F1 2022 Recenze Recenze F1 22, aneb závodění dobrý, ale ten černý kožený gauč bych si možná odpustil...

Recenze F1 22, aneb závodění dobrý, ale ten černý kožený gauč bych si možná odpustil... | Kapitola 3

Aleš Tihlařík

Aleš Tihlařík

4. 7. 2022 09:50 4

Seznam kapitol

1. BACHA NA GUMU! 2. ROMAN STANĚK GDE? 3. F1 LIFE? DĚKUJI, RADĚJI KNIHU…

„Hurá! Zase po roce jsou tu letní Váno…“ Ehm, tedy jsou tu formule. Již od roku 2009 nás britští Codemasters rok co rok zásobují novou porcí virtuální F1, přičemž od minulého roku do rovnice vstoupila mezi hráči „velmi populární“ EA, která doposud nezávislé studio pojmula za své. S tím se pojila mimojiné velmi protežovaná novinka v podobě celkem povedeného příběhového režimu Braking Point, jehož pokračování jsme v F1 22 očekávali, leč bohužel nedostali. Zaměstnanci studia potvrdili že interaktivní kariéra pilota není úplně u ledu, ale jejího pokračování se údajně dočkáme nejdříve v příštím ročníku. Asi abychom za ty dva roky stihli úplně zapomenout, co se v životě Devona Butlera vlastně odehrálo…

Reklama

F1 LIFE? DĚKUJI, RADĚJI KNIHU…

Mé každoroční rozčarování ze stavu virtuálních juniorských soutěží však tentokrát jednoznačně přebíjí jiná podstatná výtka. Ano, nastal čas na slona v místnosti – mohutně proklamovaný režim F1 Life. Tvůrci slibovali simulátor života pilota F1 včetně závodění se superauty, místo toho jsme se však dočkali narychlo spíchnutého režimu, který v kontextu povedené základní hry působí opravdu nepatřičně, možná až ostudně. Vše začíná výběrem oblečení vašeho herního avatara, pak následuje přizpůsobení domu a „zlatým grálem“ F1 Life má být právě ono závodění se superauty. Hlavním problémem editorů pilota i domu je jejich přílišná jednoduchost – v obou případech máte na výběr pouhé jednotky, maximálně nižší desítky možností. Jejich inkluze do hry pak působí tak trochu jako pěst na oko, kterou hráčům s láskou poslal nějaký manažer z EA, který si na poslední chvíli vzpomněl, že by se formule daly poměrně jednoduše monetizovat.

Historické formule ve formulové hře? A k čemu? Hráči přeci vyžadují designové lampy!
i Zdroj: Hrej.cz / Aleš Tihlařík
Historické formule ve formulové hře? A k čemu? Hráči přeci vyžadují designové lampy!

Přívěšek v podobě superaut mě pak zklamal ještě více. Na výběr je pouhá osmička vozidel od Aston Martin, Ferrari, McLarenu a Mercedesu, které získáváte za obecný postup hrou. A co pak s nimi? Inu, buď si je můžete vystavit ve vaší vile, nebo s nimi závodit – ale bohužel jen v jednoduchých výzvách, které nepobraly příliš invence. To, že jste u řízení vašich naleštěných kár omezeni na časovky, drifty nebo duely (ano, závodu s více než jedním protivníkem se nedočkáte), by ještě člověk přešel jen s povzdechem.

Modely superaut sice vypadají hezky, ale to je bohužel jejich jedinou objektivní kvalitou...
i Zdroj: Hrej.cz / Aleš Tihlařík
Modely superaut sice vypadají hezky, ale to je bohužel jejich jedinou objektivní kvalitou...

Naprosto bizarně však působí zejména jízdní model, ze všeho nejvíce připomínající jízdu másla po teplém plechu. Auta jako by se jen vznášela nad silnicí, jediným lékem na projetí jakékoliv zatáčky je ruční brzda a jako by to nebylo málo, poslední zbytky zábavy tvůrci ničí extrémně přísnými traťovými limity. Celá tahle prapodivná složka sice není pro hráče povinná (i v kariéře je tyto závody možné přeskočit), ale přesto se člověk nemůže zbavit pocitu, že tvůrci místo ní mohli řešit něco úplně jiného. Od F1 Life jsem čekal automobilový fetiš ve stylu sérií Test Drive Unlimited nebo Forza, místo toho jsem se ale bohužel dočkal jen laciného nádoru přílepku, který by snad nefungoval ani jako doplňková hra na mobilní telefony.

Spokojený pak nejsem ani s vizuální složkou F1 22. Neberte mě špatně, jsem si vědom toho, že každým rokem prochází velmi pozvolnou evolucí. Ale jistě mi dáte zapravdu, že by si již nějaký ten pátek zasloužila opravdovou revoluci. Nové monoposty sice vypadají velmi dobře, ale dojem kazí jednoduché okolí tratí či vizuálně nepříliš zajímavý model poškození. Velmi křečovitě pak působí zejména obličeje a animace postav, které se navíc opakují takřka každý závod. U hry za pár korun nad něčím takovým mávnete rukou, ale titul za 60 EUR by si jistě zasloužil větší péči. Jedinou výhodou této zastaralosti je hardwarová (ne)náročnost, kdy jsem s Nvidií GTX 1070, AMD Ryzen 5 2600 a 16 GB RAM nepozoroval na vysoké detaily v rozlišení WQHD žádné pády pod 60 FPS. Pochválit musím také audio složku – zvuky monopostů jsou tradičně na vysoké úrovni, vůbec poprvé se pak v sérii F1 objevil opravdový soundtrack. Koncept známý z jiných sportovních her od EA zde funguje velmi dobře, a ačkoliv nejsem vyznavačem hudebního stylu EDM, jistě ho upřednostním před klasickou ambientní výtahovou hudbou.

I přes nesporné kvality titulu se musím přiznat, že F1 22 je pro mě nejrozporuplnějším formulovým ročníkem za dlouhou dobu. Samotné závodění je stále zábavné a aktuální sezónu se podařilo zachytit velmi dobře, technicky však formule už nějaký ten pátek nestojí na piedestalu závodních her, což je potřeba si přiznat. Výměna poměrně povedeného příběhového režimu za směšný přívěšek F1 Life je naprosto nepochopitelným krokem, a to obzvláště v součtu s ostatními dlouhodobými změnami v sérii. V průběhu let jsme sice ztratili závody historických formulí, ale zato si teď můžeme koupit růžovou kšiltovku a černý kožený gauč. Tvůrci videí pro dospělé pravděpodobně chrochtají blahem, já ale jako dlouhodobý fanoušek F1 s aktuálním směrem vývoje virtuální série úplně spokojený nejsem… 

Recenze F1 22, aneb závodění dobrý, ale ten černý kožený gauč bych si možná odpustil...
i Zdroj: Hrej.cz / Aleš Tihlařík
F1 2022
PlayStation PlayStation 5
Xbox Xbox One
Windows PC
Xbox Xbox Series X | S
PlayStation PlayStation 4

Verdikt

Nové formule se stále hrají skvěle, ale tvůrci by se měli soustředit spíše na zastaralý engine či chybějící závodní série než na režim postavený okolo výběru designových lamp.

Co se nám líbí a nelíbí?

Skvělý jízdní model
Velmi intenzivní závodění
Zábavné režimy kariéry
Kvalita umělé inteligence
Mnoho online i lokálních multiplayerových režimů
Nízké hardwarové nároky
Zastaralá grafika
Směšný přívěšek v podobě F1 Life
Absence příběhového režimu
Absence porpoisingu
Chybějící a zastaralé doprovodné série
Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama