Skryté hry v nehrách - od Dooma v Excelu po surfování v Edgi
i Zdroj: Hrej.cz
Témata Článek Skryté hry v nehrách - od Dooma v Excelu po surfování v Edgi

Skryté hry v nehrách - od Dooma v Excelu po surfování v Edgi | Kapitola 2

Aleš Adam

Aleš Adam

4. 8. 2021 15:15

Seznam kapitol

1. NA POČÁTKU BYLO VEJCE 2. ÉRA MICROSOFTU A MOZILLY 3. GOOGLE & QUO VADIS?

Tento text se věnuje hrám, které jsou ukryté v neherních programech, jako jsou textové či tabulkové editory, mapy, prohlížeče a operační systémy. Tyto skryté hry jsou v podstatě easter eggy, proto se stručně podíváme také na počátky easter eggů jako takových.

Reklama

KRÁLEM BÝVAL MICROSOFT

Právě s produkty Microsoftu se pojila celá řada známých easter eggů. Tabulkový editor Microsoft Excel 95 obsahoval něco velice nečekaného - hru podobnou Wolfensteinu či Doomu Hall of Tortured Souls. Vyvolání této skryté hry vyžadovalo velmi striktní postup. Posuďte sami: Hledač tohoto zajímavého vajíčka musel otevřít prázdný excelový soubor, následně přejít na řádek číslo 95 na sloupec B. V nabídce kliknout na Help/About a stisknout klávesovou zkratku ctrl-alt-shift pro vyvolání technické podpory. Voilà, v nudných tabulkách se objevila hra. 

Hall of Tortured Souls (Microsoft Excel 95)
i Zdroj: Hrej.cz
Hall of Tortured Souls (Microsoft Excel 95)

Pokud jste někdy pracovali v nějakém korporátu využívající tabulkové editory, asi právě práce s nimi nebyla zrovna tou nejzábavnější činností. Jako by si to lidé v Microsoftu dobře uvědomovali a zakomponovali právě do těchto programů řadu easter eggů v podobě  her.  Microsoft Excel 95 nahradila verze Microsoft Excel 97, která skrývala Flight simulator. Jeho odhalení opět nebylo jednoduché a složitou posloupnost příkazů najdete na internetu.

Flight Simulator (Microsoft Excel 97)
i Zdroj: Hrej.cz
Flight Simulator (Microsoft Excel 97)

Microsoft Excel 2000 přinesl závodní hru Dev Hunter inspirovanou Spy Hunterem z roku 1983.

Dev Hunter (Microsoft Excel 2000)
i Zdroj: Hrej.cz
Dev Hunter (Microsoft Excel 2000)

Excelové tabulky doplnil Pinball ukrytý v Microsoft Word 97. Kolik pracovníků asi dostalo pochvalu za energické mlácení do klávesnice při “psaní zprávy pro šéfa”, zatímco ve skutečnosti hráli tuhle hru? 

Skryté hry v nehrách - od Dooma v Excelu po surfování v Edgi
i Zdroj: Hrej.cz

Po roce 2000 už Microsoft do svých Office produktů žádné easter eggy nevkládal. Mohlo to souviset s iniciativou Trustworthy computing z roku 2002, kterou společnost reagovala na stížnosti zákazníků kritizujících bezpečnost produktů Microsoft. Každý kód navíc mohl být bezpečnostním problémem, proto se upustilo také od zdánlivě nevinných vtípků. 

Netřeba ovšem smutnit. Jako menší náhrada poslouží v prohlížeči Edge ukrytá hra Let’s Surf. Narozdíl od předchozích postupů je zde vyvolání ukryté hry velice jednoduché. Stačí do vyhledávacího pole napsat “edge://surf” a můžete se pustit do surfování. Co že to říkal šéf o hraní v práci a že máte vše zablokováno? Jestli v kanceláři používáte Windows 10, máte také skoro určitě Edge a můžete se vesele pustit do “práce”. 

Let’s Surf (prohlížeč Edge)
i Zdroj: Hrej.cz
Let’s Surf (prohlížeč Edge)

MOZILLA FIREFOX NÁM DÁVÁ JEDNOROŽCE

Do “exkluzivní” party držitelů easter eggů vstoupila také společnost Mozilla se svou hříčkou pojmenovanou Unicorn. Narozdíl od prohlížeče Edge je tohle ten starý dobrý kousek, který vyžaduje několik obskurních kroků k objevení a spuštění. Posuďte sami: Nejprve přirozeně otevřete prohlížeč Mozilla Firefox a kliknete na tzv. hamburger menu, v kterém se skrývá nastavení. Zvolíte úpravu panelu nástrojů (Customize Toolbar) a zde musíte všechny položky přesunout do tzv. Overflow Menu. Jakmile dokončíte přesouvání, objeví se vám v dolní liště ikona jednorožce. Kliknete a hrajete. Postup může být matoucí, proto doporučuji obrázkové návody, které jsou na internetu k dispozici. 

Unicorn (Mozilla Firefox)
i Zdroj: Hrej.cz
Unicorn (Mozilla Firefox)
Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama