Recenze Razer Ornata V3 X, klávesnice přinášející Razer DNA do membránových klávesnic
i Zdroj: Razer
Článek Recenze Razer Ornata V3 X, klávesnice přinášející Razer DNA do membránových klávesnic

Recenze Razer Ornata V3 X, klávesnice přinášející Razer DNA do membránových klávesnic | Kapitola 2

Radek Raudenský

Radek Raudenský

26. 3. 2023 22:59

Seznam kapitol

1. BALENÍ, VZHLED 2. SPÍNAČE, POUŽÍVÁNÍ, ZÁVĚR

I když se trh herních klávesnic za poslední roky drasticky proměnil a řada výrobců periférií preferuje čistě mechanické klávesnice, zcela jistě se najde velká skupina hráčů, kterým se fungování mechanik zkrátka nezalíbilo, a stále používají membrány. V tom případě je ale možná náročné najít něco „víc“. Nějaký lepší produkt, který by byl vytvořen moderně, ale zároveň s membránou. Těmto hráčům jde naproti Razer, který představil novou klávesnici Razer Ornata V3 X.

Reklama

SPÍNAČE/KLÁVESY

Razer v tomto případě nepřináší úplnou semi-mechanical klávesnici, stále ale jde o něco na ten způsob. Především – klávesy samotné jsou low-profile, tedy značně menší, než v případě klasických mechanických klávesnic a možná tak o něco více připomínají klasické membránové klávesnice. Avšak klávesy samotné mají zespodu plastový sloup a jsou zasazené do „spínače“ z tvrdého plastu, který je podpírán membránovým vyvýšením. Díky tomu jsou postavené vysoko, stejně jako u mechanických klávesnic, a mají delší trasu k aktivaci.Díky membránovému vyvýšení je navíc stisk zvukově utlumen, a tak má klávesnice skutečně zvláštní „mechanický“ zvuk.

Recenze Razer Ornata V3 X, klávesnice přinášející Razer DNA do membránových klávesnic
i Zdroj: RTings

POUŽÍVÁNÍ

Musím se přiznat, že jsem membránovou klávesnici měl v ruce po velice dlouhé době a jenom ve mně podpořilo to, že mechanické klávesnice jsou pro mě tím pravým. Nedokážu tak plně zhodnotit, jak dobrý pocit ze stisku dostane člověk, který preferuje membrány. Mohu ale používání porovnat s naprosto klasickou kancelářskou membránovou klávesnicí.

V porovnání dává Ornata mnohem větší jistotu ze stisku. U klasické membrány se mi často stává, že se stisk nezaregistruje, i když už jsem měl pocit, že jsem klávesu dostatečně zmáčknul. U Ornaty se to nestává, a to díky onomu vyvýšení připomínající pocit mechaniky. Samozřejmě musím opět vyzdvihnout osvětlení, které je zkrátka nádherné a klasické mechaniky se tomu, i díky svému principu fungování, nemohou vyrovnat.

Recenze Razer Ornata V3 X, klávesnice přinášející Razer DNA do membránových klávesnic
i Zdroj: Razer

Klávesnice má v základním nastavení problém s Key-Rollover. Ornata V3 X nezvládá více než tři stisknuté klávesy, na což si stěžovali i hráči na internetu. V tuhle chvíli ale lze problém vyřešit přepnutím klávesnice na režim „Hypershift“, kde již funguje velká řada klávesových kombinací, osobně jsem ale narazil na problém W+A+E, kde A a E nefunguje najednou. Rozhodně doporučuju zapřemýšlet, jaké klávesové kombinace používáte při hraní, abyste následně nenarazili na problém. Zároveň je pro mě tento problém lehce nepochopitelným, především u Razeru, kde bych i u membránové klávesnice nečekal podobné problémy. Oproti situaci před několika měsíci se ale Razer očividně snaží situaci vyřešit skrze aktualizace.

ZÁVĚR

Ornata V3 X je rozhodně zbytečný přestřel pro ty, kteří chtějí jenom „nějakou“ membránovou klávesnici. Těm určitě budou stačit klávesnice od mnoha výrobců na trhu. Razer ale, jak už je u něj zvykem, jde cenovkou i funkcemi nahoru. Zpracování klávesnice je na poměrně dobré úrovni, a to především v oblasti osvětlení a „spínačů“. Používání je na membránovou klávesnici příjemné, jediný problém tak nastává u Key Rolloveru, který se ale dle ohlasů také zlepšil. Pokud tedy chcete jít oproti klasickým membránovým klávesnicím zkrátka nahoru a vylepšit tento klasický produkt, je za mě Ornata V3 X poměrně dobrá cesta.

První
Poslední
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama