repro-za-par-korun-v-akci
Článek Repro za pár korun v akci

Repro za pár korun v akci

Lubor Jarkovský

Lubor Jarkovský

15. 2. 2006 23:51 4
Reklama

Úvodem

Koupě reproduktorů k počítači už dnes není taková brnkačka jako v době, kdy jsme mohli v obchodech vybírat mezi bedničkami černé barvy s výkonem 10 wattů a jejich silnou konkurencí v podobě béžových repráčků ždímajících ze sebe v potu tváře wattů 15. Ne, doba obyčejných reproduktorů se stala minulostí už před časem, kdy se začaly rozšiřovat multimediální technologie, filmová DVD a hry s kvalitním zvukem. Pokud nepořizujete počítač do kanceláře, ale domácí PC, které bude sloužit k hraní her, přehrávání filmů a občasnému poslechu hudby, určitě byste se měli porozhlédnout po reproduktorech se subwooferem. V současnosti jsou nejpopulárnější 2.1 a 5.1 systémy. Dřívější hit 4.1 surround už není v kurzu a v podstatě není ani v dnešní době vhodný.

Hodně muziky za málo peněz – ne tak úplně

Repro za pár korun v akci
i Zdroj: Hrej.cz

Reproduktory k počítači lze koupit za pár stovek, ale i za více než deset tisíc. My jsme se v tomto článku zaměřili na kategorii těch nejlevnějších, konkrétně na nové modely Sencoru SPS 1000 a 1001, které před nedávnem vstoupily na trh. SPS 1000 jsou 2.1 systémem a SPS 1001, jak již jistě tušíte, 5.1 systémem. Jejich cílem není ohromit bombastickým zvukem či provedením, ale uspokojit základní požadavky zákazníka, který klade největší důraz na nízkou cenu. Oba modely jsou proto vyrobeny z nepříliš kvalitně vyhlížejícího plastu. Naštěstí není toto při pohledu z větší dálky patrné, ba naopak, reproduktory díky barevné kombinaci černé a stříbrné působí elegantně. Oba modely jsou si po designové stránce velmi podobné – satelity i subwoofer jsou prakticky stejné. Akorát u SPS 1000 je ovládání integrováno do pravého repráčku. Výstupy na subwooferu se zesilovačem jsou samozřejmě u každého modelu také odlišné.

SPS 1000

Repro za pár korun v akci
i Zdroj: Hrej.cz

Tento systém se, jak již bylo řečeno v předchozím odstavci, skládá ze dvou reproduktorů a subwooferu, tudíž je určen spíše pro poslech hudby a hraní her. I když s těmi hrami je to složitější a záleží na tom, který žánr preferujete. SPS 1000 rozhodně nedoporučujeme pro závodní a akční hry. Ale zpět k samotným reproduktorům. Satelity jsou úzké a vysoké, přičemž jsou už od výrobce přišroubovány k plastovým stojánkům. K těm máme velkou výhradu, protože nejsou vyrobeny z tvrdého, nýbrž pružného plastu a reproduktor se na nich nezdravě chvěje při sebemenším otřesu. Ozvučnice o velikosti 2 palce je chráněna tvrdou mřížkou a zapínání kombinované s regulací hlasitosti je umístěno na pravé straně pravého satelitu. Pod ním se nachází ještě ovládání basů a 3,5 mm jack pro připojení sluchátek. Reproduktory se spojují se subwooferem pomocí speciální kabelu, který přenáší data i elektřinu. Kabel vychází z pravého reproduktoru a nelze ho odpojit stejně jako 3,5 mm linkový kabel, kterým se spojuje celý audio systém s počítačem, respektive jakýmkoliv zařízením s 3,5 mm výstupem. Kabely jsou dostatečně dlouhé, takže byste neměli mít sebemenší problém s rozmístěním jednotlivých částí systému na stole a pod ním.

A nyní už přejděme k tomu nejdůležitějšímu, čímž je samozřejmě zvuk. Sencor SPS 1000 nabízí dle informací výrobce celkový výkon 30 wattů. V dané kategorii je to standard a na ozvučení menšího prostoru okolo počítače to v zásadě stačí. Výkon jednoho satelitu je zhruba 6 wattů a subwooferu 20. Přesné specifikace v této oblasti jsme se od výrobce nedozvěděli. Při přehrávání hudby se projevují reproduktory obstojně, ale žádná sláva to není. Hlavním problémem je zastřenost a plochost zvuku ze satelitů. Pravda, plochost kompenzuje subwoofer, ale nižší kvalitu satelitů sám o sobě zamaskovat nedokáže. U hry nebo filmu se dá už trošku více přebasovat a zvuk zní hutněji. V přímém srovnání s Creative Labs Inspire T3000 2.1 však Sencor jasně prohrává. Stejně na tom je i při srovnání s Logitech X-230 2.1. Na internetu se však dají Sencory pořídit za cenu přesahující jen lehce 800 korun, čímž se stávají zajímavější, neboť oba konkurenční modely za méně než tisícovku určitě nekoupíte.

SPS 1001

Repro za pár korun v akci
i Zdroj: Hrej.cz

Druhým testovaným produktem byl 5.1 systém SPS 1001 s celkovým výkonem 55 wattů. V krabici po rozbalení naleznete pět satelitních repráčků – dva přední, jeden středový a dva zadní – subwoofer, dálkový ovladač, síťový adaptér a ovládací jednotku. Kromě počtu reproduktorů je právě ovládání hlavní odlišností SPS 1001 od SPS 1000. Můžete na něm regulovat hlasitost, míru surroundu, hlasitost centrálního reproduktoru a samozřejmě subwoofer.

Rozmístění reproduktorů nám nedělalo problémy ani u tohoto složitějšího systému, protože jsou kabely dost dlouhé. Za jasný zápor považujeme, že je nelze od reproduktorů oddělit. Nakonec ale…zakončeny jsou klasickými cynchy, tudíž je můžete za pár korun pomocí prodlužovacích audio kabelů protáhnout na libovolnou délku.

Repro za pár korun v akci
i Zdroj: Hrej.cz

Jelikož se po konstrukční stránce, ani provedením SPS 1001 od svého skromnějšího dvoukanálového bratříčka neliší, můžeme rovnou přejít ke kvalitě zvuku. Z poslechu hudby máme na tomto systému rozporuplné pocity, protože nám subjektivně zněla o něco hůře než na SPS 1000. S filmy už je to trochu jiné, protože v jejich případě trochu maskují nedostatky soustavy prostorové efekty u DTS a Dolby Digital 5.1. Žádné bombastické výbuchy a chvějící se stůl samozřejmě očekávat nelze. Za podobnou cenu však můžete sehnat systém lepší. Například Logitech X-530 5.1 stojí stejně a přestože není také žádným zázrakem, alespoň jeho provedení a konstrukce jsou kvalitnější.

Plusy

Největším kladem SPS 1000 a 1001 je bezesporu nízká cena. Design reproduktorů také není špatný, ale…

Minusy

…horší je to s kvalitou provedení a zvukem, který i v dané kategorii spadá pouze do průměru.

Verdikt

Suma sumárum slušné repro, které splní ty nejzákladnější nároky skutečně nenáročného uživatele. Za tu cenu nejsou špatné, ale určitě mohly být lepší.

Cena vč. DPH: 1.590 (SPS 1000), 2.390 (SPS 1001) Kč
Zapůjčila firma: FAST ČR, a.s.
www.sencor.cz
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama