter Parker vrátí, potřetí, aby opět ovládl kinosály v celé republice. Vedle toho pak Activision chystá také doslova smršť, když hodlá titul Spider-Man 3: The Game vydat najednou pro platformy PC, Xbox 360, PS3, Nintendo DS, PS2, PSP, Wii i GameBoy Advance.

Treyarch umí, ale...

Herní studio Treyarch už za sebou má pěknou řádku hitů snad na všech myslitelných domácích konzolích. Call of Duty 3, Call of Duty 2, Minority Report, Pro Surfer, ale především oba dva předchozí Spider-mani, to je neúplný seznam toho co mají tihle hoši na svědomí. Ne vždy šlo o vyloženou kvalitu, jak ostatně dokazuje právě série Spider-man. Jenže nelze svalovat všechnu vinu jen na vývojáře. Jak se jednou upíšete ďáblu jménem Hollywood, nemáte na výběr.

Ve hrách Spider-Man 2 a Ultimate Spider-Man si Treyarch vybudoval solidní herní základnu nápadů a koncepcí, na kterých může ve trojce dobře stavět. Premisa hry zůstává stejná: otevřený svět realisticky vymodelovaného New Yorku naplněný nejrůznějšími misemi a úkoly. Tak trochu komiksové GTA, jenže se superhrdiny. Spider-man se pomocí pavučin proplétá skrze obří mrakodrapy Manhattanu a při tom jakoby mimochodem kosí zlouny a zachraňuje svět. Některé věci se prostě nezmění.

Já na to mám, tak si poskočím

Základem příběhu bude filmové vyprávění trojky, nicméně okořeněné o nové prvky a materiály převzaté přímo z komiksu. Jeden celovečerní film by pro celou hru jako základ jednoduše nestačil. Hlavními protivníky Spider-mana budou tentokrát Sandman a Green Goblin, stejně jako ve filmu. Narozdíl od filmu nabídne hra rovnou desítku různých příběhových linií, které bude možné sledovat a dovtípit se tak různým závěrům, což zní hodně solidně. Objeví se i záporňáci ve filmu nevidění jako třeba Scorpion. Spider-man si může také zvolit práci pro jeden ze tří kriminálních gangů ve městě: Apocalypse Punks, Dragon Tail nebo Arsenic Candy.

Třetí díl hry je mnohem víc akčně orientovaný než předchozí dva. Už žádné doručování pizzy a další podivné úkoly. Jste superhrdina a chcete se tak cítit! Můžete všechno. Ve trojce už nepotřebujete svými pavučinami mířit na přesně určená místa, lze se zachytit všude, a tak se můžete zcela volně pohybovat v obrovských výškách a provádět neuvěřitelné akrobatické kousky. Prostředí je velmi interaktivní, a tak pro Spideyho není problém třeba chytit protivníka do spárů, pověsit ho na lampu a několika ranami ho rozhoupat tak že mu ani celé plato kinedrylu nebude co platné.

Černý princ vs. světlý princ, erm, Spider-man

Asi nejzásadnější novinkou je Spideyho nový černý oblek. Jakési zlé, agresivnější alter-ego, které disponuje zcela novými schopnostmi a dovednostmi a o kterém se více dozvíte v samotném filmu. Systém soubojů byl obohacen o desítky nových pohybů a kombinací, které vám pomohou ponořit se do hry na sto procent. Spideyho exterémní reflexy v černém obleku fungují také poněkud odlišně. Dokáže se například rychleji pohybovat nebo vidět protivníky zvýrazněné v komplikovaném prostředí.

Vylepšená 3D mapa města vám nejen ukáže centrum New Yorku v celé jeho kráse, ale navíc vás upozorní na všechny mise, úkoly a případně i události, které se právě v okolí dějí. Treyarch přidal k už tak rozsáhlému New Yorku nad povrchem také mnoho desítek kilometrů podzemních lokací ve stokách.

Novinkou jsou i speciální sekvence, které vývojáři nazývají "cineractives", což nebude nic jiného než akční sekvence, ve kterých se po vás vyžaduje jednoduchý úkon ovladačem, zatímco na obrazovce se odehrává komplikovaná scéna, která například může posunovat vpřed příběh. Jenže to už tu několikrát bylo, dokonce tak dávno jako Shenmue, Resident Evil 4 nebo God of War.

Konzole vpřed!

Nový Spider-man je zjevně určen především pro next-gen platformy. A je na to i náležitě připraven, každá verze bude obsahovat své speciality. Spidey pro Wii samozřejmě využije unikátního ovládání, PS3ková verze zas bude podporovat Sixaxis. Xbox 360 i PS3 verze budou podporovat rozlišení až 720p, zatímco Wii verze zvládne maximálně 480p.

Jádro hry zůstane pro všechny tyto platformy stejné, nicméně lze očekávat nějaká ta překvápka pro tu či onu konzoli. Co se grafického zpracování týká, lze očekávat maximální využití minimálně Xboxu 360, ale PS3 ani PC verze jistě nezůstanou pozadu. Treyarch si obě konzole vyzkoušel s Call of Duty 3 a jistě získal spoustu užitečných zkušeností. Pokud jste až doteď Spider-mana příliš nemuseli, nejnovější díl vás možná přinutí názor změnit.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama