Forgive Me Father Článek Preview Forgive Me Father, lovecraftovské střílečky ze staré školy

Preview Forgive Me Father, lovecraftovské střílečky ze staré školy | Kapitola 2

Jaroslav Burda

Jaroslav Burda

7. 12. 2021 12:00

Seznam kapitol

1. ZVRÁCENOST NADEVŠE 2. VELKÝ POTENCIÁL

Jedním z největších trendů posledních let jsou retro střílečky. Ty se vracejí k odkazu žánru a často osekávají moderní prvky, které staromilcům nejsou tak úplně po chuti. Jak to vypadá, když se taková retro střílečka smíchá s komiksovou stylizací a lovecraftovským námětem?

Reklama

Ovšem narozdíl od prostředí jsou modely nepřátel, postav a věcí k velké škodě dvourozměrné, což se projevuje především v neexistující animaci. Neustále jsem měl neodbytný pocit, že hra proti mně protivníky posouvá po kolejničkách. Zvláštní je, že například na, svého času geniálním, idTech či build enginu vše fungovalo bezvadně. Člověk nikdy neměl pocit, že by nepřátelé byli ploší, nerozměrní nebo že by je hra před hlavně kvérů posouvala, jako krupiér žetony na ruletovém stole. Ve Forgive Me Father se tato kombinace rozměrů jaksi nedaří přirozeněji propojit. Hře bych vytknul taktéž hudební stopu, která je repetitivní a vlastně není ani moc dobrá.

Velmi rychle budete muset oprášit své zabijácké instinkty.

Dál už budu jen chválit. Pestrý výběr nepřátel jsem již zmiňoval. Jejich provedení je bezchybné. V kombinaci s komiksovou cell shade grafikou, po Mignolovsku obtahující kontury à la komiksy Hellboy či Ú.P.V.O., (potažmo Darkest Dungeon a Call Of Juarez, ať zůstaneme v herním hájemství) jde jednoduše o povedený vizuál. Člověk se s vršícími torzy těl za zády těší na nový přísun dobře uleželého a rybinou zasmrádlého masa. Stylizace velmi pomáhá tísnivé atmosféře a momenty, kdy se plížíte s lucernou v černočerné tmě vstříc bossovi úrovně, jsou zapamatování hodné. Na první pohled rozpoznatelné arény umí potrápit již na střední obtížnost, kde se počítá každý náboj. Velmi rychle budete muset oprášit své zabijácké instinkty z mládí, jinak vás čeká úmorné opakování. Naštěstí ukládání pozice, ve formě vtipného "ukládacího houmelesáka", jsou rozmístěny rozumně, abyste nepropadali úplné frustraci. Přesto nečekejte procházku růžovým sadem, ale pěkně ostrým žiletkovým trním. Životy, psychická odolnost i munice ve Forgive Me Father klesají rychleji než popularita chlapecký kapel koncem devadesátých let.

KDYŽ BROKOVNICE PSALA DĚJINY

Hra je prosycena různými ústřižky, deníčky a dopisy, které dokreslují už tak podařenou atmosféru. Mnohá zákoutí skrývají přehršle popkulturních odkazů: tu narazíte na plakát či ohníček odkazující na Dark Souls, onde se nad kanálem vznáší rudý balónek z Kingova hororu To, jinde si všimnete dveří s nápisem Redrum a tak podobně. Vedle sbírání obligátních lékárniček, munice a klíčů, jež jsou další zaprášenou připomínkou dob, kdy postup dál vedl výhradně přes zamčené, barevně odlišené dveře, budete za svou snahu odměněni také dovednostními body. Ty můžete investovat v poměrně rozvětveném stromu schopností. Je libo ze své lupary zhotovit živoucí, chapadly ovinutou brokovnici? Není problém. Nechybí klasický Tommy Gun, kolt (lze střílet obouruč), vrhací nože, ale také třeba… harpuna, krucifix, koště aj. Vše je možné upravit a vylepšit k plné spokojenosti každého vymítače – deratizátora.

-
i Zdroj: Hrej.cz
-

Forgive Me Father se v mé knihovničce nachází hned vedle Gravenu. Shodou náhod hry, která taktéž čerpá ze stejné škatulky a má v sobě i špetku amerického spisovatele Lovecrafta. V současné době bych s čistým svědomím doporučil spíše druhou jmenovanou s poznámkou, že Forgive Me Father je na velmi dobré a nadějné cestě, zařadit se mezi povedené akční jednohubky ze staré školy. Z dob, kdy vlezlé světlo, povinná školní docházka a docházející nasycené tuky v podobě chipsů byly největším nepřítelem každého pařana. Naostřete vidle, vymeťte pavouky z komor brokovnic a nechte se okouzlit! 

První
Poslední
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama