Hardware Článek Recenze: HyperX Alloy Origins 60, klávesnice, která šetří místo

Recenze: HyperX Alloy Origins 60, klávesnice, která šetří místo

Radek Raudenský

Radek Raudenský

13. 4. 2021 13:28

Dedikovaný herní hardware se na pulty obchodů dostal už před více jak dvěma dekádami. Za tu dobu se periferie pořádně proměnily, a to nejen vlivem výzkumu, ale také tím, co od nich požadovali samotní hráči. Jiné tvary, více či méně tlačítek, integrovaný mikrofon do sluchátek a tak dále.

Reklama

Takovým vývojem si samozřejmě prošly a stále prochází klávesnice. I když si nejspíše každý představí typickou klávesnici s numpadem i klávesami F 1-12, pro hráče přeci nejsou tyto propriety potřeba – naopak. Hráči stříleček potřebují co nejvíce místa pro myš, čemuž numpad, šipky i ovládací systémové klávesy akorát vadí. Namísto klasických klávesnic jsou tak mezi hráči čím dál více oblibené 60% klávesnice, které sice nejsou TKL, ale i tak ukrajují více jak třetinu plochy. Jednou z nich je i HyperX Alloy Origins 60, která přejímá již zmíněné rozložení. Jestli jde o další kvalitní kousek z dílen Kingstonu, se pokusíme zjistit v dnešní recenzi.

Balení a design

Krabice HyperX tradičně přináší do svých balení s klávesnicemi maličkostí navíc, Origins 60 není výjimkou. Jakmile ji rozbalíte, najdete pytlíček s náhradním mezerníkem a klávesou escape. Právě mezerník je specialitou nové edice, místo „nudného“ černého plastu totiž HyperX dodává typograficky vyzdobený mezerník. Ten samozřejmě využije hlavně RGB osvětlení, které klávesu krásně prosvětluje. Krom toho pak HyperX dodává nástroj pro vyndání kláves a samozřejmě kabel s koncovkou USB-USB-C.

Recenze: HyperX Alloy Origins 60, klávesnice, která šetří místo
i Zdroj: Hrej.cz

Jak už jsem zmínil, Origins 60 je 60% klávesnice šetřící co nejvíce místa, s čímž musíte počítat. Došlo i na osekání okrajů, které jsou co možná nejmenší. Musím říct, že ve srovnání s obrem BlackWidow V3 je testování recenzovaného kousku zvláštní, ale příjemné. Pocit místa na stole je uvolňující, chyběli mi ale některé funkce potřebné k běžné práci, k tomu se ale dostaneme později. Mimo to nabízí klávesnice PBT klávesy, USB-C připojení a dva stupně zdvižení.

Samotné zpracování je na skvělé úrovni. Klávesnice se nikde neprohýbá, její sestavení je dost solidní, čemuž napomáhá i vrchní hliníkový plát. Origins 60 je zkrátka bytelná cihla, která v ruce i při psaní působí skvěle. Z vnějšího pohledu je klávesnice výborně zpracovaná.

Spínače

Do Origins 60 zamířily vlastní spínače HyperX Red, které se samozřejmě odvíjí od konkurenčních Cherry MX Red. Od těch přebírají stejnou spínací sílu, aktivační bod se ale snížil na 1,8 milimetru, celková trasa pak na 3,8 milimetru. To znamená, že reakce na vaše stisknutí jsou krapet rychlejší. HyperX navíc garantuje 80 milionů stisků.

Recenze: HyperX Alloy Origins 60, klávesnice, která šetří místo
i Zdroj: Hrej.cz

Konstrukce spínačů je podle posledních trendů průhledná, aby co nejvíce vyniklo osvětlení. LED dioda je posazena v zadní částí, musím říct, že i vzhledem k velikosti klávesnice osvětlení značně vynikne. K samotné funkci spínačů není moc co dodat – červená verze patří mezi tradiční volbu pro hraní, HyperX v tomto ohledu nedělá ostudu, právě naopak. Pocit ze stisku je téměř totožný, i přes papírově stejný odpor bych řekl, že je možná o něco větší. 

Rozložení

Jak už jsem na začátku zmiňoval, asi největším lákadlem této klávesnice je 60% rozložení. Chybí tedy spousta kláves, které byste nalezli na klasické klávesnici, ale jejich funkce vám zde chybět nebude. Origins 60 totiž cílí na komplexní dodání všech funkcí běžné klávesnice - a nejen to. HyperX vás totiž ani nenutí ke stažení dedikovaného softwaru a funkce chce dodat přímo skrze klávesové zkratky.

Recenze: HyperX Alloy Origins 60, klávesnice, která šetří místo
i Zdroj: Hrej.cz

Všechny funkce vám zpřístupní klávesa Fn. Na několika vybraných klávesách se mimo klasického nápisu nachází i alternativní popis, který určuje, jakou funkci bude daná klávesa po stisknutí Fn zastávat. Čtveřice Alt, Menu, Ctrl a podtržítko tak poslouží jako šipky, backspace jako delete, závorky jako print screen a celá numerická část jako nabídka kláves F. Rozhodně vám chvíli potrvá, než si na funkce zvyknete, pro práci nebo psaní rozhodně nejde o vhodné rozložení. V případě hraní je ale výhod spousta – ty už jsem nahoře několikrát zmínil. V průběhu testování jsem tak sice několikrát narazil na problém typu „Jak se tohle vlastně dělá?“, zatím jsem ale nenašel úkol, který by tento prcek nedokázal splnit.

Závěr

Suma sumárum je HyperX Alloy Origin 60 skvělým výrobkem ve všech směrech – výborné zpracování, kvalitní spínače a specifické využití, které je pro jednu skupinu hráčů nepoužitelné, pro druhou zase představuje vysněné ušetření místa na stole. Cena 3 tisíce korun se může zdát vysoká, na czc.cz se ale jedná o jednu z nejnižších. Pokud tedy hledáte 60% rozložení, je tato klávesnice rozhodně dobrou volbou.

Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama