Článek Pilgrims & Apple Arcade

Pilgrims & Apple Arcade

Jan Bors

Jan Bors

11. 10. 2019 20:00 9
Reklama

Přišlo to vcelku rychle. Apple ohlásil na svém posledním keynote, tedy prezentaci nového portfolia, herní službu Apple Arcade, kde za měsíční pětidolarový poplatek, tedy cca stokorunu, máte k dispozici nějakých 100+ her. Ty jsou navíc exkluzivní, tedy v tom smyslu, že je nenajdete na žádném přístroji s androidem. Služba navíc zaručuje, že hry jsou bez reklam a in-game nákupů. To je možná nejdůležitější informace, žádné otravné pay2win nebo nekonečné lány otravných reklamních panelů. Ale to tak na okraj. Na Hrej jsme se rozhodli vám čas od času přinést názor na některé z her, které se nám dostanou pod ruku a později snad i nějaké zhodnocení celé služby, zdali se opravdu vyplatí věnovat stokorunu měsíčně, abyste si zatím pouze na mobilních platformách (iPhone, iPad) zahráli nějakou tu hru, kór, pokud stejně jako třeba já, nepatříte k běžným hráčům mobilních her. Je jasné, že pokud je naopak mobil váš pravidelný herní nástroj, uvažovat o Apple Arcade zcela určitě můžete i bez nás.

Co je podstatné, hned od startu je k dispozici nepřeberné množství her. Velkých, malých, akčních, strategických, dobrých, špatných i průměrných. Na své si přijdou tací, kteří se chtějí oddávat multiplayeru, i čistě singloví hráči. Pojďme se podívat na takový průřez něčím, co bych nazval první várkou her. Je to takový můj náhodný výběr. Do budoucna určitě budeme přinášet i nějaké informace i o dalších hrách, ať už mobilních či na větší platformy, kde zatím Arcade ale čeká na spuštění. Testovací platformou je tak zatím iPhone X.

PILGRIMS

České studio Amanita Design; patriotismus, ladovská stylizace, takže je jasné, že k této hře asi nelze být úplně spravedlivý nebo objektivní, ať to znamená cokoliv.  Tohle je trefa do černého a ačkoliv je to zdánlivá jednohubka, můžete u ní nechat určitě třeba tři hodiny zábavy a odhalovat její tajemství. První průchod je totiž to, co vám zabere nejvíce času, další už svištíte rychlostí blesku.

O co jde? Hlavní hrdina se musí dostat na loďce pryč, zatímco ostatní postavy potřebují vyřešit zase jiné problémy a k tomu tedy i vás, abyste jim pomohli splnit jejich misi. Postupně musíte dostat kněze do pekla, vyřešit problém s princeznou a vyhnat babu Jagu z chaloupky. Poprvé tak splníte jednotlivé úkoly a začínáte odznova, protože ačkoliv se jedná v podstatě o klasickou adventuru, má na spoustu situací několik možností řešení a to je terno! Postupně si otevíráte achievementy za odlišná řešení stejných problémů. Tak třeba od hastrmana můžete získat meč jiným než jím naznačovaným způsobem.

Kouzelné audiovizuální zpracování je také něco, co vás u hry drží. Miluju artovou stránku hry, která je neskutečně ladovská a chybí mi tam už jen kocour Mikeš. Naopak nechybí čert, peklo, vodník, zbojník nebo drak. Prostě z pohádky do pohádky s pazvuky češtiny, které jsou neskutečně vtipné. Vůbec, hra má boží atmosféru a nápady, u kterých se prostě zasmějete.

Co je také výborné, je využití mobilu na výšku. Ano, bomba, paráda, skvělý!!! Nepotřebujete na ovládání nejen obě ruce, ale hlavně se jedná o jednoduše funkční řešení, které je zcela dostačující. Jen houšť a více. Je totiž trochu škoda, že Pilgrims jsou hra na jedno odpoledne a jedná se skutečně o jednohubku v tom nejlepším možném smyslu. Docela by mě zajímalo, co na to cizinec, ale pro našince je tohle určitě důvod si minimálně zkušební měsíc Apple Arcade pořídit.

Poprvé tak splníte jednotlivé úkoly a začínáte odznova, protože ačkoliv se jedná v podstatě o klasickou adventuru, má na spoustu situací několik možností řešení a to je terno!

Jen velká škoda, že celá hra není delší. Sice se do ní můžete vracet dokud nesplníte všechny možné varianty scénáře, ale pokračování bych si dovedl představit. Tohle je totiž hra, která má potenciál vás skutečně zabavit na dýl, než jednou za čas na pět minut.

PROJECTION

Kouzelná plošinovka na první pohled v menu zaujme. Na druhou stranu, kolik podobných jsme už hráli. To je ta klasická rozpolcenost, když člověk vidí trailer či obrázky z artově laděných hopsaček. Vlastně asi od dob Limba. Víme všichni, že dobrých kvalit dosahují jen pár z nich a Projection se k nim může směle přihlásit.

Jednoduchá kresba a zajímavá stylizace dělá z téhle hry vizuálně velmi pěkné dílo, které se navíc výborně ovládá. To je samozřejmě perfektní kombinace v případě, že navíc nejste úplně sběhlý v tom, jak dvěma rukama ovládat dotykovou obrazovku. U Projection vám v podstatě stačí ruka jedna, protože hra je spíše zaměřená na trpělivost, než že by vás někam hnala. Její kouzlo je schováno ve světle, resp. ve stínech, které pomocí něj vytváříte.

Stín, jakožto hlavní kreativní složka hry, slouží jako pevná plocha, kterou musíte pomocí světlušky vytvořit a s jejíž pomocí musíte překonávat překážky. Jednou tak prodlužujete nedostupnou platformu, jindy stín využijete spíše jako výtah. Vznikají tudíž i jednotlivé hlavolamy nebo hledání skrytých cest a je to zábava.

Víme všichni, že dobrých kvalit dosahují jen pár plošinovek a Projection se k nim může směle přihlásit.

Příběhově se hra řadí k něčemu, co vás může dojmout, ale i zahřát u srdce. Projection by se jednoznačně neztratila jako taková jednohubka ani na nějaké větší platformě jako je Switch. Ve světě Apple Arcade je to pak jednoznačná volba.

TOWAGA: AMONG SHADOWS

Tohle je vizuální porno. Šamanský ostrostřelec proti nočním můrám z řad stínů. Jednoduchá mystická střílečka, která vašemu oku nenechá vydechnout. Princip je jednoduchý, vystřílejte vše, co na vás nalétává a přežijte. Ideální formulka na zkrácení volné pětimunutovky někde na cestě, zastávce či přestávce. Prostě klídek. K dispozici je řada schopností a paprsků, které hlavní hrdina mete směrem dotyku vašeho prstu. Tlustý laser, tenký ale silnější nebo třeba speciální schopnosti jako zmražení nepřátel, to všechno vám pomůže k tomu, abyste vydrželi o několik minut déle.

Vaší pozornosti by tato hra ujít neměla. Není to žádný zázrak, je to přesně hra, která by byla normálně zadarmo s nějakým in-app platícím modelem. Tady vás nic takového neotravuje a vy se tak můžete kdykoliv v klidu odreagovat, aniž by vás hra otravovala s čímkoliv, co s ní nesouvisí.

SPIDERSAURS

Cože, Spidersaurs? Zní to jako ta nejlepší blbost na světě. Plošinovková střílečka, sem s tím. Jenže já radím, tohle ani nestahujte. Nikoliv proto, že by snad hra neměla potenciál, ale má bohužel naprosto příšerné ovládání. Možná pokud byste si vozili gamepad, má to smysl, ale to už tak nějak postrádá smysl.

Graficky pěkně vypadající akční hra se tak stává spíše peklem. Ve výběru je záměrně, ne každá hra, která je na Apple Arcade k dispozici, je dobrá. Tohle je přesně ten případ, jak se to dělat nemá, a pokud neradi plýtváte svým časem, vyhněte se ji obloukem.

SKATE CITY

Jednoduchá skatová hříčka s peknou grafikou zabaví na chvíli. Trpí na ovládání. Nikoliv na jeho přílišnou komplikovanost, ale spíš upatlanost. Prostě od vás vyžaduje příliš, aniž by na oplátku nabízela něco, co vás přišpendlí k displayi. Na přestávku však v klidu postačí.

Další tipy přijdou zase příště. Budu se více věnovat online mobilovkám, jako jsou Lego Brawls nebo Sonic Racing a případně dalším hrám, které jsou zaměřeny na hru více hráčů.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama