Forgive Me Father Článek Preview Forgive Me Father, lovecraftovské střílečky ze staré školy

Preview Forgive Me Father, lovecraftovské střílečky ze staré školy

Jaroslav Burda

Jaroslav Burda

7. 12. 2021 12:00

Seznam kapitol

1. ZVRÁCENOST NADEVŠE 2. VELKÝ POTENCIÁL

Jedním z největších trendů posledních let jsou retro střílečky. Ty se vracejí k odkazu žánru a často osekávají moderní prvky, které staromilcům nejsou tak úplně po chuti. Jak to vypadá, když se taková retro střílečka smíchá s komiksovou stylizací a lovecraftovským námětem?

Reklama

Se sychravým podzimem nadchází čas nejen na dlouho odkládanou dobrou knížku (třeba od H. P. Lovecrafta), partii deskové hry (třeba Arkham Horror), ale např. také na starou dobrou "devadesátkovou střílečku". Proč ne?! Ze zaprášené krabice setřete hřbetem ruky prach a láskyplně zacvakáte zámečky na 3,5 palcových disketách. Ach ta nostalgie! Dnes je nepoměrně jednodušší se k instalaci tzv. old-school FPS přemluvit, kor v době, kdy na plodné nezávislé scéně (a nejen tam) rostou doslova jako houby po dešti. Zavřel jsem se ve své pracovně v horách (nikoliv šílenství, ale Jizerských), kde ticho narušují jen výdechy ventilátorů postaršího počítače a zle pomrkávající rudé diody a poslední paprsky slábnoucího slunce zadusily rolety. Pařanské doupě starého střihu.

PAŘBA ZE ŠLONÍCH ŠKAMEN

V rozměrné digitální knihovně vedle sebe leží nedávno vzkříšený Quake, vynikající retro FPS Graven, ochutnávka Wrath: Aeon Of Ruin a mnohé další. O svou přízeň se však uchází další z nekončící řady retro kousků, tentokráte od studia Byte Barrel - Forgive Me Father. Další z připravovaných first person shooter, které mají ambice oslovit nejen pamětníky, ale taktéž fanoušky okultismu, mořských plodů a ústavů duševně chorých. Ano, další lovecraftovina, které se posledních deset let těší skutečně velkému zájmu, se uchází o naši pozornost. Ať už na poli adventurním nebo akčním. Lovecraft je v kurzu a Forgive Me Father čerpá z odkazu tohoto výjimečného spisovatele plnými doušky. 

Velmi zajímavé a nápadité kreatury, které jakoby vypadly z Lovecraftových stránek.

Předběžný přístup se těší z velmi dobré zpětné vazby, bohužel mé pocity se s nadšenými výkřiky na Steamu nepotkávají. Alespoň z počátku. Možná je to přesyceností a mou posedlostí hrát drtivou většinu her otírajících se o mistrovo dílo. Na druhou stranu skepticismus ze mě vyprchával s každou odehranou minutou. Začněme však mírnou leč nutnou kritikou. Na vině je především naprosto tragický level design, který vlastně… neexistuje. To, že je hra v pravdě devadesátkový koridor, tu a tam po "romerovsku" prošpikovaný tzv. "secrety", to bych hře vyčítal nejméně. Vždyť Doom i Quake (či Heretic, Hexen a mnohé další) na košatém, spletitém a variabilním level designu vyloženě stojí. Forgive Me Father však působí jako cvičení kombinatoriky pravoúhlých chodeb s velkými, pustými místnostmi. Holé chodby jsou tu a tam vyzdobeny obrazy (a krví nepřátel), čtvercové místnosti se pyšní centrálním schodištěm a vrcholem a jakýmsi zpestřením je diagonální chodba, která vás vyvede z rovnováhy, protože zničehonic musíte sundat prst z šipky směrem vpřed. Později se naštěstí úrovně zlepší a dojde i na otevřenější prostranství. 


MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

  • Doporučená cena: 14,99 € (Steam)
  • Potěší vás v případě, že: Máte načteného H. P. Lovecrafta / Hellboye
  • Česká lokalizace: Ne
  • Bude vás bavit, pokud: Tíhnete ke klasickým akčním hrám '90 let
  • Nebude vás bavit, pokud: Hrajete pouze moderní FPS

Nicméně úvodní pasáže působí spíše jako školní cvičení než herní prostředí. Dost sarkasmu, tněme dál do živého-mrtvého i nemrtvého. Nepovedenou strukturu prostředí, která je vymodelována ve 3D, nezachraňují modely nepřátel a kdejaké pekelné a jiné hrůzy. Obligátní nemrtvé (kdy bude tomuto neoriginálnímu ansámblu ve hrách konečně konec?), po čase naštěstí vystřídají velmi zajímavé a nápadité kreatury, které jako by vypadly z Lovecraftových stránek. Chapadlatí mniši, morfující nekrofágové, smradlavé rybolidi, čpící lidoryby, zvrácení kultisté, zvrácení členové policejní sboru, zvrácené sestřičky, zvrác… ano, místní osazenstvo je navzdory své zvrácenosti velmi pestré, okulahodící a (nad)přirozeně nebezpečné. 

První
Poslední
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama