Článek Retrohraní ožívá, sežeňte rendlík na slzy

Retrohraní ožívá, sežeňte rendlík na slzy

Ondřej Švára

Ondřej Švára

22. 6. 2010 22:31 7
Reklama

Vlna retra zasáhla nedávno skončené Electronic Entertainment Expo. Vedle 3D brýlí pro Killzone a senzorů pohybu trojčícího lidského těla v Kinect Sports se totiž na výstavě tu a tam objevoval i jiný herní sortiment. Velmi starý a velmi známý. Někdy dokonce snad až kultovní. Byly to staré klasiky s nimiž mají někteří vydavatelé nové plány.

Komerční návod z marketingového střediska zní: Použij práva na starou pecku a znovu ji vydej. Máš dvě možnosti. Buď ji necháš rezavou tak, aby působila autenticky, anebo ji přetři upravenou grafikou, zvuky a dolešti možnostmi nové doby. Třeba podporou online komunity. Hraj na city a vydělej na tom. Každá superkvalitní hra má tohle v genech. Šikovně ji můžeš prodávat neustále novým a novým generacím. Generacím hráčů, kteří nemají nic proti tomu oželet pár dolarů a svézt se na přílivové nostalgické vlně.

Veletržní útok ze záhrobí

Cosi nám říkalo, že vzpomínková sekce bude na E3 dosti zřetelná, ačkoliv se tím žádná firma nijak výrazně dopředu nechlubila. Situace je ale taková, že herní retrosrdce se v posledních dvou letech v herním segmentu rozbušilo natolik, že se dal nápor klasik docela dobře očekávat. Herní nostalgik dnes už za svým cílem totiž nemusí tak často navštěvovat stránky s abandonwarem, vydavatelé mu začali vycházet vstříc takzvanou popelnicovou politikou. Prostřednictvím online distribuce (hlavně Steam, PSN, XBLA, Good Old Games...) začali sériově znovuoživovat známé herní značky. Již loni měla na Steamu většina renomovaných firem ve svém portfoliu nějakou restartovanou klasiku. Prostřednictvím Superpacku poslal na trh své staré hry bez úprav například iD Soft a mezi desítkami více či méně inovovaných klasik se vyjímala remasterovaná verze The Secret of Monkey Island. Ještě v září pak vyšla v Evropě například oživená trilogie Metroid Prime pro konzoli Wii...

Obsah loňského vydání Metroidu je velmi charakteristický pro klasiky, které se nyní objevily na E3. První dva díly MP (2002 až 2004) z Gamecube totiž musely být vyladěny pro dnešní dobu. Předělal se interface ku prospěchu Wii ovladačů a dodal se bonusový obsah v podobě artworků či hudby společně s novým ukládacím systémem a podporou nintenďáckých avatarů "Mii". A právě v podobném stylu ožily na veletrhu například stařešiny pro Segu Dreamcast. Ano, pro konzoli, která jako první zástupce šesté generace (později PS2, GameCube, Xbox) předběhla v roce 1998 dobu, aby ji tři roky nato pro komerční neúspěch stáhli z trhu.

Dreamcast byl první konzolí, která obsahovala vestavěný modem pro podporu skutečně plnohodnotného on-line hraní a jeho staré tituly se nyní díky internetu zase probudí. Jako první se mají v září přihlásit Sonic Adventure a Crazy Taxi. A až do příštího léta je má následovat přibližně další dvacítka her. „Jsme nadšeni, že můžeme přenést milované hry z Dreamcastu na současné konzole,“ uvedl viceprezident Segy Haruki Satomi. Určitě cíleně nepřipomenul jeden zajímavý fakt: staré hry se totiž objeví na platformě Xbox Arcade Live a Playstation Network a právě Playstation bylo kdysi Dreamcastovým hrobníkem...

Trocha nezřetelných úprav

Jak už jsme naznačilli, základní dobová hratelnost každé hry z Dreamcastu má být audiovizuálně i obsahově vylepšena. Především se zvětší rozlišení, přijde podpora prostorového zvuku a čekat můžeme i komunitní online tabulky a nebo třeba zabudovaný systém achievementů. Celkově by se ale zážitek ze starých her neměl příliš lišit od toho původního. Je to poznat z E3 videoukázek. Crazy Taxi se v podstatě nezměnilo vůbec a na Sonicovi bychom museli retuše hledat lupou. Možná, že u dalších titulů budou změny výraznější.

A proč vlastně Sega zvolila pro re-launch zrovna dvě zmíněné hry? Inu, Sonic Adventure byla jedna z prvních her, kde se modrý ježek objevil ve třech rozměrech a dodnes je tento díl považován za asi nejlepší z celé série. Hra mimo jiné potěšila rychlou animací a velmi příjemným soundtrackem. Crazy Taxi zase můžeme považovat za nabobtnalou a zábavnější minihru z GTA. A rovněž velice úspěšnou.

Dreamcast sice před lety nevydržel nápor PS2, ale stihl nabídnout řadu skutečně originálních a kvalitních her, čili za výběr platformy lze Segu pochválit. Co dalšího od ní čekat? Soul Calibur již na XBLA je, takže jej zbývá pouze portovat ke konkurenci. Potvrzen však nebyl. Kuloární zvěsti zatím spíše zmiňují návrat Jet Set Radio a Shenmue II. Jet Set Radio je originální hra z roku 2000 a jeden z nejlepších titulů Dreamcastu. Hlavní roli zde hrají kolečkové brusle a graffiti. JSR využívalo ve své době ještě poměrně neobvyklý cel-shading. Jde o ztvárnění postav a okolí v malovaném komiksovém „2D“ stylu místo klasické polygonové grafiky.

Žádný oficiální re-release list starých fláků z Dreamcastu ale zatím neexistuje, takže si jej můžeme stvořit leda pro vlastní potěšení. Naše dreamcastová přání se točí hlavně kolem bojovek Power Stone a Street Fighter 3 a dále bychom rádi opět viděli Segu Rally 2 či puzzle akci ChChu Rocket. A vy?

Vrátili se

Sega také potvrdila na závěr roku i Sonica 4 pro iPhon, Xbox, PS a Wii, ale rozhodně nebyla jediná, kdo se rozhodl upoutat pozornost starým zbožím. Nejzářivějším oldtimerem se na E3 stalo Space Invaders: Gene Infinity od Square Enix. Oficiálně je ohlášeno rovněž pro sítě Xboxu a PS3. Gene se již loni objevilo na iPhonu a na konzolích můžeme očekávat jistotu v podobě staré klasiky nadpopované vysokým rozlišením a pozměněnou grafikou. Hratelnost zůstává rychlá, jednoduchá, ale v inovovaném hávu slibuje dříve nepoznaný arkádový zážitek. Ono totiž nejde o jednu jedinou hru odkazující na originál, nýbrž o celý paklík různých variací na původní téma. Dostane se vám nejen 3D pohledu, ale i klasických arkádových verzí, ovšem s pozměněnými tvary alienů i jinými efekty střelby. A to až do opravdu dosti abstraktních extrémů. Základ však zůstává stejný. Jediné, o co se musíte opět starat, je útok a včasné vyhýbání alienům. Změnou v gameplayi bývají situace, kdy se kamera nakloní, aby poskytla pohled na akci z trochu jiné perspektivy, až se zdá, že hráč skutečně pluje vesmírem. Takhle nějak bychom si představovali vhodné využíti výkonu dnešních systémů pro hry včerejška.

Pro distribuční sítě Xbox/PS se do konce roku ještě chystá remake s názvem Rush’n Attack: Ex-Patriot. Je to zakázka pro Konami od českého týmu Vatra Games. Originální Rush'n Attack (1985) byla vlastně Contra s noži místo zbraní a pro XBLA již byla s drobnými úpravami uvolněna před dvěma roky. Ex-Patriot se k pětadvacátému výročí staré arkády tedy bude lišit více. Hra má především zcela novou grafiku využívající Unreal engine a podle prvních zkušeností trochu ubrala na tempu. K akci totiž přidává stealth prvky, ale když už dojde k boji, čekejte také více brutality.

I Nintendo vzpomíná

Nejen na Xbox a PS3 se chystá hodně retro materiálu. Na E3 bylo v tomto ohledu hodně aktivní Nintendo. Nejdřív představilo horkou novinku 3DS a pak slavostně vyhlásilo, že si na ní budeme moci zahrát třeba dvanáctiletou Zeldu: Ocarina of Time. Pro pamětníky to bude opravdový zážitek. Legendární hra z N64, která sbírala četná ocenění a dodnes se objevuje v čele různých kompilačních žebříčků, bude poprvé kompletně v 3D. Krátké E3 gameplay video ukázalo Linka, kterak na koni Epona jede po poli a kolem hradu. Takže je to jasné, jedna z nejlepších her Nintenda dostává po letech nový rozměr. Doslova. Na 3DS se bude postupně předělávat i hrstka dalších hitů. Zatím víme o třináct let staré střílečce Star Fox 64 a také sérii Mario Kart. U všech zmíněných her ještě nebylo stanoveno datum vydání.

Nintendo útočí i na jiném hardwaru. Zejména na Wii. Zde se chystá na uvedení Donkey Konga, ale třeba také bondovky Goldeneye 007 od studia Eurocom. Možná, že původní mateřská platforma Nintendo 64 měla těžký život, ale hra samotná se zapsala do respektuhodného šuplíku her druhé poloviny devadesátých let . Letos v listopadu se znovu představí právě na Wii. Kromě aktualizované grafiky a Daniela Craiga místo Pierce Brosnana očekávejme temnější ladění příběhu, ale naproti tomu také trochu rychlejší hratelnost blížící se spíše sériovému zabíjení ve stylu Call of Duty. Multiplayer nabídne split screen pro čtyři hráče.

A co by to bylo za retrovlnu, kdy Nintendo neohlásilo návrat Kirbiho. Na E3 se ukázal s podtitulem Epic Yarn a vypadá to, jakoby tvůrci chtěli kompletně změnit styl hry. Poznat je to především na specifickém grafickém zpracování. Yarn česky znamená příze a Kirby je i s okolím stylizován do světa textilu. Sám je vykreslen pouze klubíčkovou smyčkou s komiksovýma očima. Uvidíme, co z toho nakonec bude. Nebude tentokrát Kirby až příliš roztomilý?

Divoký basket a výhled do budoucna

Na závěr něco sportovního od Eleltronic Arts. Vrací se totiž NBA Jam, basketbalové série startující už v roce 1993. Zatímco většina moderních basketbalů sází na maximální přiblížení k realitě, s NBA Jam pro Wii si budete připadat jako ve sportovním komiksu – bláznivé ohnivé smeče, čtyřmetrové výskoky, zohýbané koše a to vše v grafice horší, než jakou byste dokonce i u Wii čekali. Hardwarový pokrok čekejte snad v jediném aspektu: původních třicet snímků za sekundu remake vytáhne na dvojnásobek a jemnost scrollingu tedy byla na hratelné ukázce opravdu znát. Remake Jamu ale nebude o technologii. Bude o zábavě. Těšíme se na letošní sportovní říjen.

Retrohraní je v módě víc, než bychom si před pěti lety dokázali a chtěli představit. Velký vydavatel, který do digitální distribuce nyní ještě neposlal nic ze svého archivu, je out. A přiznejme si, že vlastně žádného takového ani neznáme. Herní katalogy sice stále přetékají novými a novými pokračováním renomovaných značek, nicméně se také zaplňují retrem od arkád přes adventury až po 3D akce. Je to trend, který bude ve smyčkách pokračovat a sílit. Až dojde ke generačnímu přesycení, vyberou se zkrátka mladší hry, které se za klasiky teprve prohlásí a doplní ty předchozí. Jak jednoduché. Herní software je vlastně jedno z mála zboží, které můžete dokola prodávat i po letech, aniž byste si připadali jako vydřiduši.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama