pruvodce-skyrimem-bestiar
The Elder Scrolls V: Skyrim Článek Průvodce Skyrimem - bestiář

Průvodce Skyrimem - bestiář

Maggot

Maggot

10. 12. 2011 23:00 9
Reklama

V předposledním díle našeho krátkého seriálu se podíváme na desítku nejbizarnějších, a svým způsobem i nejdrsnějších stvoření, obývajících Skyrim, svět, z RPG hitu poslední doby, The Elder Scrolls V: Skyrim. Pokud vás nějakým způsobem přitahuje armáda, máte rádi extrémní sporty, nebo jste drsňáci od přírody, určitě se nebojte navštívit Skyrim, kde ti nejmenší jsou nejchladnější a kde ti největší neprojdou dveřmi. Pojďme na to.

10. Medvěd

Vypadá jako: Medvěd

Lední medvědi jsou spolu s jeskynními variantami, a vlastně i těmi normálními, jedněmi z nejotravnějších zvířecích nepřátel ve hře vůbec. Pro zkušeného válečníka nepředstavují žádné větší nebezpečí, slabší postavy musí ovšem využívat terénu, aby se zbavili jejich dotíravých útoků, jež vaši koncentraci často rozhodí, krom toho, že mohou mít devastující účinky. Často je ovšem naleznete spící uprostřed přírody, případně jeskyně, jak navíc platí, sněžná varianta je pak nejsilnější, podobně jako sněžné verze všech ostatních bestií. Pakliže se chcete medvědům vyhnout, a věřte nám, že jsou momenty, kdy opravdu chcete, nepřibližujte se k nim. I přes jejich sílu vám dají v devadesáti procentech případů pokoj.

Průvodce Skyrimem - bestiář
i Zdroj: Hrej.cz

9. Obr

Vypadá jako: Strejda Dušan, žijící na samotě u lesa

Prvotní setkání s místními obry může být lehce traumatizujícím zážitkem, který lze přirovnat k plácnutí přes prsty v raném mládí. Proč by mělo, říkáte si? Vždyť je to přece jenom velká hrouda neandrtálských svalů… svalů, obrovské síly a minimální inteligence. Na nejnižších levelech vás přímý úder zabije takřka instantně, při hraní za mága pak na úrovni postavy skutečně nezáleží. Jejich síla je ovšem zároveň největší slabinou, jelikož si stačí najít vyvýšené místo a pak tyto bači mamutů z pohodlí domova odstřílet na dálku, ať už šípy, nebo magií. Ať uděláte cokoliv, nenechte se trefit úžasným dobovým palcátem. Bolí to víc, jak mastné vousy. Nutno dodat, že obři neútočí, dokud se k nim kriticky nepřiblížíte, nebo nezaútočíte na stádo mamutů.

Průvodce Skyrimem - bestiář
i Zdroj: Hrej.cz

8. Reaper

Vypadá jako: Kreveta z kanálu

Možná jste hru ještě ani nezapnuli, ale už teď víme, že se odhodláte i do těch nejtemnějších hlubin skyrimských dolů a prastarých trpasličích bašt. Máme pro vás dvě zprávy. Jednu dobrou a jednu špatnou. Ta dobrá je, že zde naleznete vcelku hodně zpeněžitelných a jinak využitelných materiálů. Ta špatná, že vás ani baterka nezachrání. Reapeři nejsou nijak komplikovaná stvoření, v silnější podobě vás ovšem mohou velice jednoduše položit na záda takřka jedním zásahem. Jejich taktika spočívá v oslabení oběti pomocí jedu, díky němuž lze do načnuté kašičky jednou dloubnout a je po vás. Jako silný válečník nebudete mít s obranou problém, slabší jedinci by si od těchto kreveťáků měli držet odstup.

Průvodce Skyrimem - bestiář
i Zdroj: Hrej.cz

7. Spriggan

Vypadá jako: Kdyby utekla z desky nad krbem

Pamatujete si, jak maminky říkaly, že když vám vypadne zub, máte si jej dát pod polštář a víla vám něco donese? Jen do toho, dejte ho tam a vedle něj solidní obouručák, pokud vás totiž navštíví přírodní víly Sprigganky ze Skyrimu, budete je muset vyrubat jako stoleté topoly. Nenechte se vysmát, při pohledu na ně si možná říkáte, že soused na zahradě pěstuje mnohem výhružnější kopretinky, jakmile se vám ale před očima odloupne kůra stromu a vyletí na vás spolu s dalšími… "kůrami ", budete mít co dělat, abyste si nenadělali do kroužkové zbroje. O to hůře, když jsou doprovázeny patronkou, silnější verzí, s přídomkem Matron. Nejčastěji na ně natrefíte v hustých lesích a v naturálně laděných jeskyních.

Průvodce Skyrimem - bestiář
i Zdroj: Hrej.cz

6. Atronach

Vypadají jako: Kdyby se Merlin vysmrkal do sněhu uprostřed hořícího lesa, s bouřkou v pozadí

Pod pojmem atronach si můžete představit jednak jeden ze zvěrokruhů univerza The Elder Scrolls, ale také magické bytosti, povolávané z plání Oblivionu. Což je jeden z důvodů, proč na tyto elementálně založené bytosti ve hře prakticky nenarazíte v přirozené formě. Když už se tak ale stane, počítejte s tím, že nebudete jásat radostí. Atronachy tak dělíme na tři druhy podle základních skupenství, na ohnivé humanoidy, zmrzlé golemy a blesková stvoření. Jak asi čekáte, všichni tři jsou proti nominálním elementům odolní, a tak je potřeba útočit ze zálohy, nejlépe nablízko. Pokud tedy někdy vletíte do doupěte vyvolávačů s rozzářenýma očkama, počítejte s tím, že na vás minimálně jeden z nich přivolá atronacha. Obrana? Vy můžete udělat to samé, ohnivá kráska má výhodu útoku na dálku, ledový golem se pyšní hrubou silou a poslední z nich, chodící bleskosvod, je obecně nejsilnější nejsilnější.

Průvodce Skyrimem - bestiář
i Zdroj: Hrej.cz

5. Trpasličí Centurion

Vypadá jako: Atlet se svalovou horečkou

Po Skyrimu je rozeseto i několik zdárně opuštěných trpasličích komplexů, často vedoucích hluboko do podzemních chodeb a obrovských hal. Aby malí muži s velkou duší ochránili své poklady, připravili si pro nešťastné návštěvníky několik překvapení. Krom klasických zbraní narazíte i na kolosální Centuriony, mechanické obry, pomalu chodící, nicméně perzistentně drtící všechno kolem sebe. Co čert nechtěl, k tomu všemu jsou velice odolní vůči magii a tak se jako nejvýhodnější taktika zdá neustále běhání a kosení z dálky. Osobní kontakt se nedoporučuje, jelikož jsou dodáváni se špatně vytištěním manuálem, který mluví o přesném opaku. Čas od času narazíte i na silnější parní verze, schopné vás, jak název praví, osvěžit hutnou dávkou velice silné páry a to i na nepříjemně velkou vzdálenost. Jak ale bylo řečeno, jejich velikost je zároveň největší slabinou.

Průvodce Skyrimem - bestiář
i Zdroj: Hrej.cz

4. Troll

Vypadají jako: Obyvatelé azylového domu na cracku

S vizáží odrostlejší opice a naštvaností řadového důchodce jsou trollové jedněmi z nejzákeřnějších a nejnebezpečnějších tvorů, obývajících Skyrim jako takový. Rozhodně je nepodceňujte, ať už běžnou hnědosrstou variantu, nebo mnohem silnější sněžnou verzi. V případě přímé konfrontace vám solidně zatopí i samotný jedinec, když se na vás snese hned dvojice nebo trojice, není ostuda, když si uděláte odstup… několikakilometrový odstup. Největší výhodou trollů je jejich rychlost, velkou část soubojů s nimi byste tak měli vést formou obrany a snahou je vykolejit tak, aby se zkrátka na moment zastavili. Čímž docílíte pravidelnými výpady štítem, nebo dračím řevem. Nebojte se je praštit stejnou silou jako svoji manželku, oni by to totiž udělali úplně stejně.

Průvodce Skyrimem - bestiář
i Zdroj: Hrej.cz

3. Wispmother

Vypadá jako: Ledová královna po noční

Při toulkách po horách narazíte na spoustu věcí. Příkré srázy, mohutné sněhové vánice, šavlozubé kočky, ale také tyto bestie, ukájející své touhy v chladných prostorách, nejlépe v zasněžených vrcholcích hor. Wispmother je ztělesněním čisté magické esence a ledu, z něhož vychází její útoky a slabosti. Spolu s ní na vás útočí i několik menších sudiček, které z vás pozvolna vysávají životní energii, zatímco po vás samozvaná Ice Queen pálí ledové krystaly a sází pasti všude kolem. Proto asi nebudete překvapeni, že je slabá vůči ohni a že s každou zabitou sudičkou klesá i její život. Navzdory všemu, buďte v přítomnosti těchto stvoření velice opatrní, zapomeňte na kouzla, jelikož s těmi Wispmother umývá okna. Naopak se soustřeďte na přímou konfrontaci.

Průvodce Skyrimem - bestiář
i Zdroj: Hrej.cz

2. Hagraven

Vypadá jako: Tetička z druhého kolene

Možná jste si ji spletli se vzdálenou babičkou, možná je čistým ztělesněním vaší mladičké nerozvážnosti. Co je ale jisté, že tyto báby jsou jedněmi z nejnepříjemnějších protivníků, na něž můžete ve hře narazit. Díky touze po moci zahodili veškeré zbytky lidskosti a jejich vývoj se zastavil na pomezí havrana a člověka. Jejich nenávist k přírodě je nutí vyhledávat veškeré přírodní bytosti a následně je obětovat prostřednictvím temných rituálů, což je jen jeden z mnoha důvodů, proč jsou tato magicky nadaná stvoření uctívaná sektami temných mágů a renegátských čarodějů. Od třicáté úrovně se navíc začínají objevovat častěji a častěji.

Průvodce Skyrimem - bestiář
i Zdroj: Hrej.cz

1. Mudcrab

Vypadá jako: Ultimativní zabiják v rouše beránčím

Navzdory všem stvořením, která jsme tu měli, je skyrimský krab tím nejzarputilejším a nejodhodlanějším stvořením v celé hře. Žádní obři, žádné čarodějky, ale krabi! Nikdo po vás nepůjde klidně přes celou mapu, nikdo vám u toho nebude za zády cvakat klepety a snažit se vás dodělat jako nadržená čivava, rozhodně ne nikdo, kdo vám je po kolena a kdo umře po jednom, dvou zásazích meče. Ano, takoví hrdinové místní krabi jsou. Přesto se vsadíme, že se za roztomilým kukučem, nenápadnou schránkou a romantickým povalováním u břehu nachází duše nefalšovaného zabijáka a lovce, který, jak známo, nemá zábrany a nesměle si vyšlápne i na mnohem silnější, a od pohledu větší jedince. Což je zhruba devadesát devět procent všeho živého v celém Skyrimu. Gratulujeme a posíláme pilník na klepeta jako odměnu za vytrvalou inspiraci nás všech.

Průvodce Skyrimem - bestiář
i Zdroj: Hrej.cz

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama