Článek PlayStation 3: nové informace!

PlayStation 3: nové informace!

Farid

Farid

14. 3. 2006 23:22 1
Reklama

Je to oficiální: uvedení PlayStation 3 na trh bylo odsunuto na začátek listopadu 2006. Silné tušení se proměnilo v jistotu dnes ráno na tiksové konferenci konané u příležitosti výročního brífinku divize PlayStation v Tokiu a to ústy osoby nejpovolanější, šéfa Sony Computer Entertainment Europe, Kena Kutaragiho. O zpoždění PlayStation 3 (jako datum launche bylo původně oznámeno „jaro 2006“ loni na E3) se již spekuluje od začátku roku. Sony dlouho trvala na stanovisku, že „původní jízdní řád je stále v platnosti“. Minulý týden však nejvyšší představitel celé Sony Corporation, Howard Stinger, připustil, že nebude možné zahájit výrobu hardwaru, pokud nebudou včas uzavřeny všechny technické specifikace.

Blu-ray je žába na prameni

Narážel tak zřejmě na neustálé odklady ve specifikacích formátu blu-ray, který by PlayStation 3 měla plně podporovat. Už včera večer toto podezření potvrdila zpráva v seriózním japonském deníku Nikkei, která s odkazem na neznámý zdroj uvedla, že launch PS3 bude odsunut na podzim z důvodu neuzavřených specifik formátu blu-ray v oblasti ochrany proti ilegálnímu kopírování. Do té doby není možné zahájit výrobu blu-ray mechanik. Jinak, jak tvrdí zpráva Nikkei, probíhalo vše podle plánu a další klíčové komponenty jako jsou vícejaderný procesor Cell a grafický chip nVidia RSX nepředstavují žádný problém.

Globální launch

Z pohledu evropských hráčů však dnešní „studená sprcha“ nevyzněla až tak negativně, ba naopak, dá se říci že nás mile překvapila. Dosud se totiž spekulovalo, že jestliže proběhne launch PS3 na podzim, Evropa nemůže doufat v dřívější datum než je jaro roku 2007. Ken Kutaragi však dnes oznámil, že listopad 2006 se týká nejen Japonska ale také Spojených států a Evropy. Jinými slovy, podobně jako Microsoft s Xboxem 360, také Sony chystá pro svou next-gen konzoli tzv. globální launch. A s ohledem na fakt, že má nyní dostatek času na výrobu, mohlo by to dokonce dopadnout tak, že ji bude ve všech teritoriích relativní dostatek.

Nicméně zpoždění PS3 představuje pro Sony vážný problém. Za stávajícího stavu má již Microsoft celý rok k dobru, aby si vybudoval širokou bázi uživatelů Xbox 360. Možná že si však v Sony až takové vrásky nedělají. Je známým faktem že 80 % všech videoherních prodejů (hardware i software) probíhá v závěrečných měsících roku, v období kdy spotřebitelé nakupují vánoční dárky. Je tedy možná lhostejné, zda má Microsoft náskok roční nebo půlroční – mnohem podstatnější je, kolik vánočních sezón tento náskok pokryje, a ten se v obou případech rovná číslu 1. Navíc, Sony se otevírá prostor vyždímat nějaký ten dolar navíc ze stamilionové uživatelské báze PS2, která dnes představuje ten nejlukrativnější videoherní trh vůbec. Spokojeni mohou být i relativně noví majitelé PS2, její prodloužená životnost totiž logicky znamená, že vydavatelé jí budou podporovat AAA tituly o něco déle, než by se zdálo. Koneckonců oznámení God Of War 2 je toho nejlepším příkladem.

Plná kompatibilita

Dnešní tisková konfernce odhalila kromě nového data vydání i další detaily o PS3. Ken Kutaragi potvrdil, že PlayStation 3 bude plně kompatibilní s PS2 a PSone – přehrajete si na ní tedy každou jednotlivou hru vydanou na dřívějších domácích PlayStationech a ne jen vybranou sortu jako u Xboxu 360. Co je ještě zajímavější, všechny staré hry na PSone a PS2 budou zobrazitelné ve vysokém rozlišení. Je zřejmé, že půjde o rozpočítání obrazu ve standardním PAL/NTSC rozlišení na HD a nikoli o zázračný upgrade na pravé HD pixelové rozlišení.

Blu-ray only

Další nová informace se týká formátu PS3 hry. Všechny bez výjimky budou od prvního okamžiku vycházet na blu-ray discích. Nebude se tedy opakovat situace s PS2, kdy celá řada prvních her vycházela na CD-ROM. Povinnost vydávat hry na blu-ray má pravděpodobně zamezit softwarovému pirátství, ale je možné že jde o další standardy, které mají být na pokyn majitele formátu PS3 dodrženy napříč videoherním katalogem.

Povinný hadr!

Největší překvapení celé konference se týkalo otázky pevného disku. Šéf Sony Computer Entertainment, navzdory předchozím náznakům, oznámil, že PS3 bude povinně vyžadovat harddisk. Základní model bude mít kapacitu 60 GB, bude podporovat operační systém Linux a schopen fungovat jako domácí server, na který si budete moci ukládat média všeho druhu a přistupovat k nim z libovolného místa. Nicméně určité zmatení panuje kolem otázky, zda bude tento harddisk dodáván v ceně konzole (jak jsme uvedli v první verzi tohoto článku). Samotný Kutaragi na výslovný dotaz novinářů sdělil, že o tom ještě definitivní rozhodnutí nepadlo. Na druhou stranu se zdá být absurdní, aby PS3 byla prodávána bez součásti, která je k hraní her, jak bylo řečeno, bezpodmínečně potřebná.

Online služba

Ve světle této informace dostává atraktivnější rozměr i potvrzení centralizované online služby pro PS3 (ve stylu Xbox Live!). Základní onlinové konto bude majitelům PS3 k dispozici zdarma (online hry, chaty, mody), zatímco za poplatek můžete upgradovat na prémiové konto, díky němuž si budete moci mimo jiné stahovat hry a jiný software na harddisk.

Na závěr Kutaragi sdělil účastníkům tiskové konference, že cílem Sony je v následujícím finančním roce (který končí březnem 2007) celosvětově vyprodukovat a prodat šest milionů PlayStation 3. Zklamáni mohli být jen ti, kdo očekávali od dnešní konference informace týkající se nových PS3 her. Každopádně více detailů se dozvíme patrně už příští týden, kdy má Phil Harrison, šéf vývoje Sony Computer Entertainment, vystoupit s klíčovým projevem na Game Developers Conference v San Jose.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama