rasy-a-hrdinove-the-battle-for-middle-earth-ii
The Lord of the Rings: The Battle for Middle-Earth II Článek Rasy a hrdinové The Battle for Middle-earth II

Rasy a hrdinové The Battle for Middle-earth II

Lubor Jarkovský

Lubor Jarkovský

2. 3. 2006 23:47 1
Reklama

Pár slov úvodem

Ve hře máte na výběr ze šesti národů alias frakcí, jak už bylo popsáno v recenzi. Menší rekapitulace ale určitě nikomu neublíží. Můžete si tedy zahrát za Elfy (Elves), Lidi (Men), Trpaslíky (Dwarves), Železný pas (Isengard), Skřety (Goblins) a Mordor. Vzhledem k tomu, že hra vychází v našich končinách nelokalizovaná, budou v článku jména hrdinů a ras na prvním místě v originále a teprve poté v překladu. Kouzla překládat doslovně nebudu, protože jsou ve hře také jen v angličtině a nemělo by v zásadě žádný význam je uvádět v našem jazyce.

Hrdinové ve hře

Většina ze speciálních postav se vytváří v pevnosti (výjimkou je například Tom Bombadil) a jsou samozřejmě mnohem dražší než obyčejné bataliony vojáků. Kromě toho, že mají obrovské množství hitpointů, jsou obdařeny i velkou silou. Nejdůležitější jsou však samozřejmě jejich magické či jiné schopnosti. Některé jsou k dispozici hned po jejich vytvoření, ale jiné se zpřístupní až po dosažení určité úrovně. U hrdinů jsou tedy patrné RPG prvky, což dělá celou hru zajímavější. A nyní už k jednotlivým národům a jejich vůdcům.

Elves - Elfové

Základní charakteristika: Sličný a vznešený lid zakládá svou strategii na rychlých přepadeních a léčkách. Jeho vojáci se stávají v lesích neviditelní, ale skrýt je můžete i s pomocí kouzel. Nemohou vyrábět žádné dobývací stroje, ale zato mají k dispozici Enty a dokonce samotného Stromovouse. Entové i Stromovous dokáží vrhat obrovské balvany.

Elrond

Rasy a hrdinové The Battle for Middle-earth II
i Zdroj: Hrej.cz
Ve výbavičce má kouzlo Athelas uzdravující jednotky, dále kouzlo Farsight, které umožňuje odkrýt neznáméPán Roklinky je udatný bojovník, i když se hodí spíše jako doplňující postava k jinému silnému hrdinovi. Ve území a spatřit tak nepřátelskou základnu či jednotky. Jeho nejlepší schopností je ovšem Restoration. Toto kouzlo totiž uzdraví všechny hrdiny v okolí a navíc vyresetuje „koláče“ s jejich kouzly – nemusíte čekat až se znovu dobijí. Sám sobě může pomoci v bitvě schopností Leadership zvětšující dočasně o padesát procent jeho obranu a útok a zdvojnásobující zisk zkušeností. Velmi populárním se u něho stane zajisté i Whirlwind – na předem určeném místě se na omezenou dobu objeví tornádo vcucávající do sebe všechny nepřátelské jednotky.

Legolas

Mrštný elegán si s nepřáteli rád poklábosí hlavně přes svůj luk. Dokáže vyslat takzvaný Hawk Attack – dva šípy vyletí najednou, mnohem účinnějším je ovšem pokročilejší Arrow Wind, v jehož rámci Legolas sesílá na nepřítele nepřetržitou salvu. Kamarádům lučištníkům může pomoci jeho Train Archers přidávají jim zkušenost. Legolas také může vyměnit svůj luk za dvě dýky.

Rasy a hrdinové The Battle for Middle-earth II
i Zdroj: Hrej.cz

Men – Lidé

Základní charakteristika: Naše vlastní rasa je ve Středozemi Electronic Arts prezentována jako národ zakládající si na fungující ekonomice. Pro vytváření jejích jednotek je k dispozici například upgrade zlevňujících celou produkci. Lidé mohou vyrábět dobývací stroje a mají velmi silnou jízdu. Jejich lučištníci se však s těmi elfskými rovnat nemohou.

Gandalf

Rasy a hrdinové The Battle for Middle-earth II
i Zdroj: Hrej.cz

Přestože není člověk, ale Maia, zařadili ho tvůrci do tábora lidí. Při jeho použití v bitvě či při průzkumu mapy si můžete vybrat, zda mocný kouzelník pojede na koni či půjde po svých. Jeho nejzákladnějším kouzlem, které má už na první úrovni je Wizard Blast. Po jeho seslání je od Gandalfa odmrštěna většina batalionu. Přestože se nejedná o žádnou pokročilou schopnost, v bitvě se hodí a navíc se rychle regeneruje. Lightning Sword je mnohem ničivější, protože do všech nepřátel v okolí vypustí elektrické výboje a ještě mocnější je Istari Light smažící jednotky protivníka silným světlem. Word of Power je jeho nejvyšším kouzlem a po jeho seslání je zabita většina protivníků.

Aragorn

Rasy a hrdinové The Battle for Middle-earth II
i Zdroj: Hrej.cz

Hraničář ze severu a budoucí vládce Gondoru je platnou jednotkou hlavně díky své nejlepší speciální abilitě Oathbreakes, která přivolá na pomoc armádu mrtvých. Na škodu není v boji ani Elendil způsobující větší škody v šicích protivníka. Dále má Aragorn také schopnost Leadership, která už byla popisována u Elronda, a Blade Master přidávající o sto procent více obrany a útoku samotnému hrdinovi.

Dwarves – Trpaslíci

Základní charakteristika:Drsní milovníci pečeného masa a piva jsou výborní zlatokopové a proto jim k získávání kreditů ve hře slouží doly. Jejich milované otvory v zemi však slouží i přesunu jednotek - stačí s nimi vejít v jedné části mapy dovnitř a mít důl na jejím druhém konci a vaši malí válečníci se zde velice rychle objeví. Jinak si trpaslíci zakládají na výborné obraně a proto mohou své zdi vylepšovat o různé ničící nástroje.

Gimli

Rasy a hrdinové The Battle for Middle-earth II
i Zdroj: Hrej.cz

Syn Gloinův je výborným bojovníkem a může svou sekeru používat klasickým způsobem a nebo ji házet, což se hodí například při boji s jiným hrdinou. Jeho další speciální schopností je Leap Attack – Gimli vyskočí do vzduchu, dopadne mezi nepřátele a drtí svou zbraní. Když se dostane do úzkých a je kolem něho velké množství dotírajících vojáků, přijde mu vhod Slayer přidávající jeho útoku dvě stě procent ničivosti a dvojnásobnou rychlost.

King Gloin – Král Gloin

Rasy a hrdinové The Battle for Middle-earth II
i Zdroj: Hrej.cz

Otec Gimliho si už tak trochu pohrává s kouzly a kromě klasiky Leadership u něho nalezneme i Summon Guard Royale - vyvolání královské gardy. Ihned se na scéně objeví několik batalionů jednotek, které mohou zvrátit bitvu. Mezi jeho další specialitky patří Mighty Range přidávající jednotkám o padesát procent více obrany a útoku (¨současně jsou uzdraveny). Nakonec nám zůstala Stubborn Pride, která všechny vaše či spojenecké jednotky zbaví strachu.

Isengard – Železný pas

Základní charakteristika:Sarumanova armáda je ve hře samostatnou frakcí a v jejím rámci můžeme vyrábět krvežíznivé Skuruty a různé další hříčky přírody. Železný pas sází na solidní obranu, ale nejde do extrému jako trpaslíci. Přeci jenom je jednou ze sil zla a tak se snaží hordami skřetích a elfích kříženců podrobit si nepřítele.

Saruman

Rasy a hrdinové The Battle for Middle-earth II
i Zdroj: Hrej.cz

Zrádce aliance dobra může stejně jako Gandalf sesílat Wizard Blast, ale jinak se jejich schopnosti liší. Efektním a celkem účinným kouzlem je Fireball, po jehož seslání vyletí z čarodějovy hole ohnivá koule. Mnohem taktičtější zbraní je ovšem Wormtongue, který protivníkovy jednotky na určitém území převede dočasně na vaši stranu. Speech Craft přidává vašim vojákům zkušenost a Thunderbolt sešle silný elektrický výboj.

Lurtz

Rasy a hrdinové The Battle for Middle-earth II
i Zdroj: Hrej.cz

Vůdčí postava Sarumovanovy armády si může měnit během boje zbraně – meč a luk. Pokud používá luk a je v dosahu silný nepřátelský hrdina, je chytré použít funkci Cripple. Lurtz doslova přišpendlí protivníka k zemi a ten se nemůže hnout. Opět se opakuje kouzlo Leadership a zákeřné hráče určitě potěší Pillage, po jehož aktivaci se přičítají za Lurtzem zabité jednotky kredity. Carnage pomůže Lurtzovi v boji, protože mu přidá o sto procent více síly do útoku a o padesát procent více obrany.

Goblins – Skřeti

Základní charakteristika: Prašivé líné ponravy, tuto hlášku ve hře za skřety uslyšíte opravdu často. Skřeti kašlou na jakoukoliv obranu a všechno své úsilí soustředí na vytváření ohromného množství jednotek. Díky tomu, že kopou v zemi podobě jako trpaslíci, se mohou přesouvat po mapě v chodbách.

Shelob – Odula

Nepříjemná pavoučice, která málem zabila Froda, je vhodným doplňkem k existující armádě. Díky schopnosti Instill Terror dokáže zastrašit nepřátele, které následně s pomocí Poison Stringer i otráví. Funkci Tunnel snad netřeba příliš rozvádět – Odula se může prohrabat v podzemí a přepadnout náhle nepřítele v týle.

Rasy a hrdinové The Battle for Middle-earth II
i Zdroj: Hrej.cz

Dragoth the Dragon Lord

Rasy a hrdinové The Battle for Middle-earth II
i Zdroj: Hrej.cz
Nádherný zelený drak je chloubou ve skřetím „arzenálu“. Jeho základní dovedností je Fireball, pokročilejší potom Wing Blast srážející veškeré vojáky pod drakovými křídly na zem. Pastvou pro oči jsou jeho nejlepší dvě schopnosti a to Fire Flight a Incinerate. První jmenovaná znamená, že z drakových úst vyletí ohnivá střela, která na zemi následně vybouchne a podpálí vše okolo. Druhá potom vychrlí z drakových úst velký plamen na předem určené území.

Mordor

Základní charakteriska:Suaronova armáda se skládá hlavně ze skřetů, zlobrů a lidí z jihu, kteří s sebou přivedli ohromné olifanty. Zákeřné jsou také mordorské dobývací stroje podpalující či zamořující krajinu. Při hře za Mordor nejde ani tak o vytvoření enormního množství obyčejných pěšáků, ale o obohacení armády o mocné olifanty či zlobry.

The Witch-king

Rasy a hrdinové The Battle for Middle-earth II
i Zdroj: Hrej.cz
Vůdce Nazgůlů se po vytvoření objeví na své okřídleném netvorovi, ale můžete i sesednout na zem a bojovat tradičním způsobem. Největší škody s ním však způsobíte určitě ze vzduchu, kdy jeho poletucha vezme do svých spárů některého z cizích vojáků a zbylé bez milosti rozdrtí. Speciálními abilitami jsou u něho Dread Visage (ubírá nepříteli útok a obranu), Screech (mocný výkřik rozsévající hrůzu) a Hour of the Witch-king (vysaje schopnosti znepřátelených hrdinů jakoby je právě použili).

The Mouth of Sauron

Na mapě může jezdit na koni nebo sesednout, přičemž s ním lze seslat kouzlo Doubt redukující nepřátelská brnění a snižující účinky jejich útoku, dále Dissent, které přinutí protivníkovy šiky, aby se vraždily vzájemně, a nakonec Evil Eye vytvářející silný a ničící proud světla.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama