Preview Diablo Immortal - jak hodnotíme mobilní novinku po prvních hodinách?
i Zdroj: Blizzard
Preview Diablo Immortal Článek Preview Diablo Immortal - jak hodnotíme mobilní novinku po prvních hodinách?

Preview Diablo Immortal - jak hodnotíme mobilní novinku po prvních hodinách? | Kapitola 2

Radek Raudenský Tomáš Rosa

Radek Raudenský, Tomáš Rosa

9. 6. 2022 16:50 4

Seznam kapitol

1. RADEK RAUDENSKÝ - POHLED NEZKUŠENÉHO HRÁČE 2. TOMÁŠ ROSA - POHLED ZKUŠENÉHO DIABLISTY

Diablo Immortal vyšlo přesně před týdnem a za tu dobu dokázalo schytat pořádnou kritiku. My jsme se do hry ponořili hned při vydání a rozhodli se prozkoumat, zdali je kritika opodstatněná. Jak se podařila hratelnost, nese Immortal legendu Diabla a co monetizace, na to se pokusí odpovědět Radek s Tomášem.

Reklama

TOMÁŘ ROSA - POHLED ZKUŠENÉHO DIABLISTY

A teď je na řadě člověk, který sice mobilním hrám vůbec neholduje, ale Diabla uctívá. Respektive třetí díl. Pamětníci prominou, jednička a dvojka jsou na mě prostě staré, takže v nich mám jen pár hodin, jakožto fanoušek retro hraní, ale až u trojky jsem utopil spoustu času během mnoha sezon v průběhu let. A proto odpálím můj pohled tímto jednoduchým a naprosto přesným tvrzením: Diablo Immortal je jen špatná kopie Diabla 3!

Než se pustím do neprůstřelných argumentů, ještě dodám, že hru jsem hrál na PC, pěkně poctivě na klávesnici a myši, jak se u Diabla patří a sluší, za čarodějku Jarmilu, která má momentálně 39. level. Takže mě toho ještě hodně čeká, a opravdu tohle jsou především první dojmy. Navíc tento pohled má sloužit jako taková protiváha Diablo zelenáče Radka, tudíž abych toho moc neopakoval, budu spíše reagovat na jeho pasáž. A vezmu to postupně, bod po bodu, abyste se, milí čtenáři, neztratili.

WAU, TO VYPADÁ JAKO DIABLO 3

Původně mě tento titul vůbec nezajímal, protože měl směřovat pouze na mobily, a co si budeme, velcí kluci hrají jen na PC a konzolích. Až když Blizzard oznámil, že Immortal vyjde i na „těch správných platformách pro hraní“, mé smysly zpozorněly. „Hm, tak tohle bude zajímavé,“ pomyslel jsem si v lehce ironickém podtónu. Ale jakožto profesionál amatér novinář nic neodsuzuji, dokud nedostanu důkazy. S Radkem souhlasím v tom, že Immortal je graficky hezký. Ještě aby ne, když vývojáři vzali modely z Diabla 3, maličko je vyretušovali a předhodili je hráčům. Modely postav, nepřátel, prostředí, úrovní, všechno se zhruba z osmdesáti procent podobá trojce. Vlastně nebýt jakéhosi hlavního města a o něco krvavějších míst, tak bych se fakticky díval na Diablo 3.

Preview Diablo Immortal - jak hodnotíme mobilní novinku po prvních hodinách?
i Zdroj: Tomáš Rosa | Hrej.cz

Ačkoliv z omylu by mě asi vyvedlo ošklivě provedené uživatelské rozhraní. Na mobilu asi dává smysl, že když se chcete podívat do inventáře, máte to přes celou obrazovku, ale na PC NIKOLIV! Vyloženě z celého rozhraní mám pocit, že tvůrci doslova vzali celou mobilní verzi, překódovali to na kompl, a ani se nesnažili to upravit 50x větším monitorům. U hack ‘n’ slash jako DIablo, kde vám padá tisíc předmětů za minutu, přeci často koukáte do inventáře, abyste si změnili mezi bojem vybavení, obzvlášť při expení. Zároveň potřebujete vidět, co se kolem vás děje, protože hra se nepauzne, takže neustále na vás může něco zaútočit. Tím se vytrácí i plynulost z trojky, kdy běžně čumím na inventář, zároveň klikám na pohyb po mapě.

Čímž se dostávám k ovládání, které je typické pro Diablo, ale má své mouchy. A to zásadní. Často se setkávám s bugováním combatu. Nezkoušel jsem ještě jiné postavy, takže nevím, zda je chyba jen u čarodějky/čaroděje, ale ať už to jsou kouzla na cooldown nebo vyvolávání, prostě mi zaseknou útok, a já nemůžu dělat absolutně nic, jen chodit jak jelimán a nechat do sebe šít. A to se mi stává opravdu často. Stejně tak je sesílání kouzel dost opožděné. Jsem zvyklý rychle překlikávat mezi spelly, obzvlášť u třídy, která si chce držet odstup od nepřátel. Jenže pokud v Immortal máte rychlé prsty, neočekávejte rychlý výsledek. Hra to prostě nebere, někdy to vypadá, že má i dvousekundové zpoždění než zareaguje, jak chci. U rychlé akční rubačky jako DIablo tohle prostě nechcete! Z ovládání teču, jen na to pomyslím (a to mě čeká ještě dalších třicet levelů a vyzkoušení jiných postav).

WAU, TO JE ALE JEDNODUCHÉ

Co Diablo dělá Diablem, je pocit hráčovy nepřemožitelnosti při drcení hord nepřátel a přitom blažené sledování „masakr“ počítadla. To Immortal splňuje na jedničku. Tento rádoby „nepřemožitelný“ pocit navíc stupňuje i menší obtížnost hry oproti svým předchůdcům.

Preview Diablo Immortal - jak hodnotíme mobilní novinku po prvních hodinách?
i Zdroj: Tomáš Rosa | Hrej.cz

U kouzelnice už není potřeba sledovat manu. Jediné, co vás zajímá, je ukazatel životů. V expící fázi je ale poměrně snadné nezemřít, protože lahvičky se zdravím padají na každém kroku a případně máte neustále u sebe potku, kterou je možné použít třikrát, jen má chvilku cooldown. Ok, tady by se dalo říct, že podobně snadné to bylo i v D3, než jste se probojovali k tierům. Nicméně vynechání nutnosti starat se o manu dost zjednodušilo hraní, a tak sypete jeden spell za druhým, jak dovolí cooldown nebo nabití.

Také kouzla jsou výrazně zredukovaná a není tu příliš velký prostor pro tvoření různých buildů. Co jsem pochopil, tak buildy jsou už nějakým způsobem předchystány vývojáři, a vy jen musíte získat patřičné vybavení, aby se z vás stal mega ubr zabiják. Jaké kombo kouzel použít pro PvE nebo PvP si najdete přes tlačítko v inventáři. Talentový strom jsem zde zatím vůbec neobjevil.

WAU, TAKŽE UŽ CHCETE KREDITKU, JO?

S Radkem naprosto souhlasím, co se týče odměňování. Tahle psychologie prostě u free to play her funguje. Zhruba do 30. úrovně si vás chce namotat. Potřebujete goldy? Na, tady je máte. Potřebujete lepší vybavení? Není problém, jen si to vemte. Jé, vy jste tady i dnes? Tak tady máte něco na účet podniku. Páni, vy jste dokázal zabít deset monster u potůčku v temném lese, splnil jste achievement, tak tady máte další odměnu. I díky tomu hra odsýpá, levely padají jak zběsilé, a vy máte pocit, že maximálku stihnete vyexpit během jediného dne. 

Dokolečka točíte bounties a rifty, nebo na vás maličko pokukují mikrotransakce

Jenže pak dosáhnete jisté fáze, a hodný strýček Immortal začne ukazovat svou pravou tvář. Rapidní progres se začíná zpomalovat. Odměny už nejsou tak časté a začíná grind. Pro Diablo je sice typický, ale přeci až po dosažení maximální úrovně. Jenže tady dostanete první facku v půlce příběhu. A to si myslím může odradit spoustu hráčů, kteří hrají hry zejména kvůli tomuhle. Musíte nejdřív dosáhnout jisté úrovně, abyste se posunuli dál. Takže dokolečka točíte bounties a rifty. Anebo na vás maličko pokukují mikrotransakce, které vám ten progres mohou usnadnit. Nevtírají se, prostě jen jsou poblíž a občas na vás houknou. (Něco jako já, když se snažím protlačit článek na Hrej.) Ale tohle už dobře popsal Radek, já jen chtěl upozornit, že tahle fáze může přijít mnohem dřív než po 40. úrovni. 

Preview Diablo Immortal - jak hodnotíme mobilní novinku po prvních hodinách?
i Zdroj: Tomáš Rosa | Hrej.cz

Jsem opravdu zvědavý, jak se později oplatí chodit rifty, které vlastně v D3 byly stěžejní fíčurou pro dosažení end game. Stupňování obtížnosti je OK, tak to má být, ale zajímá mě, jaký nepoměr tam bude vůči hráčovým možnostem, equipu a tak podobně. Stejně tak mě zajímá, jak složité bude získat materiál pro vylepšování equipu, drahokamy a další jinak důležité věcičky, díky kterým je možné se snadněji posouvat dál. Navíc v D3 to byla i jistá motivace, proč grind absolvovat. Ony ty legendární gemy dřív nebo později fakt padly.

WAU, STARÁ GARDA BUDE NAŠTVANÁ

Nuže, po několika hodinách jsem teda asi v půlce dějové linky a zatím si mě Immortal nijak nezískal. Snažil jsem se hledat pozitiva, ale sorry, nenašel jsem je. Proto tu teď vysílám tak negativní vlny. Jsem zklamaný a naštvaný z toho, co Blizzard s milovanou značkou udělal. Prostě vzal Diablo 3 a rozbil ho. Také jsem skeptický, že bych svůj názor změnil, až se dostanu na maximální level, ale ještě nehážu flintu do žita. Navíc, pro PC se jedná pouze o beta verzi, tak třeba tam nějakou chytrou hlavu napadne, že hack ‘n’ slash na počítači by mělo alespoň s uživatelským rozhraním vypadat naprosto jinak. No a především nemít chyby v combatu.

První
Poslední
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama