Hardware Článek Recenze Logitech G Pro X, herního headsetu, kterému k dokonalosti chybí opravdu málo

Recenze Logitech G Pro X, herního headsetu, kterému k dokonalosti chybí opravdu málo | Kapitola 2

Aleš Tihlařík

Aleš Tihlařík

2. 7. 2021 19:25 4

Seznam kapitol

1. BALENÍ A KONSTRUKCE 2. MIKROFON, ZVUK A SOFTWARE

Jako celoživotnímu geekovi mi za rok projou pod rukama desítky zajímavých hardwarových produktů. Ať už se ale bavíme o noteboocích z různých cenových kategorií, prémiových mobilních telefonech či všemožných herních periferiích, jen málokdy mě nějaký produkt vyloženě potěší. Jako rozený kritik se řídím legendárním Trautenberkovým citátem „To kyselo je moc kyselý a ten bramborák je moc bramborovej!“ Občas se ovšem vynoří produkt, u nějž hledám zápory jen velice těžko – a právě do této kategorie se řadí i herní headset Logitech G Pro X. Proč se mi právě tato herní sluchátka tolik zalíbila? Inu, to se hned dozvíte – nenechám si to přeci jen pro sebe!

Reklama

Mikrofon

A škoda je to i kvůli tomu, že ani samotný mikrofon nedisponuje žádnou indikací stavu. Bezdrátová sluchátka za polovinu ceny umí člověku jednoznačně indikovat, zdali má či nemá zapnutý mikrofon, inženýři od Logitechu na tuto ryze praktickou funkcionalitu bohužel zapomněli. To je ale asi jediná věc, kterou mohu mikrofonu vytknout. Hlasitost i kvalita vstupu jsou na herní headset na velmi dobré úrovni a pokud využijete přibalené zvukové karty, ve spojení se softwarem Logitech G HUB dostanete k dispozici nepřeberné množství nastavení. Kromě celkové hlasitosti a gainu si pokročilejší z nás mohou manuálně nastavit třeba limiter, odstraňovač sykavek či redukci šumu. A jestli vás náhodou nebaví „šmrdlání“ s posuvníky, Logitech si přichystal i různé předvolby – včetně nastavení, které používají někteří slavní profesionální hráči. Velký palec nahoru!

Zvuk

Pochvalu si zaslouží i zvuk, který sice může bez ekvalizéru působit trochu ploše, ale obdobně jako u mikrofonu nejde o nic, co by nešlo doladit pomocí pár kliků v ekvalizéru. Pochválit je potřeba prostorové podání, které patří mezi nejlepší ve své kategorii – kvalitní trailery na filmy opravdu oceníte, stejně tak kroky nepřátel v běžných multiplayerových střílečkách. Při ambiciózním testu v Outlastu bohužel došlo k naražení na nepřekonatelné limitace na straně recenzenta, který po půl hodině odinstaloval hru s tím, že testovat sluchátka na hororových hrách je pěkně debilní nápad. Infarkt si lze přivodit i příjemnějšími způsoby…

Výchozí nastavení lze jednoduše doladit ekvalizérem
i Zdroj: Hrej.cz
Výchozí nastavení lze jednoduše doladit ekvalizérem

Pokud byste náhodou hledali headset, který zvládne kromě her a filmů obstojně rozezvučet i vaši hudební knihovnu, budete u G Pro X taktéž spokojeni. Projev je na herní sluchátka překvapivě vyvážený – u elektronických žánrů vám možná bude chybět takové to basové „dělo“ do břicha, o to lépe si však sluchátka poradí se separací nástrojů v metalu a jiných tvrdších či složitějších žánrech. V některých skladbách jsem neslyšel činely tak, jak bych si představoval, bavíme se ovšem o poměrně levném herním headsetu, nikoliv specializovaných sluchátkách na hudbu. A ruku na srdce – i mou oblíbenou zatěžkávací zkoušku v podobě skladby Sidewinder od Avenged Sevenfold, ve které se mimo rychlých bubnů, několika elektrických kytar, zpěvu v různých tóninách a akustické kytary vyskytuje i španělka, zvládla sluchátka od Logitechu s grácií.

Software

Logitech G HUB, který je potřeba pro odemknutí plného potenciálu sluchátek, pravděpodobně nevyhraje hlavní cenu v kategorii uživatelská přívětivost. Přesto však boduje hned na několika frontách. Hned po instalaci jsem kupříkladu ocenil, že po uživateli hardwaru nevyžaduje žádné přihlašování či registraci nového účtu. Možnost založení profilu samozřejmě existuje, ale je jen dobrovolná, což je v dnešním světě malý zázrak.

Zajímavých předvoleb pro nastavení mikrofonu je k dispozici dostatek, fajnšmekři si kvalitu vstupu mohou doladit i sami. Demonstrace aktuálního nastavení mikrofonu je v principu velmi jednoduchá, ale ve skutečnosti opravdu bodne.
i Zdroj: Hrej.cz
Zajímavých předvoleb pro nastavení mikrofonu je k dispozici dostatek, fajnšmekři si kvalitu vstupu mohou doladit i sami. Demonstrace aktuálního nastavení mikrofonu je v principu velmi jednoduchá, ale ve skutečnosti opravdu bodne.

G HUB ovšem ve spojení se sluchátky nadchne hlavně možnostmi nastavení. Jednoduchý ekvalizér dnes zvládne stvořit každý výrobce herních periferií, práce s profily a předvolbami je ovšem opravdu intuitivní. A na rozdíl od velké části konkurence si kromě zvukových profilů sluchátek můžete k obrazu svému přizpůsobit i mikrofon. G HUB vás při nastavování nechá nahrát vlastní krátký zvukový klip, který poté pouští ve smyčce, když vybíráte nejvhodnější profil. Geniálně jednoduché, jednoduše geniální.

Našince pak potěší i kompletní počeštění softwaru. Některé přeložené výrazy sice působí trochu uměle či úsměvně (hlasitost = kapacita?), díky použití stručných a výstižných vysvětlivek u jednotlivých funkcí ovšem vždy zjistíte, na co je konkrétní posuvník či nastavení vhodné. 

Závěr

Ať už chcete nebo ne, o Logitechu G Pro X se budeme bavit skoro výhradně v superlativech. Pohodlný a dobře vyrobený headset, který netrápí žádné viditelné konstrukční chyby, je v tomto případě doplněn velmi dobrým zvukem i mikrofonem. No a nohy sluchátkům nepodlamuje ani překvapivě komplexní software. Pokud přihlédnu k aktuální ceně, tak mi k dokonalosti chybí snad jen ta proklatá dioda činnosti mikrofonu. Jestli hledáte drátový headset v cenové hranici okolo dvou tisíc korun, a zároveň vám nevadí ovládání výhradně na kabelu, možná jste právě našli svého vítěze…

První
Poslední
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama