Skryté hry v nehrách - od Dooma v Excelu po surfování v Edgi
i Zdroj: Hrej.cz
Témata Článek Skryté hry v nehrách - od Dooma v Excelu po surfování v Edgi

Skryté hry v nehrách - od Dooma v Excelu po surfování v Edgi

Aleš Adam

Aleš Adam

4. 8. 2021 15:15

Seznam kapitol

1. NA POČÁTKU BYLO VEJCE 2. ÉRA MICROSOFTU A MOZILLY 3. GOOGLE & QUO VADIS?

Tento text se věnuje hrám, které jsou ukryté v neherních programech, jako jsou textové či tabulkové editory, mapy, prohlížeče a operační systémy. Tyto skryté hry jsou v podstatě easter eggy, proto se stručně podíváme také na počátky easter eggů jako takových.

Reklama

CO JE EASTER EGG A JEHO POČÁTKY

Nejspíše každý hráč videoher někdy slyšel pojem easter egg, v překladu velikonoční vajíčko. Toto slovo označuje něco skrytého v softwaru, či dokonce hardwaru. Může se jednat o zakódované slovo, obrázek, nebo třeba herní postavu. Easter eggy je zpravidla možné odhalit pouze specifickým postupem. Některé vyžadují vypsání příkazu do konzole, jiné hledání v herním světě na určité pozici v přesně definovaný čas. Často je nemožné na ně přijít bez návodu, případně na ně lidé narazí čistě náhodně.

Samotný termín easter egg poprvé, v tomto kontextu, použil bývalý ředitel softwarového vývoje firmy Atari Steve Wright kolem roku 1979. Pojmenoval tak skrytou zprávu ve hře Atari Adventure. Odkazoval tím na v USA velmi oblíbený zvyk hledání velikonočních vajíček. Ten spočívá v ukrývání velikonočních vajíček nejčastěji po zahradách, kde je pak děti nadšeně hledají. Tradice má údajně pocházet z východní Evropy a připomíná konání Marie Magdalény.

Pokud jste do konzole vyplnili příkaz “make love”, program odpověděl "not war?".

Zprávu v Adventure zanechal tehdejší vývojář Warren Robinett. Zněla jednoduše: "Created by Warren Robinett" Reagoval tím na utajování jmen vývojářů programů, k čemuž se zaměstnavatel Atari uchýlil z důvodů obav z případného přebírání talentovaného personálu konkurenčními společnostmi. Robinett s tímto postupem nesouhlasil a proto v programu zanechal zprávu. Atari na její existenci přišlo až později a zvažovalo její odstranění. Již zmiňovaný Steve Wright to nakonec odmítl. 

Hra Adventure nebyla zdaleka jediná, která ukrývala vzkaz. Už kolem roku 1967 obsahoval program počítačů PDP-6/PDP-10 tajný příkaz. Pokud jste do konzole vyplnili příkaz “make love”, program odpověděl "not war?". 

Jeden z raných easter eggů je spojen také se jménem Billa Gatese. Ten vložil do programu BASIC V2 pro počítače Commodore zprávu „MICROSOFT!“ Údajně tak učinil jako pojistku v případě, že by někdo nechtěl Gatesovi přiznat jeho práci na BASICu. Psal se rok 1979.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama