Článek Plné hry s nádechem letních radovánek

Plné hry s nádechem letních radovánek

Tomáš Nadrchal

Tomáš Nadrchal

26. 7. 2006 22:23
Reklama

V následujících řádcích nabízíme přehled plných her, v nichž si můžete zahrát plážový volejbal, zalovit exotické ryby v oceánských vodách, stát se koupališťovým magnátem - anebo si třeba posekat zahrádku. Široká škála letních činností se musela promítnout i do světa freeware. A nebojte, i na ty, kteří v tropických teplotách touží po zimě, dojde...

Plážové míčové hry

Plné hry s nádechem letních radovánek
i Zdroj: Hrej.cz
Plážový volejbal je bezesporu velmi populárním sportem. Na freeware scéně se již urodilo mnoho variací na toto sportovní odvětví, nicméně již pěkných pár let zůstává nekorunovaným králem dílko Blobby Volley. V hlavních rolích neúčinkuje banda zpocených manekýnů, nýbrž dvojice gumových panáků, od nichž se balon odráží tak dobře, jako Materazzi od Zidaneho hlavy. Počítačový protivníci slouží jako výtečný trénink na rozsáhlá multiplayerová klání, jež poskytnou obrovskou porci zábavy na dlouhé hodiny.

Titul, který měl ambice na to sesadit Blobby Volley ze špice, je ve flashi vytvořený Boom Boom Volleyball. Tvůrci z Miniclipu vsadili nejen na „osvědčené“ ženské křivky, ale zejména na velmi originální koncept nekončících výměn. Místo míče je zde použita bomba, která po každém špatném zásahu vybouchne a ubere chybující hráčce patřičný počet zdraví. Puma se ale po explozi nezastaví, naopak směle pokračuje ve svém putování napříč kurtem, takže set končí až ve chvíli, kdy jedné ze zúčastněných dojde zdraví. I zde autoři mysleli na multiplayer, jenž značně prodlužuje herní dobu.

Z dílen Miniclipu vzešla i další plážová hra, konkrétně Beach Tennis. Bohužel, tentokráte se nejedná o pokus zdařilý, naopak. Nesmyslné ovládání a špatný úhel kamery srážejí tento počin na kolena, což je velká škoda, protože myšlenka na zpracování líného tenisu není vůbec špatná.

Podvodní dobrodružství

Plné hry s nádechem letních radovánek
i Zdroj: Hrej.cz
K letním prázdninám bezesporu patří i dovolené v teplých krajích u moří a oceánů spojené s obdivováním krás života pod hladinou. K navození potápěčských choutek dobře poslouží nedávno vydané dílko Squishy the Starfish. Hlavním hrdinou, jak již název napovídá, je pěticípá hvězdice, která má obdivuhodnou vlastnost – dokáže vystřelit svá chapadla do prostoru a zachytit se jimi na vzdáleném předmětu. Když si k tomu přičteme takřka revoluční systém ovládání, máme zde plošinovku, která představuje nového superhrdinu, podmořského Spidermana. Celý počin je laděn do velmi pohodové atmosféry, k čemuž nemálo přispívá i veskrze povedená hudba.

Pod vodou ještě chvíli vydržíme a podíváme se na zoubek arkádě Anchor - The Last Hope of the Brilliant Ocean, v níž má hráč za úkol nachytat v ponorce co nejvíce ryb. Aby to nebylo tak jednoduché, je třeba dávat pozor jednak na hladinu kyslíku, a jednak na miny, které se dají zneškodnit torpédem. Velmi chytlavá hratelnost dělá z Anchoru zábavu na dlouhé hodiny.

A aby nebylo ryb málo, máme tu pro vás ještě arkádku Something Fishy, ve které autoři parodovali potravinový řetězec. Na začátku všeho je malá rybka, která musí pojídat menší rybky, aby následně vyrostla, ale nesmí přitom být sežrána jinou velkou rybou. Tento koncept již sice ztratil na originalitě, nicméně pobavit dokáže neustále…

Je libo drink?

Plné hry s nádechem letních radovánek
i Zdroj: Hrej.cz
K letnímu dovádění patří také návštěvy rybníků, koupališť a jiných osvěžovacích zařízení. U nich je také velká koncentrace všelijakých atrakcí – stánků se zmrzlinou, restaurací… Jaké to je vytvořit prosperující společnost zaměřenou právě na tento druh podnikání si můžete vyzkoušet v české budovatelské strategii Rybník. Představena je kampaň čítající rovnou desítku misí a také freemod, v němž si každý může stavět jak se mu jen zlíbí.

V parných dnech se nesmí zapomínat ani na pitný režim. A protože podle vývojářů z E-game je nejlepším osvěžujícím nápojem Coca-Cola, vytvořili dílko s názvem Beach Bar. Hráč, jenž se ujme role barmana, se musí postarat o to, aby měli všichni hosté dostatek pití a zároveň aby mu žádná sklenka neupadla. Pravda, autoři čerpali inspiraci ze svého staršího úspěšného titulu Beertender, což ale ničemu nevadí, naopak se dokázali poučit z několika málo chybek a překonat sami sebe.

Sekání zeleného pažitu

Plné hry s nádechem letních radovánek
i Zdroj: Hrej.cz
Ano, i tato činnost patří k nejteplejšímu ročnímu období. Trávník na zahradě hezky roste a tak je potřeba jej čas od času zastřihnout, aby měl tu správnou délku. Právě nad tímto aktem zkracování se pozastavili tvůrci freewarovky Virtual Lawn Mower. Nebál bych se říct, že jde o jeden z nejoriginálnějších arkádových titulů, který v posledních měsících, ba letech, navštívil volně šířitelnou scénu. Cílem není posekat zahradu, nýbrž krtky a jim podobnou havěť naporcovat na prvočinitele. Problém je, že po každém spaseném živočichovi naroste k sekačce kousek řetězového ocasu, který není záhodno posekat. Míra originality spojená s prvotřídní zábavou (zejména pro zahrádkáře, kterým se při pohledu na krtinu zatmí před očima) dělá z Virtual Lawn Moweru titul hodný vyzkoušení.

Je mi horko, já chci zimu

A jako bonus tady máme něco pro milovníky teplot hluboko pod bodem mrazu, jenž v těchto parných letních dnech ukájejí své choutky pohledem na mrazničku, popřípadě její obsah :-). Je jím audiovizuálně skvěle zpracovaná 3D koulovačka The Snowball Fighter, která nabízí rovnou třicítku misí vyplněnou skotačením ve sněhu.

Na koho se nedostalo

Plné hry s nádechem letních radovánek
i Zdroj: Hrej.cz
Prostor vyhrazený pro toto téma se již pomalu ale jistě blíží ke konci, pokud jste si ze stávající nabídky nevybrali, pak můžete zkusit jeden z těchto titulů:

Tourist Isle – Game Maker budovatelská strategie
Fishing Derby – arkádové rybaření
Yeti Sports 4: Albatros Overload – první „lepší“ část kultovní arkádové série
Yeti Sports 5: Flamingo Drive – golfové dovádění s Yetim
Yeti Sports 6: Big Wave – surfování se sněžným mužem na obří vlně

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama