playstation-3-versus-ps-jailbreak
Článek PlayStation 3 versus PS Jailbreak

PlayStation 3 versus PS Jailbreak

Maggot

Maggot

24. 10. 2010 22:21 23
Reklama

Vzpomínáte si na slova maminek, kterými vás častovaly pokaždé, když jste šli ven ve špatném počasí? „Obleč si šálu, nebo nastydneš!“ Pokud jde o zdraví, lidé mají tendenci to s ochranou přehánět, vzpomeňte si na letní šílenství s opalovacími krémy. Paradoxem je, že sebe samotné chráníme před vším možným, ale pokud jde o ochranu hmotných věcí, mnozí z nás nedokážou udržet ruce v klidu při pomyšlení na obsah onoho konkrétního blackboxu. Štvanici na lišku připomínaly snahy o proniknutí do systému konzole PlayStation 3, která se jako jedna z mála posledních udržela na pomyslné špici se statusem neprolomitelného zařízení. Ne nadarmo ovšem mluvíme v minulém čase. Kolem PS3 se před několika týdny rozhořelo ohnisko zájmu, právě díky novince zvané JailBreak, která je schopna do PS3 dostat nepodepsané kódy programů. Co to znamená pro koncové uživatele, samotnou Sony a jedná se vůbec o prolomení konzole? To vše na vás čeká v následujících odstavcích, stačí jen zatáhnout za šňůrku.

Co je to Jailbreak?

Výrazem "Jailbreak" se obecně popisuje odemčení chráněného systému, což má za následek schopnost s ním v rámci možností svévolně manipulovat nad rámec standardních povolení. Tento výraz se před nedávnou dobou začal používat ve spojení s iPhone / iTouch přístroji od Applu, které byly dlouhou dobu terčem snah o prolomení. Pravda je ovšem taková, že už před mnoha lety mnozí „jailbreakovali“ všechno, co šlo, kalkulačkami počínaje, samotnými čipy konče. Prosím, Break Dance a Jailbreak (Dance) jsou dvě absolutně odlišné věci, nepleťte si je. Podmínky pro získání kontroly nad hardwarem jsou samozřejmě různé, závisí na architektuře daného přístroje, ochraně a v neposlední řadě umu, zkušenostech a vědomostech jedinců, kteří se o něco podobného pokouší. Pojďme si nyní povědět příběh Sony a hackerů, snažících se odpanit jejich vlajkovou loď v podobě PlayStation 3.

Háčkovala bába, háčkovala máma, háčkujeme i my!

V případě PS3 se totiž nejedná tak úplně o prolomení systému, jak se hlásá po internetu. Flash klíčenka, na které je program pro spuštění podsystému uložen, se poprvé objevila v Austrálii, přičemž jí nabízel tamní výrobce OzModChips. Vše totiž začalo opravdu nenápadně. Prakticky od launche konzole se na internetu objevovaly zprávy, videa a všelijaké důkazy, které dokazovaly odemčení, či flash systému. Samozřejmě se žádný z nich nezakládal na pravdě, ale snaha prolomit přístroj, který je něco jako jednorožec ve stádě domestikovaných koní, způsobuje v myslích lidí opravdu nevídané přeludy. Pravda, na červený koberec vás taková událost asi nedostane, ale pozornosti budete mít na rozdávání, ať už bude negativní či pozitivní. Přesto se mezi marnými pokusy leckdy objevil náznak správného směru. Potíž je ta, že se většina hackerů vždy zaměřovala na získání obsahu flash paměti (instrukce k řízení HW konzole), což je vskutku věc, která k odemčení systému v mnoha případech stačí.

Což ovšem není pravda v případě PS3, jež má od základu nejen dosti odlišnou architekturu, ale také několik úrovní ochrany před prolomením. Právě ochrana celé PS3 se dosti váže na složení systému jako takového. První z legie samozvaných penetrátorů, byl George „GeoHot“ Hotz, který se jako první dostal přes ochranu iPhonu od Applu. Svou pozornost později přesunul k PS3, ze které pomocí možnosti instalace dodatečného systému opravdu vysál obsah flash paměti. Chudák Jirka se ale nestačil pořádně zaradovat a hned propadl hlubokým depresím, když zjistil, že to není tak úplně výsledek jeho snažení, jako spíše menší odbočka. K úplné kontrole nad PS3 je ovšem potřeba daleko více věcí, včetně tzv. kořenového klíče (Root Key), který má pod svým křídlem celá jedna SPE jednotka (neboli výpočetní jádro) v procesoru Cell. Root Key je unikátní hardwarový klíč, který je chráněn 128 bitovým hashováním informací. Popis celého systému ošetření vůči cizímu zásahu by byl na delší povídání, na které se podíváme později. Ale GeoHotovi práce byly přece jenom k něčemu dobré, jelikož obsah flash paměti svým způsobem posloužil i vytvoření a optimalizaci samotného PS Jailbreaku, který je dnes na pořadu dne. Dobré berte samozřejmě jako "dobré", případně si dosaďte jakoukoli z vašich emocí či postojů.

Vznik PS Jailbreak

A nyní konečně k otázce ohledně samotného Jailbreaku. Takže, místo vzniku – Čína. První zjevení – australský prodejce Oz ModChips a nenápadná videa na YouTube. Právě první ukázky na YouTube vzbudily v mnohých vlnu zájmu a chtíče, ale jak je psáno výše, jen těžko lze takovýmto zdrojům věřit. Po nějaké době se ovšem objevila zpráva, že PS Jailbreak otestoval a následně potvrdil jeho funkčnost prestižní server Engadget. Následovala vlna objednávek a masového šílenství, přičemž se první klíčenky prodávaly s cenou nad 3000 Kč. V čem ale spočívá celý proces? Zařízení totiž funguje v režimu Plug and Play, tudíž stačí zasunout do USB, dodržet několik jednoduchých kroků při spouštění konzole a v mžiku naběhne záložní menu, které se nadmíru podobá debug verzím konzolí, které používají novináři a samotní vývojáři. Což není tak úplně náhoda.

Celá tato legrace totiž vznikla díky úniku servisních klíčenek, které slouží k opravování vadných PS3. Tyto karty má každý certifikovaný servis, schopný diagnostikovat a opravovat konzole od Sony. Vtip je v tom, že pomocí servisní karty spustíte speciální servisní mód, díky kterému lze například resetovat a měnit systémový software. A to je to, oč tu běží. Nové systémové aktualizace totiž obsahují nové prvky ochrany, přičemž se hackeři neustále snaží hledat cesty, jak jít proti proudu nových firmwarů. Seznam možností samotné klíčenky je samozřejmě daleko rozsáhlejší, důležité ale je, že celá obsahuje kód programu, který do hloubky skenuje celou páteř operačního systému PS3, jako rentgen lidská těla. Nemusíme snad dodávat, že únik těchto tzv. Jig klíčenek je velice choulostivou událostí. A to je přesně to, kde je zakopaný pes. Jedna taková totiž zmizela neznámo odkud a posloužila jako odrazový můstek pro vznik Jailbreaku pro PS3.

Program na kartě byl z velké části pozměněn, ale to nejdůležitější pro vývojáře Jailbreaku zůstalo – spouštění podsystému, který nevyžaduje kontrolu pravosti nepodepsaných programů. Systém spouštěný pomocí Jailbreaku tak není plnohodnotnou náhradou originálního OS, ale jakýmsi prostředníkem, při dalších modifikacích a operacích, ke kterým by se normální uživatel neměl nikdy dostat. Samozřejmě má všechno svá úskalí, přičemž současná podoba JB funguje pouze na konzolích se systémovým softwarem ve verzi 3.41 a nižším. Sony ovšem nutí hráče aktualizovat, jinak nebudou moci vyžívat online služby PS3. Srdcem prvních verzí Jailbreaku je program zvaný Backup Manager, který umožňuje nakopírování plných her na interní harddisk a jejich spouštění z něj, případně externích médií, pakliže data nepřekročí 4 GB, co se velikosti týče (omezení souborového systému FAT32). S menšími úpravami pak lze samozřejmě spouštět i záložní kopie her, což je to největší lákadlo, které vábí spousty hráčů.

Nyní se ale vraťme k té osudové otázce ohledně prolomení. Je PlayStation 3 opravdu prolomena? Ano i ne. Přístroj byl prolomen, ale pouze díky lidskému selhání. Prolomení hrubou silou se stále nekoná a pravděpodobně by k němu ani jen tak nedošlo, díky opravdu rafinovanému systému ochrany, za který je z největší části zodpovědná žena jménem Kanny Shimizu, jíž by měla celá Sony líbat nohy. Ale Jailbreak není tak úplně o pirátění. Tábory lidí, využívající tento hack, se dělí hned do několika skupin. Jedni chtějí možnost čirého spouštění záložních kopií, zatímco ty druhé lákají na koleni vytvořené aplikace, tzv. homebrew programy. Jedním z rozhodujících faktorů je ale také právě snadná manipulace – jakmile klíčenku vyndáte z PS3, systém se vrátí do normálního režimu, tudíž nepřijdete ani o záruku.

Co na to Sony?

GeoHotovy experimenty měly za následek odstranění možnosti instalace druhého operačního systému, čímž se typicky myslí Linux. Právem tak byli naštvaní majitelé konzole, kteří tuto možnost hojně využívali, a která sloužila jako jedno z lákadel ke koupi konzole. S příchodem Slim verzí byla tato možnost odstraněna úplně, přičemž o něco později došlo právě i k onomu vypnutí (vypnutí, protože možnost využívat druhý systém je stále v systémovém programu) u FAT verzí. Nabízí se tak otázka, zdali byl GeoHot opravdu příčinou, nebo jen záminkou? Příchod Jailbreaku pak vyžadoval rychlou reakci Sony. Znenadání se na trhu objeví záhadná flashka, která dělá z vašeho přístroje bezbrannou hračku – jak zareagujete? Rychlá doba vyžaduje rychlé činy, a tak Sony zablokovala veškerá nelicencovaná zařízení, která s PS3 spolupracovala skrze rozhraní USB. Náhle tedy přestaly fungovat všemožné USB joypady, dokonce i starší modely od výrobců jako MadCatz. Odškodnění? Nepočítejte s tím.

Má vůbec Sony nějakou šanci se bránit? Nebuďme bláhoví, v takovém gigantu dělá nespočet inženýrů, kteří mají nejeden titul z oboru, podtržený mnohaletou praxí. Potíž je ta, že na trhu je opravdu mnoho verzí PlayStation 3, které se neliší pouze v přibaleném příslušenství a technologickém výrobním procesu. Největší problém pak bude aplikace takové záplaty, která bude bez kompromisů fungovat stoprocentně na všech konzolích. S příchodem JB tak došlo i na úpravy samotných základních desek pozdních Slim verzí, které jsou proti průnikům ošetřeny i hardwarově. Sony tedy řeší boj na dvou frontách – v první linii stojí modifikace softwaru, které jsou podpořeny záložním batalionem hardwarových bojovníků. Krom praktických změn došlo i na boje v oblasti práv. Sony totiž vyhrála soudní líčení s prodejci Jailbreaku, konkrétně Oz Modchips a Quatronics, což znamená jediné – zákaz prodeje těchto klíčenek. Což ovšem platí pouze na území Austrálie.

Co na to výrobci PS Jailbreak?

Výrobci Jailbreaku nakonec zpřístupnili celý program volně na internetu, přičemž zveřejnili i plány, jak si vyrobit vlastní verzi v teple domova. Nutno dodat, že se nejedná o nic obtížného, přičemž vám postačí běžně sehnatelné součástky. Krom toho do světa začalo proudit velké množství napodobenin a falešností, které se snaží většinou úspěšně imitovat originální Jailbreak. Ebay se typicky stal živnou půdou pro prodej těchto falešností. Krom toho byl program zvaný PS Groove modifikován pro mnohá další zařízení, která lze v mžiku využít právě k jailbreaku. Tím myslíme například nejrůznější přehrávače médií, vyspělejší kalkulačky nebo dokonce samotné ovladače, Dual Shock 3 i původní SIXAXIS. Nejvíce to ovšem vře na poli homebrew aplikací, kde programátoři slibují všechno to, co Sony nebyla doposud "schopna" splnit. Všichni tak volají po podpoře HD video formátů jakým je například mkv, zpětná kompatibilita nejen s PlayStation 2 tituly, připojení k FTP serverům, podpora souborového systému NTFS a opravdu nespočet dalších featurek.

Pravda je ovšem taková, že je na této scéně delší dobu ticho. Původní vývojáři Jailbreaku se nechali slyšet, že jejich flash disk bude plně aktualizovatelný, ale momentálně opravdu není čím aktualizovat. Čerstvě se ovšem na svět vynořily zprávy o tvorbě týmu Acid, jenž jako jeden z prvních vyvinul vlastní verzi firmwaru, neboli Custom FirmWare ve verzi 3.15, který dokáže manipulovat s omezením regionů, možnost připojení se do vývojářských sítí (což je ovšem stále možné pouze na certifikovaných konzolích), formátování systémové paměti, hrátky s různými podobami DRM ochran a mnoho dalších. V této fázi už je de facto nemožné zasáhnout tak, aby šlo obrátit chod věcí ve prospěch Sony. Jedinou možností, jak vše výše zmíněné realizovat, je ovšem na offline konzolích, které běží na starší verzi systémového softwaru. Přesto je údajně CFW stále ve fázi veřejných testů.

Celá situace ohledně Jailbreaku a prolomení PS3 se dostala do fáze, kdy je téměř nemožné ji zastavit. Sony se tak může momentálně bránit zuby nehty a snažit se případným zájemcům o využívání a šíření JB co nejvíce znepříjemnit život, ale už nemůže tento vlak zastavit. Všichni jsou si moc dobře vědomi toho, že takto nemohou využívat PS3 co se týká síťových možností a řekněme si na rovinu, pro mnohé z nás je konzole bez připojení k síti spíš okrasou, než využitelným zařízením. Takže nyní se onen "boj za nezávislost" mění na honbu za vlastními prioritami. Pravda je taková, že se delší dobu nic výrazného neděje, tudíž je velice pravděpodobné, že Jailbreak a obecně hrátky se systémem, zůstanou devízou úzké skupiny fandů. Přesto si Sony může pogratulovat – vytvořila kus hardwaru, který je stále neprolomen hrubou silou. To se v dnešní době cení. Jen kdyby lidé nebyli tak… přirození?

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama