Článek PlayStation 3 čeká na Cell, jeho výroba se nedaří

PlayStation 3 čeká na Cell, jeho výroba se nedaří

Ondřej Grym

Ondřej Grym

18. 7. 2006 22:58 17
Reklama

Centrální jednotku Cell, která bude kmitat v těle nejnovějšího PlayStationu, vyvíjí společně tři společnosti. Japonské Sony a Toshiba plus americký technologický gigant IBM. Jeden z významných zaměstnanců IBM Tom Reeves však v červenci v rozhovoru pro deník Electronic News připustil, že výroba Cellu neprobíhá podle představ společnosti.

Návrh Cellu je značně složitý, právem patří mezi jedny z nejsložitějších polovodičových součástek dneška. To ostatně potvrzuje i Reeves, když uvedl, že se výtěžnost tohoto čipu kvůli tomu pohybuje kolem zoufalých 10 - 20 procent.

"Počet závad roste spolu se zvětšující se plochou čipu," uvedl Reves s tím, že výtěžnost odladěných čipů se mnohdy pohybuje kolem 95 procent. Produkce Cellu, který má již za několik měsíců pohánět milióny herních konzolí PlayStation 3, se však k těmto hodnotám ještě dlouho nedostane.

Výtěžnost Cellu není jediným problémem PS3

Nejedná se ostatně o první zprávu, která se týká pramalé výtěžnosti tohoto přelomového čipu. Již dříve se objevila série zvěstí, podle nichž nebude možné vybavit PlayStationy 3 procesorem Cell s plánovaným kmitočtem rovným 3,5 GHz. Nově se tak spekuluje o taktu 2,8 GHz, což by mělo pomoci získat vyšší množství správně fungujících jader.

Cell a potažmo celou konzoli PlayStation 3 však sužuje ještě celá řada dalších problémů. Když vynecháme potíže způsobené malým ziskem počítačových jader, vyhneme se závadám způsobeným příliš horkými vnitřními součástmi PS3, pak se zákonitě musíme zarazit u výrobní ceny japonské hrací skříňky. Ta podle únorového vydání deníku Financial Times dosáhne v době vydání přílišných 21 000 korun, konkurenční Xbox přitom počítá ani ne s polovičními výrobními náklady. Za nepříjemně drahé jsou považovány zejména Blu-ray mechanika (asi 8400 korun) a samotný Cell (do šesti tisíc korun).

Cell zaměstnává jádro PowerPC

Na přípravě procesoru Cell pracuje trojice firem IBM, Tohiba a Sony již několik dlouhých let. Základem čipu je 64-bitový IBM Power PC čip a osm současně působících jednotek, které jsou schopny nezávisle zpracovávat více různých požadavků (tzn. je kladen velký důraz na paralelismus při zpracování datových toků). Jádro Power PC je hlavním pracantem, jenž se postará o běh primárního operačního systému a v jeho rámci rozděluje práci mezi osm okolních pomocných čipů.

Za předpokladu, že Sony nebude nadále snižovat frekvenci a tedy i výkon Cellu, nabídne tento procesor v době svého vydání úctyhodnou výpočetní sílu rovnou 256 gigaflops (256 miliard početních výkonů za sekundu). Tato hodnota vyniká zvláště ve srovnání s dnes již ustupujícím produktem Pentium 4 Prescott, které podává maximálně 35 gigaflops. Supervýkonné jádro Cellu tvoří přibližně 234 miliónů tranzistorů, které jsou naskládány na velké ploše o rozměrech 221 milimetrů čtverečných, z čehož pramení hlavní potíže při výrobě tohoto čipu.

Multimediální bestie

Cell je jakýmsi mezičlánkem mezi grafickým jádrem, které pro PlayStation 3 vyrábí nVidia (RSX subsystém). Značnou část dat totiž zvládne přepočítat Cell sám, jen menší část přeposílá vizuální jednotce, která z nich vykreslí konečnou scénu. Jádro se základem, jímž je PowerPC, dostalo do vínku i jistou sadu multimediálních instrukcí. Jeho tvůrci navíc již při jeho návrhu počítali s tím, že se ujme i v jiných druzích zařízení, než je právě PlayStation 3.

Budoucí verze Cellu nebo jeho nepodařené varianty, které prostě nevyhoví nárokům, jenž na ně klade herní konzole, tak mohou mít méně výpočetních jednotek. Některé budou například defektní a výrobce je pouze vypne. Nebude tak neobvyklé, když se postupem času setkáme s Cellem v mobilním telefonu nebo kapesním počítači. Cell bude za pár měsíců také pohánět počítačové servery IBM třídy BladeCenter.

Silnou konkurencí pro Sony PlayStation 3, která se údajně objeví na trhu v průběhu listopadu, bude Xbox 360 společnosti Microsoft a herní konzolka Nintendo Revolution. Oproti nim má Sonyho bestie nabídnout vyšší výpočetní výkon, optickou mechaniku nové generace, v jejich útrobách nebude chybět ani dnes již nepostradatelná gigabitová síťovka, čtečka paměťových karet, Wi-Fi a Bluetooth rozhraní. Cena novinky v době prodeje nepřesáhne 499 euro, tedy asi 14 000 korun.

Mnozí analytici se domnívají, že prodej takto silně dotované PS3 může mateřskou Sony značně finančně vyčerpat. Nejen Sony však bude kvůli PS3 na dně - své si zkusí také herní vývojáři, protože výpočetní jednotky Cellu nejsou stejné, čímž naroste složitost programovacích postupů a množství chyb, jichž se softwaroví machři dopustí.

Autor je redaktorem Novinky.cz, on-line magazinu deníku PRÁVO a portálu Seznam.cz
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama