Hardware Článek Recenze Creative SXFI Gamer, herního headsetu se skvělým zvukem a mikrofonem

Recenze Creative SXFI Gamer, herního headsetu se skvělým zvukem a mikrofonem | Kapitola 2

Aleš Tihlařík

Aleš Tihlařík

8. 6. 2021 12:30

Seznam kapitol

1. BALENÍ A KONSTRUKCE 2. MIKROFON, ZVUK A SOFTWARE

Pokud po očku pošilháváte po drátovém herním headsetu v cenové relaci okolo tří tisíc korun, jistě máte vysoko na nákupním seznamu kousky od Logitechu, Razeru nebo SteelSeries. Možná ale toužíte po něčem exotičtějším, něčem, co se na stole neválí jen tak někomu. Řešením by mohl být například headset značky Creative, jejíž herní periferie dlouhodobě patří mezi světovou špičku. A právě mezi herní špičku singapurský výrobce míří i se sluchátky SXFI Gamer, která se mimo slušivého designu s RGB pyšní i technologií Super X-FI, poskytující holografický zvuk s vysokým rozlišením. Reklamní papír samozřejmě snese všelicos, jak ale SXFI Gamer vypadá a zní v realitě? A dovede Creative držet krok s „nabušenou“ konkurencí? To a mnohem více se dozvíte v našem testu.

Reklama

MIKROFON

Odnímatelný mikrofon je taktéž připojen pomocí 3,5 mm jacku, bezvadnému tvarovému spojení u něj napomáhá i šikovný tvarový element. Díky ohebnému kabelu je mikrofon libovolně polohovatelný, z pohledu ergonomie pak potěší dioda na jeho konci. Dokud je mikrofon vypnutý, bliká červeně, při zapnutém stavu naopak svítí stálou červenou barvou. Indikace obou stavů je příjemná (i když zelený svit pro zapnutý stav a červený pro vypnutý by mě asi potěšil ještě o něco více), osobně jsem ovšem měl s viditelností diody problémy. Ve tmě je vše v pořádku, při hraní v osvětlené místnosti jsem však diodu periferně pozoroval jen tehdy, kdy jsem si mikrofon strčil až někam k nosu, což není úplně přirozená pozice. Dioda tedy mohla být do konstrukce zakomponována trochu citlivěji – třeba po vzoru již zmíněného headsetu HP X1000, který i za poloviční cenu využívá lépe viditelný svítící kroužek.

Dioda mikrofonu je skvěle viditelná ve tmě, na denním světle ji ale lehce přehlédnete. Kvalita zaznamenaného zvuku je na velmi dobré úrovni.
i Zdroj: Hrej.cz
Dioda mikrofonu je skvěle viditelná ve tmě, na denním světle ji ale lehce přehlédnete. Kvalita zaznamenaného zvuku je na velmi dobré úrovni.

Renomé si Creative úspěšně napravuje zvukovým podáním mikrofonu, které má svou kvalitou překvapivě blízko k mikrofonům studiovým. Nebudu vám samozřejmě tvrdit, že máte kvůli mikrofonu na herním headsetu zahodit svůj profesionální Shure MV7, ale na poměry online hraní dovede SXFI Gamer podávat opravdu vysoce nadprůměrné výkony. Hlas má příjemnou basovou složku a netrpí žádnými na první pohled slyšitelnými znaky komprese. Velice slušně dovede odfiltrovat nejen vady řeči, způsobené mými rovnátky, ale i běžné okolní ruchy. To ostatně můžete posoudit sami na přiloženém záznamu, kde je můj hlas zřetelný i přes psaní na hlučné mechanické klávesnici.

ZVUK

SXFI Gamer se pro mě stal asi prvním herním headsetem, na kterém se dá poměrně plnohodnotně poslouchat i jiná hudba než jednoduchá elektronika. Specializované hudební produkty v podobné cenové relaci samozřejmě zahrají o něco lépe, přidaná hodnota produktu od Creative však tkví v tom, že pokud bezprostředně po hraní chcete poslouchat hudbu v dostatečné kvalitě, nemusíte kvůli tomu přesedlat na jiná sluchátka.

Zvukový projev je velmi vyvážený, výšky nervou bubínky a basy nejsou zastřené. Ke svému obrazu si zvuk dovede každý doladit jednoduchým ekvalizérem, nezávisle na jeho nastavení však v moderních elektronických žánrech trochu chybí síla basům. Je ovšem třeba zopakovat, že na poměry herních sluchátek zní hudba v SXFI Gamer opravdu dobře. I maximální hlasitost je na špičkové úrovni, osobně jsem nikdy necítil potřebu pokračovat za 60 % hlasitosti.

Polstrování náušníků je opravdu komfortní, kvalitního zvuku si tedy užijí uši všech velikostí
i Zdroj: Hrej.cz
Polstrování náušníků je opravdu komfortní, kvalitního zvuku si tedy užijí uši všech velikostí

Nejinak tomu je i s výkony podávanými ve hrách. Dle preferencí lze nastavení sluchátek přepínat mezi 2.1, 5.1 a 7.1 přenosem, přičemž se ve všech režimech dočkáte velice uspokojivé separace zvuků, kterou lze ještě vylepšit režimy SXFI a SXFI Battle Mode. Kvalita zážitku se samozřejmě liší titul od titulu – zatímco domácí Hobo: Tough Life z těchto vychytávek prakticky nebenefitoval, v kompetitivních střílečkách jako Battlefield 1 nebo Escape From Tarkov dostáváte do rukou slušnou konkurenční výhodu – kroky nepřátel jsou totiž subjektivně slyšitelné z mnohem větší vzdálenosti. Technologie SXFI se ostatně pyšní hned několika významnými oceněními – nezbývá než konstatovat, že ne nadarmo.

SOFTWARE

Super X-Fi mód je ovšem nutné nejdříve správně nastavit, čímž se dostáváme k zážitkům, které k herním headsetům běžně úplně nepatří. K zapnutí holografického módu je totiž potřeba nejprve naskenovat svůj obličej – SXFI pak na základě tvaru hlavy a uší přizpůsobí zpracování zvuku tak, aby byl zážitek optimální. Musíte tedy nejprve stáhnout aplikaci na chytrý telefon, založit si SXFI účet, vyfotit si hlavu ze tří úhlů (nejlépe za pomocí druhé osoby), stáhnout si software na počítači, toto nastavení sesynchronizovat…

Ekvalizér je funkční, software sluchátek je ovšem spíše základní. Pokročilé funkce nečekejte...
i Zdroj: Hrej.cz
Ekvalizér je funkční, software sluchátek je ovšem spíše základní. Pokročilé funkce nečekejte...

Nebudu lhát – asi už jsem zažil i příjemnější a přímočařejší nastavovací procesy. Skenování hlavy na druhou stranu není úplně postup, který byste mohli reálně zvládnout za pět vteřin stiskem jednoho tlačítka. Mohu také potvrdit, že SXFI opravdu vylepšuje dojem ze zvukového podání. Na druhou stranu předem mírním očekávání, protože nejde o vylepšení, ze kterého byste si vyloženě sedli na zadek. SXFI Gamer disponuje velmi kvalitním zvukovým podáním již v základu a nastavení Super X-Fi jej ještě trochu vylepšuje. Nic víc, nic míň.

RGB podsvícení vypadá ve tmě fantasticky
i Zdroj: Hrej.cz
RGB podsvícení vypadá ve tmě fantasticky

Software SXFI Control, který je k dispozici na počítačích, pak kromě přepínání mezi profily SXFI a nastavení režimů poslechu zvládá i jednoduchý (leč účinný) ekvalizér a konfigurátor RGB osvětlení. Barevné podsvícené hodnotím jako opravdu povedené – působí efektně, ale zároveň má opravdu daleko do blikající kolotočové atrakce, kterou mnohá svítící sluchátka připomínají. Příznivci RGB nastavování však mohou být do jisté míry zklamáni, poněvadž headset umí jenom stavy vypnuto, svícení jednou předvolenou barvou a „dýchající“ duhu. Barev tedy je k dispozici celá RGB paleta, nastavování vlastních vzorů a schémat však bohužel přítomno není. Hračičkové možná zapláčou, věřím však, že běžný koncový zákazník takové funkcionality postrádat nebude.

ZÁVĚR

Po dvou týdnech s headsetem mohu své pocity popsat jako opatrnou spokojenost. Konkurence v cenové relaci okolo tří tisíc korun je opravdu veliká, přičemž Creative se u SXFI Gamer snaží kontrovat velmi dobrou kvalitou zvuku a mikrofonu – tedy přesně zbraněmi, které jsou u herního headsetu opravdu důležité. Výhrady ovšem mám k fyzickému zpracování headsetu, některé nedostatky se v této cenové kategorii odpouští jen těžce…

První
Poslední
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama