playstation-3-pekelne-drahy-kus-hardwaru
Článek PlayStation 3: pekelně drahý kus hardwaru

PlayStation 3: pekelně drahý kus hardwaru

Ondřej Grym

Ondřej Grym

23. 2. 2006 23:58 25
Reklama
PlayStation 3: pekelně drahý kus hardwaru
i Zdroj: Hrej.cz

PlayStation 3 bude v době svého plánovaného uvedení na trh, které se má alespoň v Japonsku uskutečnit již na jaře, řádně nabušenou mašinkou. A výkonovému potenciálu této konzole bude také odpovídat její výrobní cena. Jeden z nejvyšších odhadů hodnoty celého přístroje operuje s neuvěřitelnými 905 dolary (zdroj Financial Times), což by při kurzu 25 korun za dolar odpovídalo téměř 23 tisícům korun. Pro srovnání: Xbox 360 od Microsoftu lze postavit za 500 dolarů. Mašinku pak tvůrce Windows prodává koncovým zákazníkům od 299 do 399 dolarů v závislosti na její výbavě. Těžko dnes spekulovat, zda si i Sony dovolí srazit cenu své hrací skříňky na úroveň konkurence. V případě neúspěchu PlayStationu 3 by totiž mohla být pozice firmy poměrně vážně nalomena – stačí si vzpomenout na nedávné uzavření vývojové sekce, která se starala o plechového robopsa AIBO kvůli nedostatku financí. Stát se něco podobného i v oddělení, jež pečuje o PS3 by mohlo celé Sony nadobro zlomit vaz.

S tím, že firma pravděpodobně přestřelila hardwarovou výbavu PlayStationu 3, čímž se dostala na extrémní koncovou cenu celého systému, souvisí i spekulace o oddálení uvedení PS3 na trh. Příchod konzole se tak údajně opozdí o šest až dvanáct měsíců. Japonci by si tedy na jaře namísto prohánění prsatých digimodelek skrze HDTV monitory museli hrát s něčím jiným… a samozřejmě, že nejen oni.

Kde se rodí cena

V novém PlayStationu 3 najdeme hned několik míst, které se podílejí na drastickém zvyšování jeho ceny. Za prvé to je použitá Blu-ray mechanika. Tahle frajeřina se totiž na každé konzoli podepíše hned 200 až 300 dolary. Xbox 360 si naopak vystačí s prachobyčejnou DVD čtečkou za pár set korun.

PlayStation 3: pekelně drahý kus hardwaru
i Zdroj: Hrej.cz

Dalším poměrně drahým prvkem v PS3 bude procesorová bestie Cell, se kterou si řada programátorů stále láme hlavu. Tato tranzistorová obludnost vyvinutá Sony, Toshibou a IBM se skládá z hlavní PowerPC jednotky a dalších osmi koprocesorů. Pro produkci takto komplexního čipu navíc padne poměrně velké množství křemíku – plocha Cellu je totiž rovna 221 čtverečným milimetrům. Jádro, které tepe v Xboxu 360 (výrobcem čipu také IBM), zabírá pouze 168 čtverečných milimetrů a tím pádem je výrobně levnější. Jeden z nejvyšších odhadů ceny Cellu, který bude instalován v PlayStationu 3, pochází z úst analytiků firmy Merrill Lynch. Ta se domnívá, že Cell bude v době svého uvedení na trh dostupný za 230 dolarů. V průběhu dalších tří let jeho hodnota spadne čtyřnásobně, tvrdí Lynch. Konkurenční Microsoft však již dnes stojí čip pro Xbox 360 nesrovnatelně méně – 106 dolarů, uvedli experti z iSuppli.

Jedeme dále: Grafika a paměť

Co víme o grafice v PlayStationu 3? Ne, nebojte se, nebudeme zde rozhazovat jejími technickými detaily, které by vydaly na samostatný článek. Podíváme se spíše na její cenu, protože ta je pro naše dnešní zaměření klíčová. Analytici z Mercury Research její hodnotu odhadují na 120 – 150 dolarů. Samotný čip projektovala pro Sony Nvidia. Microsoft se naopak spolehl na řešení od ATI, které stojí podobně – dle iSuppli se jedná o 141 dolarů.

PlayStation 3: pekelně drahý kus hardwaru
i Zdroj: Hrej.cz

Pamětí, již používá Xbox 360, je klasický 512MB modul typu GDDR. Tvůrci PlayStationu 3 si zde naopak laškovně zaskotačili, neboť do mašinky vecpali 256MB GDDR3 paměti s taktem 700MHz a dalších 256MB modulů XDR. Nebudeme zabíhat do přílišných podrobností, spokojíme se jen s rámcovým odhadem ceny paměti, kterou používá Xbox 360 – jde přibližně o 80 dolarů. Čtvrt gigabytu Sonyho GDDR3 může vyjít na 60 dolarů. Ovšem o ceně dalších 256MB, jež tvoří XDR čipy, nikdo spekulovat nechce. Rambus, majitel patentu na XDR, navíc není ochoten sdělit, jak velké licenční poplatky si za ně účtuje.

Ostatní drobnosti

Mezi další hardwarové šperky, kterými jsou či budou ověšeny v takzvaných super-výbavách konzolky PlayStation 3 a Xbox 360, počítáme například výměnný pevný disk. Systém od Microsoftu se spokojí s 20GB cvalíkem (s cenou řekněme kolem tisíce korun). Výrobce PS3 však zatím nesdělil, jakým diskem svůj produkt nakonec vybaví. Z dalších věcí, které se v obou zařízení objeví, nemůžeme vynechat zdroj, bezdrátové síťovky a samozřejmě také patřičně vytuněné počítačové skříně. Výrobcem těchto věciček nebude nejspíše nikdo jiný než Čína nebo jiní asijští velkoproducenti hardwaru. Cenově se zde dostáváme - dle iSuppli - někam ke 165 dolarům, o které vzroste hodnota jak PlayStationu 3, tak Xboxu 360. V poslední kategorii tedy uhrála PS3 s novým Xboxem plichtu. V těch dřívějších však cenovou (ne výkonovou!) válku se svým hlavním konkurentem prohrála.

Autor je redaktorem Novinky.cz, on-line magazinu deníku PRÁVO a portálu Seznam.cz
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama