Hardware Článek Recenze Creative SXFI Gamer, herního headsetu se skvělým zvukem a mikrofonem

Recenze Creative SXFI Gamer, herního headsetu se skvělým zvukem a mikrofonem

Aleš Tihlařík

Aleš Tihlařík

8. 6. 2021 12:30

Seznam kapitol

1. BALENÍ A KONSTRUKCE 2. MIKROFON, ZVUK A SOFTWARE

Pokud po očku pošilháváte po drátovém herním headsetu v cenové relaci okolo tří tisíc korun, jistě máte vysoko na nákupním seznamu kousky od Logitechu, Razeru nebo SteelSeries. Možná ale toužíte po něčem exotičtějším, něčem, co se na stole neválí jen tak někomu. Řešením by mohl být například headset značky Creative, jejíž herní periferie dlouhodobě patří mezi světovou špičku. A právě mezi herní špičku singapurský výrobce míří i se sluchátky SXFI Gamer, která se mimo slušivého designu s RGB pyšní i technologií Super X-FI, poskytující holografický zvuk s vysokým rozlišením. Reklamní papír samozřejmě snese všelicos, jak ale SXFI Gamer vypadá a zní v realitě? A dovede Creative držet krok s „nabušenou“ konkurencí? To a mnohem více se dozvíte v našem testu.

Reklama

BALENÍ

Prodejní balení působí tak opulentním dojmem, jak se na tuto cenovou relaci sluší a patří. Stylizace krabice sice navozuje lehký retro dojem, ale ruku na srdce – vystavovat v pokojíčku si ji pravděpodobně nebudete, mnohem důležitější je tedy její obsah. Kromě samotných sluchátek v ní naleznete také:

  • Stručný návod (včetně českých pokynů)
  • Odnímatelný mikrofon CommanderMic
  • Standardní 3,5 mm kabel o délce přibližně 150 cm
  • Opletený oboustranný USB Type-C kabel o délce přibližně 180 cm
  • Redukci USB Type-C – USB Type-A
Prodejní balení působí poměrně luxusním dojmem
i Zdroj: Hrej.cz
Prodejní balení působí poměrně luxusním dojmem

Obsah balení tedy potěší nadprůměrným množstvím příslušenství, díky kterému headset připojíte snad i k automatické pračce. Moderní hráč jednoznačně ocení zejména oboustranný kabel USB Type-C, díky kterému lze headset jednoduše přepojovat mezi počítačem a telefonem. Příkladná je i jeho kvalita – Creative konkrétně uvádí následující: „Pečlivě navržený a zpracovaný kabel je vyrobený z mědi vyztužené kevlarem, aby měl dostatečnou pevnost a nebyl příliš objemný. Je také opatřen ochranným pláštěm z hliníku a mědi, aby byl odolný, a nylonovým opletením, které mu dodává maximální ohebnost. Výsledkem je mimořádná pevnost v tahu a lehkost provedení zaručující optimální pohodlí.“ Copywriter se na rozšafném popisu kabelu vyřádil dostatečně, my si to shrneme jednou větou – USB kabel opravdu působí líbivým a velmi kvalitním dojmem.

Příslušenství najdete v krabici hromadu, hlavní USB kabel vyvolává velmi kvalitní dojem. Jeho délka ovšem nemusí stačit každému...
i Zdroj: Hrej.cz
Příslušenství najdete v krabici hromadu, hlavní USB kabel vyvolává velmi kvalitní dojem. Jeho délka ovšem nemusí stačit každému...

Při použití u počítače ovšem trochu zamrzí jeho délka – asi 180 cm nebude stačit každému, konkurence umí delší kabely přilípnout i k mnohem levnějším headsetům. Přibalený oboustranný 3,5 mm kabel pak měří přibližně 150 cm a nedisponuje žádnou zvláštní úpravou. USB redukci Type C – Type A ocení hlavně hráči se staršími počítači, za jeho přítomnost si Creative zaslouží pochvalu.

KONSTRUKCE

Headset svou konstrukcí patří do klasické uzavřené školy, přičemž nejčastěji zastoupeným materiálem je nepřekvapivě plast. Na rozdíl od nedávno recenzovaného HP X1000 využilo Creative délkově upravitelného hlavového mostu, což s sebou nese všechny běžné výhody i nevýhody. Sluchátka si tedy nastavíte tak, že vám z hlavy nespadnou ani při intenzivním házení hlavou, tuhost celé konstrukce ovšem zákonitě utrpí. Nikoliv však výrazně, k pazvukům, skřípání či vrzání nedochází ani při snaze o větší ohýbání a kroucení sluchátek – i zde tedy Creative odvedlo dobrou práci. Navzdory dostatečné tuhosti mám ovšem k mostu jednu zásadní výtku, kterou je jeho nedostatečné vypolstrování. Vrstva je bohužel příliš tenká, díky čemuž mě sluchátka po přibližně dvou hodinách na hlavě začaly nepříjemně tlačit v oblasti temena hlavy.

Délka hlavového mostu je nastavitelná ve velkém rozsahu, díky čemuž se headset přizpůsobí hlavám všem tvarů a velikostí. Kéž by jen dostal lepší polstrování z vnitřní strany...
i Zdroj: Hrej.cz
Délka hlavového mostu je nastavitelná ve velkém rozsahu, díky čemuž se headset přizpůsobí hlavám všem tvarů a velikostí. Kéž by jen dostal lepší polstrování z vnitřní strany...

Tato konstrukční chyba vynikne obzvláště v kontrastu s extrémně pohodlnými a bohatě polstrovanými náušníky, ve kterých si i větší uši hoví jako v bavlnce. Hmotnost necelých 350 g těžkého headsetu na hlavě skoro necítíte, k nadměrnému pocení taktéž nedochází. Oba náušníky jsou z poměrně kvalitního plastu a pyšní se efektním, ale nikoliv přehnaným RGB podsvícením.

Pravý náušník jako již tradičně neskrývá žádná překvapení, veškerá magie se děje na tom levém. Funkční tlačítka a konektory zabírají celých spodních 180 stupňů náušníku, na což si hráči přecházející z jednodušších modelů budou muset chvíli zvykat. Zepředu postupně nahmatáte:

  • Hladké kulaté tlačítko pro ovládání RGB efektů
  • 3,5 mm konektor pro odnímatelný mikrofon
  • Výstupy:
    • USB Type-C konektor
    • 3,5 mm konektor
  • Hladké kulaté tlačítko pro vypínání a zapínání mikrofonu
  • Kolečko ovládání hlasitosti
  • Oválné tlačítko se zvrásněným povrchem pro ovládání SXFI efektů

Tlačítek je na levém náušníku opravdu požehnaně, což nutí člověka přemýšlet, jestli by ovládání některých méně využívaných funkcí přeci jen nenašlo místo spíše na tom prázdném, pravém. Specificky je řeč o tlačítku podsvícení a SXFI režimů, díky kterým by mohlo více prostoru dostat důležitější tlačítko ztlumení mikrofonu. To je v současnosti zbytečně utopené mezi konektory a ovládáním hlasitosti.

Tlačítek se na levý náušník vešlo možná až příliš, což ze začátku dělá trochu problémy. Těžce se mi zvykalo i na ovládací kolečko hlasitosti, jehož hrana je poměrně ostrá.
i Zdroj: Hrej.cz
Tlačítek se na levý náušník vešlo možná až příliš, což ze začátku dělá trochu problémy. Těžce se mi zvykalo i na ovládací kolečko hlasitosti, jehož hrana je poměrně ostrá.

Po stránce dílenského zpracování mám lehké výtky právě ke kolečku hlasitosti, které by mohlo mít lepší povrchovou úpravu – vystouplá hrana při ovládání lehce řeže do bříška prstu. A možná to bylo vadou konkrétního kusu, ale spojení USB kabelu a zdířky na sluchátku také nebylo tak pevné, jak bych si představoval. Ne tedy, že by kabel ze zdířky vypadával, ale komíhání při nasouvání a vysouvání kabelu je poměrně značné. U 3,5 mm jacku jsem podobné vůle nepozoroval.

První
Poslední
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama